Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog topline

Vruće saune smanjuju broj spermija i plodnost

gace2_nnn_ziv_130610
Emporio Armani
30.03.2013.
u 11:30

I DNK spermija bio je promijenjen uslijed djelovanja toplog zraka, otkrili su stručnjaci

Finski ispitanici koji su u 30-im godinama provodili 15 minuta svaki treći dan u sauni u razdoblju od tri mjeseca imali su nakon istraživanja znatno manji broj spermija nego ranije. U normalno stanje uspjeli su se vratiti tek nakon šest mjeseci. Urolog Andrew Kramer misli da je za sve kriva toplina.

Temperatura skrotuma ispitanika za vrijeme sauniranja bila je tri stupnja viša nego obično. Testisi obično \"vise\" kako ne bi bili u dodiru s tijelom i ohladili se kad je iznimno vruće, pa zato muškarci s nespuštenim testisima mogu imati više problema kada se radi o fertilnosti i kvaliteti spermija.

Istraživanjem talijanskih znanstvenika sa sveučilišta u Padovi otkriveno je i da kod muškaraca koji su posjećivali saunu, DNK spermija je bio ponešto promijenjen. I prijašnja istraživanja pokazala su da laptop na koljenima može ugrijati tetise što negativno utječe na plodnost, piše Daily Mail.

Inače, broj spermija smanjuje se posljednjih godina kod većine muškaraca, odnosno čak 38 posto u zadnjih 10 godina.  I kod mladih muškaraca broja spermija pada oko 2 posto godišnje, a moderan način života i prehrana glavni su krivci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije