Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za zdravlje

Ovo ulje je tako ljekovito, a tako ga jednostavno možete napraviti sami

Kantarionovo ulje
Foto: Thinkstock
1/2
20.06.2016.
u 07:00

Koristi se kod gljivičnih infekcija, za zarastanje rana, liječenje opeklina, upale jajnika, hemeroida, spriječava nastanak strija i akni, ublažava ožiljke te sprečava nastajanje dekubitusa, rana kod bolesnika koji dugo leže.

Gospina ili bogorodičina trava, biljka je sa žutim cvijetom,  jako cijenjena u prirodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. 

Jedna je od rijetkih biljaka koja ima antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje.

Od davnina se kantarionovo ulje dobiveno od ove biljke, koristilo za liječenje zmijskog ugriza i raznih kožnih bolesti. 

Iako su cvjetovi žuti, ulje kantariona je crvene boje, a njegova uporaba je vrlo široka. 

Koristi se kod gljivičnih infekcija, za zarastanje rana, liječenje opeklina, upale jajnika, hemeroida, spriječava nastanak strija i akni, ublažava ožiljke te sprečava nastajanje dekubitusa, rana kod bolesnika koji dugo leže. 

Potiče cirkulaciju pa se rado koristi i pri masažama. 

Kako ga napraviti?

Gospina trava (kantarion) cvjeta od svibnja do rujna, a najviše u srpnju. Koriste se svježi cvjetovi, žute glavice, koje se stavljaju u maslinovo ili neko drugo kvalitetno hladno prešano ulje. U prozirnu staklenku ulijte ulje, dodajte svježe cvjetove, prekrijte gazom koju ćete učvrstiti gumicom i stavite 40 dana na sunce. Nakon toga ulje će poprimiti tamno crvenu boju. Cvjetove procijedite, ulje spremite na tamno mjesto i koristite prema potrebi. 

Imajte na umu da nakon mazanja kantarionovog ulja ne izlazite na sunce jer je fototoksično, a za liječenje vaginalnih infekcija namočite tampon u ulje i stavite u rodnicu na nekoliko sati. Kod gljivičnih infekcija, već nakon par uporaba žene osjećaju olakšanje i ublažavanje simptoma, a nakon nekoliko dana i neugodni simptomi potpuno nestaju. 

>>Ovo je ulje koje štiti od raka, a intenzivno njeguje i kožu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije