Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi portal

Uza starije, dijete ne uči suradnju s vršnjacima

djeca
Photos.com
27.02.2010.
u 17:14

Uza starije, dijete ne uči vještine suradnje koje vrijede u društvu djece: kako pridobiti pažnju drugog djeteta, kako razmjenjivati igračke, kako podnijeti neuspjeh...

Tin je agresivan, viče i šakama udara stvari i osobe koje su ga naljutile. Prve tri godine čuvala ga je baka, a sada u vrtiću ima problema u igri s vršnjacima. Želi se igrati s odraslima, vratio se i pelenama, požalila se mama.

Uza starije, dijete ne uči vještine suradnje koje vrijede u društvu djece: kako pridobiti pažnju drugog djeteta, kako razmjenjivati igračke, kako podnijeti neuspjeh, kako se dogovarati, prilagođavati, ali i izboriti za sebe na socijalno prihvatljiv način, upozorava stručnjakinja.

– Nedostatak ovih vještina i samome mu teško pada pa kaže da se želi igrati s velikima, a u duši vjerojatno priželjkuje dječje društvo – kaže psihologinja prof. dr. sc. Marta Ljubešić.

Takve te niz drugih informacija, odgovora i savjeta mogu se naći na portalu www.ranaintervencija.org. Razvila ga je Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu u sklopu UNICEF-ove akcije Prve tri su još važnije! Pozitivan razvoj djeteta uvelike ovisi o ranoj identifikaciji poremećaja i pravodobnu upućivanju u primjerene programe te o podršci obitelji.

Roditelji sa sumnjom u razvojno odstupanje kod djeteta, kao i oni koji podižu dijete s razvojnim teškoćama, na portalu mogu dobiti stručan odgovor i potrebne informacije, navela je Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:37 27.03.2010.

Samo svećenike što dalje od djeteta.

Avatar Gricka**
Gricka**
23:34 14.05.2010.

Joj da se taj igraj s mojim dedom, ne bi mu nis bilo lako. Mene je deda uvijek prevaril u svakoj igri. Ni si mogel pomoc. Bez obzira kaj sam bila klinac on je uvijek i uvijek moral pobijedit. Cim bi okrenula glavu na stranu sve figure bi mi bile pojedene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije