Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Vikend uz ukusnu hranu: Evo kako ispeći savršene burgere

hamburger
Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
10.06.2023.
u 13:31

Steven Raichlen, autor više od 30 knjiga, osnivač BBQ Sveučilišta i televizijski voditelj brojnih emisija na temu roštiljanja, podijelio je nekoliko savjeta za savršeno pečenje burger.

Sezona roštiljanja je punom jeku, a osim ćevapčića i kobasica, na roštilju možemo napraviti i savršeni hamburger. Steven Raichlen, autor više od 30 knjiga, osnivač BBQ Sveučilišta i televizijski voditelj brojnih emisija na temu roštiljanja, podijelio je za Simply Recipes nekoliko savjeta za savršeno pečenje burger.

Najprije najvažnije - započnite s čistim roštiljem: Baš kao što želite koristiti čistu tavu s malo ulja za kuhanje večere na ploči štednjaka, želite započeti s čistim roštiljem s nauljenim rešetkama kada pripremate hranu na roštilju. Raichlen predlaže da počnete ribanjem rešetki roštilja četkom za roštilj kako biste uklonili nakupljene ostatke prošlih obroka. Zatim nauljite roštilj tako što ćete umočiti presavijeni papirnati ubrus u ulje i hvataljkama za pečenje trljati ubrus po rešetkama.

GALERIJA: Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put

hamburger
1/5

Kupite mješavinu mljevene junetine u omjeru 80/20: Burger se može začiniti na stotinu načina, ali to ne znači ništa bez čvrstog temelja. Za sočan, aromatičan hamburger preskočite nemasne mješavine za pljeskavice od mljevene junetine i koristite mljevenu junetinu s većim udjelom masti. Mljevena junetina s mješavinom 80/20 najbolja je za hamburgere na žaru - to znači mješavina 80 posto nemasne junetine i 20 posto masti.

Držite meso na hladnom: Toplina vaših ruku u kombinaciji s mljevenom govedinom na sobnoj temperaturi može otopiti mast. To sprječava da se masnoća veže za nemasno meso, uzrokujući da se previše otopi tijekom procesa kuhanja, što rezultira suhim hamburgerom. Rješenje je držati meso na hladnom i što brže oblikovati pljeskavice. Ostavite mljevenu junetinu u hladnjaku dok je ne budete spremni začiniti i oblikovati pljeskavice. Zatim, miješajte mljevenu govedinu samo dok se ne sjedini i ni sekunde više. Oblikujte pljeskavice i vratite ih u hladnjak dok ne budete spremni za pečenje.

VEZANI ČLANCI: 

Nemojte previše mijesiti mljevenu junetinu: Manje je više kada se radi o miješenju mljevene govedine i oblikovanju pljeskavica. Ako ste jeli hamburger koji se raspada dok ga jedete, to je najvjerojatnije rezultat toga što je netko pretjerao s miješenjem. Evo što trebate učiniti: Ravnomjerno pospite začine po mljevenoj junetini i rukama je lagano savijajte. Kako znati da je meso potpuno izmiješano? Nakon što pomiješate mljevenu govedinu sa začinima ili drugim dodacima, uzmite mali komadić i spljoštite ga na dlan. Okrenite dlan prema dolje. Ako se meso zalijepi, spremni ste pečenje.

Veličina je važna kod pljeskavica: Nekima se sviđa ideja o ogromnoj pljeskavici za hamburger koja se prelijeva preko rubova peciva, a neki vjeruju da bi trebala savršeno pristajati. Ali, nitko ne želi hamburger koji je manji od peciva. Kako bi pljeskavice pravilne veličine stale na pecivo, neka vaši hamburgeri budu debljine oko 2,5 cm na rubovima i isto toliko veći od peciva. Ovo uzima u obzir neizbježno skupljanje mesa koje se događa tijekom kuhanja.

Trebate li udubiti svoje pljeskavice? Posvuda po internetu i u kuharicama pronaći ćete recepte za hamburgere koji će vam savjetovati da napravite udubljenje u sredini pljeskavica, obično veličine otiska palca ili žlice. Cilj ovog udubljenja je spriječiti napuhavanje hamburger u sredini. Ali, djeluje li ovo  stvarno? Otisak palca ili udubljenje žlice sprječavaju središnje napuhavanje, ali hamburgeri su ipak smanjuju. Umjesto ovog udubljenja, oblikujte svoje pljeskavice tako da vanjski dio pljeskavice bude malo viši od sredine.

Drveni ugljen ili plinski roštilj: Za Raichlana, najbolji izbor za pečenje hamburgera uvijek je drvo ili drveni ugljen zbog dodatnog okusa koji se dobiva ovim načinom pečenja mesa. Ako koristite drveni ugljen, možete dodati različite vrste drva kako biste pridonijeli dimljenosti i poboljšali cjelokupni okus hamburgera. Za roštiljanje na drveni ugljen ili drvo, Raichlan preporučuje ulaganje u starter za dimnjak. To je visoka kutija ili cilindar s rupama. Papir je zgužvan na dnu, a ugljen se vraća na vrh. Postavite starter za dimnjak na dno rešetke vašeg roštilja i zapalite papir. Imat ćete vrući ugljen za 15 do 20 minuta. Ako koristite plinski roštilj, otvorite poklopac, uključite plin i zapalite roštilj. Želite zagrijati roštilj na 200 do 230 stupnjeva prije dodavanja pljeskavica.

Koliko dugo peći hamburgere?

  • Za rare (slabo) pečene hamburgere, pecite 4 minute
  • Za medium rare (slabo do srednje) pečene hamburgere, pecite 5 minuta
  • Za medium (srednje) pečene hamburgere, pecite 6 do 7 minuta
  • Za well-done (jako) pečene hamburgere, pecite 8 do 9 minuta

Okrenite (ne pritišćite!) svoje hamburgere: Nakon što pljeskavice stavite na roštilj, nemojte ih pritiskati. Prešanjem se istiskuje masnoća i okus iz hamburgera, što rezultira suhim, bljutavim pljeskavicama. Ipak, slobodno često okrećite svoje pljeskavice.  A, Kada dodati sir? Otprilike 1 minutu prije nego što je meso gotovo. Peciva namažite maslacem, a zatim ih stavite na stražnju stranu roštilja, izvan izravne topline, dok ne porumene. Počnite tostirati peciva kada vam preostane minuta vremena do završetka pečenja pljeskavica.

Nakon pečenja, pustite pljeskavice da odmore minutu: To omogućuje da se sokovi preraspodijele po hamburgeru, što vam daje ukusniji doživljaj. Kombinacija za savršen burger ima mnogo, a vi samo morate pronaći onaj koji vama najviše odgovara. Možete miješati različite komade mesa, dodati gljive, inćune, začinsko bilje ili kockice sira. Možete čak dodati i limunovu koricu koja će pomoći smanjiti masni okus govedine. U konačnici, izbor je vaš. Sve dok je pljeskavica mesnata i sočna, ne možete pogriješiti.

VEZANI ČLANCI:

Recept za jednostavni hamburger:

Sastojci:

  • 1 kilogram 80/20 mljevene junetine
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice mljevenog luka
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1 i pol žličica svježe mljevenog papra
  • 1 i pol žličica soli
  • 6 peciva za hamburger
  • Maslac za premazivanje peciva

Priprema:

1. Stavite hladnu mljevenu junetinu u zdjelu za miješanje. Po vrhu ravnomjerno pospite ostale sastojke. Preklopite meso nekoliko puta da se sve sjedini. Cijeli ovaj proces trebao bi trajati oko 30 do 45 sekundi. Nemojte pretjerano rukovati mesom.

2. Umjesto da pljeskavice oblikujete u rukama, oblikujte ih na pladnju. To olakšava oblikovanje pljeskavica bez pretjeranog rukovanja ili zagrijavanja mesa. Možete koristiti protvan obložen papirom za pečenje, ali poslužit će i bilo koji pladanj.

3. Pokrijte oblikovane pljeskavice plastičnom folijom i prebacite u hladnjak dok zagrijavate roštilj i premazujete peciva.

4. Zagrijte roštilj na 200 do 230°C ili da bude dovoljno vruće da možete držati ruku iznad rešetki samo oko 1 sekundu.

5. Premažite unutrašnjost svih peciva i stavite ih blizu roštilja.

6. Stavite pljeskavice na roštilj na izravnu vatru.

7. Kada vam preostane otprilike 1 minuta vremena pečenja, dodajte sir i maslacem namazana peciva na roštilj.

8. Pljeskavice i peciva maknite s roštilja i premjestite na čisti pladanj. Pustite da odstoje 1 minutu prije posluživanja.

9. Poslužite uz džem od rajčice, majonezu, džem od slanine, aioli od češnjaka, umak od plavog sira, pirjane gljive ili klasičnu i uvijek divnu zelenu salatu, rajčicu, kisele krastavce i crveni luk.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije