Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitali smo stručnjake

Stiglo je Valentinovo, a vama je muka? Vodič za preživljavanje za sve koji ga ne slave

Žene plaču, žene
Foto: Thinkstock
14.02.2014.
u 10:00

Što kupiti, što odjenuti, što skuhati, gdje otići na večeru za Valentinovo – stvari su koje vas ne zanimaju...

Ako ste odlučili da će vam 14. veljače biti dan kao i svaki drugi, okolina će se itekako pobrinuti da vas podsjeti – Valentinovo je!

Dan zaljubljenih, a s njim i erupcija crvenih i scrolikih stvari stiže, a vi ste solo. Što kupiti, što odjenuti, što skuhati, gdje otići na večeru za Valentinovo – stvari su koje vas ne zanimaju. Valentinovo vam izaziva grč i jedva čekate da prođe? Pitali smo stručnjake kako preživjeti Valentinovo.

„Valentinovo je jako iskomercijaliziran i nametnut dan koji nije u našoj tradiciji, a usamljenim ljudima taj dan dodatno otežava situaciju“, rekla je za Večernji list Lahorka Jurčić, diplomirani psiholog-profesor i gestalt psihoterapeut. Jurčić kaže da posebnog recepta za usamljenost nema, ali ističe da je spas u što više autentičnih susreta s drugim ljudima.

„Ne smije se gubiti osjećaj za ljude ni propuštati prilike za susrete i razgovore. Stvarni doživljaj s ljudima iz naše okoline štiti nas. Ne treba popuštati pred obavezama, žurbom i modernim medijima koji ne mogu biti zamjena za vrijeme posvećeno drugima“, kaže psihologica Jurčić. Ističe da mi sami stvaramo blagdan. „Blagdana nema bez nas, bez obzira na to je li blagdan ili nije, mi dajemo značaj tom danu“, dodaje Jurčić.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

„Nitko tko je sam ne osjeća se dobro, a možda se i nekome tko ima partnera i u vezi je isto nameću neke nerealne slike o romantičnim stvarima“, kaže Jurčić i podsjeća na to da se trebamo očuvati i njegovati putem stvarnih odnosa i autentičnih susreta s drugima oko nas.

„Potrebno je oduprijeti se nametanju kojemu je u pozadini prodaja i komercijala, a ne neki vrijednosni sustav. Treba raditi svjesni odabir jer je susret sa stvarnim čovjekom ono što nas vuče iz usamljenosti. Nije to internet ni televizija, fiktivni likovi ili reklame. Stvarne kontakte potrebno je stalno njegovati“, zaključuje psihologinja Jurčić.

>> Nudi usluge 'dečka' na Valentinovo: Pogledajte što je sve na cjeniku!

>> Evo zašto slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih

Komentara 1

Avatar dvorska.ludolina
dvorska.ludolina
11:23 14.02.2014.

ma dajte prestanite više s tim valentinovim. do prije par godina kod nas se nije ni znalo da je to nekakv dan koji bi se trebao posebno isticati po nečemu. a sad si svi međusobno čestitaju valentinovo kao da je to neki praznik. zakaj mi moramo misliti da je ono kaj obilježava amerika nekaj bitno pa brže- bolje i mi to slavimo. to je po onoj staroj: vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. tak je isto i s noći vještica a sad su već počeli slaviti i dan sv. patrika. svašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije