Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarsko-srijemska županija

Veseli Slavonci ne boje se izazova, pršte ambicijom, pozitivnom energijom, a nadasve – ljubavlju za svoj kraj

Moja.hr
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
16.05.2023.
u 09:22

Kad sam prije dvije godine pogledao pobjednički video koji je s ekipom napravio Saul Tikvić iz Vinkovaca za Moja.hr, odmah sam rekao: "Hoću i ja ovo raditi, hoću sudjelovati!" Jako mi se svidjelo. I dvije godine poslije, eto me u timu – govori Vinkovčanin Leo Suhorski, član ekipe koja ove godine predstavlja svoju Vukovarsko-srijemsku županiju u projektu Moja.hr.

Uspomene odnijela poplava

Formalni je šef vesele družine mladih ljudi Marcel Pavlović iz Račinovaca, u timu su još i Vukovarke Katarina Živković i Ana Pinjuh te Vinkovčanka Stella Mešić. Iako još uvijek pod svojevrsnim pritiskom zbog "tereta" koji im je navalila Tikvićeva ekipa pobijedivši u prvoj godini ovoga izbora, veseli Slavonci kažu da će svoju županiju nastojati predstaviti u što boljem svijetlu, prikazati sve ljepote Srijema i Slavonije te razloge zbog kojih svoju budućnost vide tu, a ne na nekom drugom mjestu. Dok hodamo uz obalu Dunava u Vukovaru, ekipa nam se predstavlja pa tako doznajemo da je Marcel magistar ekonomije, Katarina je završila studij medijske kulture, Leo je nakon srednje bio na tečaju na Akademiji za video produkciju. Za Stellu nam kažu da je na studiju povijesti umjetnosti i filozofije u Rijeci pa nam se zato nije mogla pridružiti te da je njezina strast fotografija. Ana se također nakon školovanja vratila i već osam godina radi u županijskoj turističkoj zajednici:

Velik je izazov pokazati kreativnosti u samo 60 sekundi. No složili smo priču, dodajemo ideje i glasamo što će sve stati u našu minutu, kažu Marcel, Katarina, Leo i Ana

– To što sam tolike godine ovdje samo potvrđuje koliko volim svoju županiju. Ovdje ću i ostati – kaže Ana, "krivac" za formiranje kreativnog tima koji sudjeluje u Moja.hr – ona je Marcelove, Katarinine, Leove i Stelline radove vidjela na društvenim mrežama, kontaktirala ih i na kraju ih jednostavno povezala u skladan tim.

Snimanje za Vecernji list,Moja.hr Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Gotovo pa vršnjake od dvadeset i koje, ovu ekipu uz ljubav prema svome kraju povezuje i ljubav prema fotografiji i videu pa od snimanja Marcel, Katarina, Stella i Leo i žive:

– U srednjoj mi osim fotkanja i snimanja ništa drugo i nije bilo na pameti. Završio sam ekonomiju u Slavonskom Brodu, ali ovo je ono što volim raditi i što radim, iako je bilo komentara da bih se trebao zaposliti i naći siguran posao – govori Marcel, uskoro vlasnik obrta za foto i video produkciju, što će mu, kaže, donijeti samostalnost.

Otvara ga u svojim Račinovcima, selu prije devet godina stradalom u razornoj poplavi koja je uništila županjsku Posavinu.

– Dosta je uspomena otišlo s vodom – sjetno će.

Opisuje nam dramatična događanja iz svibnja 2014., kada je nakon pucanja savskog nasipa podivljala rijeka nosila sve pred sobom, uništivši i njegov dom i staru šokačku kuću i kućnog ljubimca... Nemajući kamo, u godini dana s obitelji je promijenio sedam-osam adresa u Drenovcima, Vinkovcima i Nuštru, sve dok se nisu mogli vratiti kući, u Račinovce.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Još da postoji fakultet...

Nakon poplave u Marcelovu se kraju dogodila velika prekretnica. Uglavnom u Njemačku, puno se obitelji odselilo i iz županjske Posavine i iz cijele županije pa se itekako osjeti da nedostaje mladosti:

– Nema baš ni sadržaja za mlade, puno je nezaposlenih, nedostaje edukacije kako pokrenuti posao... – navodi Marcel.

– Bilo bi dobro kad bi u Vinkovcima i Županji bio fakultet, da mladi ne moraju ići u druge gradove na studij. Jer se puno njih nikada više ne vrati – dodaje Leo.

Ipak, Katarina je nakon završetka studija u Osijeku odlučila da će se ipak vratiti kući. Rodila se u Dalmaciji dok je njezina obitelj bila u progonstvu iz ratnog Vukovara, a u svoj su se grad Živkovići vratili kad su Katarini bile dvije-tri godine. Tu je odrasla i tu vidi svoju budućnost:

– Kod nas si svagdje u trenutku, sve ti je nadohvat ruke – kaže.

– Razmišljao sam i shvatio da ne moram ići nigdje, imam ovdje sve što mi treba. Uporan sam i inovativan, nije mi problem raditi, biti u muvingu, a opet kod kuće. Može se ovdje i uspjeti i dobro živjeti – objašnjava Leo.

– Vjerujem da može. I znam da ću tu uspjeti – dobacuje Marcel rekavši i da sudjelovanje u Moja.hr za njega znači vidjeti što može ostvariti, preispitati svoje granice:

– Za sve će nas biti velik izazov pokazati svoju kreativnosti u samo 60 sekundi. No složili smo priču, dodajemo ideje i glasamo kako ćemo napraviti video, što će sve stati u našu minutu – kažu Marcel, Katarina, Leo i Ana.

Vukovar - Vukovarski Vodotoranj
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Ukusna tradicijska jela, druženje s gostoljubivim domaćinima uz odlične voćne rakije, atraktivna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i kuće za odmor, stari, u modernom svijetu potpuno zaboravljeni zanati, vrhunske rukotvorine i poznata šlinga, pokoja mudra izreka i vrijeme koje kao da sporije teče – srijemska i slavonska sela prave su male stress free zone.

Odmor na Principovcu, poznatom iločkom vinorodnom položaju, ili obilazak sela na Cesti zlatne niti u županjskom kraju potpuno će vas opustiti, predstavljajući ljepote svoga kraja izdvaja županijska Turistička zajednica, kojoj je na čelu Majda Jakša. Ljubitelji aktivnog odmora tu će uživati u biciklističkim i pješačkim stazama kojima su Srijem i Slavonija premreženi. Tu su i dvorci, muzeji, povijesna središta, ambijentalna sela, stoljetni samostani i crkve, šetnice uz rijeke, promenade i život koji na ovim prostorima traje više od osam tisuća godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije