Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Upoznaj županiju različitosti, čudesno lijepu Primorsko-goransku županiju

Primorsko-goranska županija
Foto: Primorsko-goranska županija
1/8
26.04.2011.
u 16:18

„Na sjevernom djelu šumovit goranski kraj, na južnom područje uz more sa nekoliko otoka, dok se središnji dio pruža od istočnih obronaka Učke, preko najvećeg grada Rijeke koja je ujedno i sjedište Županije, do Vinodolskog područja. PGŽ na relativno malom području, u jednoj slici ima mnogo priča, i to je ono što je čini jedinstvenom, savršenom kombinacijom primorja, otoka i gorja.

Idilične destinacije s magičnim plažama od kojih su mnoge uvrštene na vrh europskih i svjetskih ljestvica. Aromaterapija na otvorenom zahvaljujući kombinaciji vjetra, mora, mediteranskog bilja i blage klime. Regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina. Aktivni odmor na otvorenom. Više od 30 zaštićenih područja. Dom dupinima, supovima, medvjedima, vukovima i risevima…

Pitate se i dalje zašto posjetiti Primorsko-goransku županiju?“ upitao nas je župan Zlatko Komadina.

Kao regija može se pohvaliti sa više od 30 zaštićenih područja na relativno malom prostoru. Zaljubljenici u životinje kod nas će doći na svoje, jer samo ovdje možete promatrati 2 ugrožene vrste za koje je PGŽ jedno od posljednjih utočišta - bjeloglavi sup i dobri dupin…. Uz sve to, zahvaljujući očuvanosti i zaštiti prirode, još jedino kod nas slobodno žive i lutaju 3 velike europske zvijeri: medvjed, vuk i ris. Bez obzira na godišnje doba, raznolika priroda, ne nudi samo predivnu scenografiju već i jedinstvene doživljaje poput: promatranja velikih zvijeri, šetnju ili trail trčanje i planinarenje kroz zaštićene cjeline, usvajanje dupina, ornitološki kamp…

Kako bi vam olakšali, odabrali smo nekoliko ideja i lokacija, kroz koje ćete PGŽ upoznati kao pravi lokalac:

Nacionalni park Risnjak smješten u zelenoj oazi Kvarnera, Gorskom kotaru, prirodna je veza između Alpa i Dinarida, na zračnoj udaljenosti svega 15 km od mora. Prirodno je stanište za sve tri europske velike zvijeri, tako da uz risa tu obitavaju i vuk i medvjed. Nacionalni park nudi puno aktivnosti – od uspona na Veliki Risnjak (1528 m) ili Snježnik (1506 m), šetnji do izvora rijeke Kupe, promatranju divljih životinja, obilasku centra za posjetitelje, edukativnim radionicama, poučnoj stazi, sportskom ribolovu ili za one nešto aktivnije, brdski biciklizam.

Foto: Primorsko-goranska županija

Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak popularno je izletište, budući se nalazi na samo pola sata vožnje od grada Rijeke i oko dva sata od grada Zagreba, te desetak kilometara zračne linije od mora. U svom jedinstvenom okruženju nudi pregršt sadržaja koji su posjetiteljima na raspolaganju tijekom cijele godine – od sportskih terena, bicikli i panoramskih vožnji žičarom do biciklističkih staza i bike parka, a tijekom zime kad padne snijeg dodatno se otvaraju skijaške staze i staze za sanjkanje, kao i tubing staza na Radeševu duga 160 metara.

Park šuma Komrčar na otoku Rabu nalazi se na udaljenosti od samo nekoliko minuta od središnjega gradskog trga u starom gradu Rabu. Uz obilje mediteranske vegetacije i egzotičnoga drveća i drugog bilja, tu se nalaze razne vrste ptica i leptira među kojima je i Kleopatrin žućak te osobito lijepa autohtona šuma hrasta crnike i šuma alepskog bora.

Foto: Primorsko-goranska županija

Otočić Košljun, otok-na-otoku smješten u Puntarskoj dragi, 800 m udaljen od mjesta Punta na otoku Krku, biser je duhovnosti i prirode do kojega posjetitelji mogu doći kratkom vožnjom taxi brodicama iz Punta. Na Košljunu se nalazi  franjevački samostan u kojemu su redovnici sačuvali brojne, stoljećima prikupljene vrijednosti: sakralna i etnografska zbirka i knjižnica s više od 30.000 naslova. Košljun je inače park šuma s više od 400 vrsta biljaka i dragulj kulturne baštine.

Dupini i supovi

Otok Cres danas je jedno od posljednjih staništa bjeloglavog supa. Ove ptice s rasponom krila od čak 2,80 m su među najvećim ptičjim vrstama u svijetu. Oko 100-tinjak parova gnijezdi se na nekoliko kvarnerskih otoka i otočića – i to nad strmim liticama iznad mora.

Foto: Primorsko-goranska županija

Kvarnerski otoci, a posebice cresko-lošinjski arhipelag prirodno je stanište dobrog dupina, koji se ubraja u ugrožene vrste na Jadranu. Na području kvarnerskog akvatorija obitava jedna od najbolje istraženih skupina dupina na cijelom Mediteranu a veličina zajednice se procjenjuje na oko 180 jedinki!

U creskom gradiću Beli Primorsko-goranska županija osnovala je Oporavilište za bjeloglave supove s pripadajućom letnicom (volijerom), a u prizemlju zgrade nalazi se Centar za posjetitelje s privremenim izložbenim postavom o creskim bjeloglavim supovima i biološkoj raznolikosti Kvarnera.

Aktivan odmor

Od označenih šetnica, tematskih i poučnih staza ukupne dužine od preko 3.000 km...do biciklističkih staza…i još mnogo više od toga...možete roniti, wakeboardati, letjeti padobranom ili zmajem, spustiti se zipline-om, slobodno se penjati, surfati, ići u ribolov na divovske tune..., organizirano promatrati divlje zvijeri, dupine i supove, probati rafting, kanuing, kayaking ili sportsko-rekreativni ribolov na jezerima. A za ljubitelje oktanskog sporta tu je kružna staza na Automotodromu. Cijeli Kvarner je isprepleten tematskim biciklističkim stazama, usponima, ravnim dionicama, a na vama je samo da odlučite želite li tražiti najljepše poglede s otoka ili prema otocima.

Aktivni odmor idealan je način za punjenje baterija i rješavanje stresa, a ako k tome još pridodate i prirodne ljepote, zajamčen vam je restart duše i tijela.

KVARNER EFEKT - mjesto kamo se oduvijek dolazilo po zdravlje

Kvarner efekt ili pojednostavljeno kvarnerska aromaterapija na otvorenom. Bura - suhi, hladan vjetar, koji donosi svježije vrijeme  „motor“ je lječilišnog procesa koji se zove „Kvarner efekt“. Ovaj vjetar pokreće morsko prostranstvo, obalu zapljuskuju valovi, zrakom lete najfinije čestice morske soli, oligoelemenata i minerala koje prodiru u organizam do najdubljih predjela plućnih alveola. U središtu cijelog tog procesa  ste vi, dišete... duboko. Uz mediteransku klimu, više od 200 sunčanih dana godišnje i ljekovito bilje čini se da su svi preduvjeti za zdravo okruženje dani Kvarneru. Na vama je da izaberete u koje klimatsko i morsko lječilište s dokazanim zdravstvenim učinkom (klimatoterapija i talasoterapija) ćete doći: u Opatiju, Crikvenicu ili Lošinj. Certificirane županijske zdravstvene ustanove najmodernijim uređajima, znanjem i stoljetnom tradicijom provode slijedeće tretmane. Liječite se i uživate u Kvarner efektu.

Foto: Primorsko-goranska županija

Regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina

Primorsko- goranska županija oduvijek je bila regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina, omiljena destinacija ljubitelja gastro doživljaja.

Kruna svake vinske proizvodnje su pjenušci, koji traže vrhunsko znanje i njegu. Jeste li znali da se u svakoj boci pjenušca nalazi oko 250 milijuna mjehurića?

S godišnjih preko 50.000 boca pjenušaca, Kvarner je treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti. Sve zajedno, zahvaljujući vrijednim proizvođačima – vinogradarima, obiteljima koje generacijama nisu napustile, pa i obnovile imanja, daje sliku zanimljive i uspješne destinacije vina.

Čaroliju mjehurića možete pronaći u nagrađivanim pjenušcima Vinske kuće Pavlomir - pjenušac „1288“ (sorta chardonnay, pinot bijeli, žlahtina) koji je proglašen najboljim pjenušcem na Salon of Sparkling wines 2019, pjenušac „San Marino“ (sorta Žlahtina), rose „Ružica Vinodola“ (sorta Cabarnet Sauvignon), pjenušac „Grasecco“ (sorta Graševina) - ili poznatog vrbničkog vinara Franje Toljanića iz vinarije Gospoja PZ - pjenušac Gospoja (proglašen najboljim pjenušcem u Europi na sajmu u Veroni Vinitaly 2018). 

Foto: Primorsko-goranska županija

Kvarner krije i priču o jedinstvenom pjenušcu imena „Valomet“ - koji dozrijeva u morskim dubinama i radi se isključivo od autohtone vrbničke žlahtine. Jednom godišnje, kad se boce vade iz 30-ak metara morske dubine, to je već tradicionalno povod za slavlje i druženje.

Upoznajte i doživite bogatu i vrijednu maritimnu baštinu Primorsko-goranske županije

Sve ono što čini kvarnersku maritimnu baštinu, ono na što smo ponosni - želimo pokazati i podijeliti s drugima. Zahvaljujući EU projektima Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica pomalo zaboravljenoj maritimnoj baštini, udahnut je novi život. Obnavljaju se tradicijske barke, potiče se očuvanje i prijenos znanja tradicijske drvene brodogradnje, prikupljena je materijalna i nematerijalna baština, koja je sada dostupna u suvremenom virtualnom svijetu te istovremeno očuvana u stvarnom povijesnom obliku kroz muzejske zbirke i predstavljena u centrima za posjetitelje.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“

Obitelj Frankopan obilježila je više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti: od 1118. do 1671. godine članovi ove plemićke obitelji bili su nositelji političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja Hrvatske. Uživali su ugled među europskim plemstvom, primali priznanja za zasluge od pape u Rimu, sklapali obiteljske i prijateljske veze širom Europe, pratili su modu, osnivali brojne tiskare i promicali hrvatsku riječ i najstarije hrvatsko pismo - glagoljicu. Iza njih su do danas ostali brojni važni zapisi, knjige, zakoni, legende, ali i zdanja koja su gradili tijekom stoljeća. I nakon što je prošlo više od 900 godina od njihove vladavine, još uvijek se prepričavaju legende o životu Frankopana, o njihovim ljubavima, strastima, zavjerama, intrigama, vjeri i moći.

Foto: Primorsko-goranska županija

Ta vrijedna ostavština Frankopana inspirirala je projekt Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ koja obuhvaća 17 kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca te 3 sakralna kompleksa, koje su tijekom povijesti Frankopani osnivali, izgradili i na posljetku iz njih vladali. Očuvanju bogate frankopanske ostavštine, pridonio je projekt Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Susret različitih tradicija i kultura

Od prapovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih spomenika, od romanske, helenske, slavenske, germanske, ugarske kulture… sve do naših dana i ovdašnjih umjetničkih dosega, isprepliću se kulturni izričaji i na njima temeljeni spomenici stvarajući prostor čije vrijednosti će vas osvojiti. Na ovom se prostoru nalazi Bašćanska ploča, najstariji spomenik hrvatske pismenosti, Vinodolski zakonik - najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnoga prava na hrvatskome jeziku… u dugom povijesnom nizu mnogo je spomenika, vrijednih sakralnih i svjetovnih zbirki, ali i kulturnih izričaja.

Saznajte više na:

www.pgz.hr

www.kvarner.hr/turizam

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije