Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetni recept Ane Grgić

Ukusan i sočan: Isprobajte biskvit od naranče i badema s finim kremama od vanilije i naranče

Esplanade
24.07.2023.
u 10:00

Ovaj pravi ljetni desert oduševit će i najzahtjevnija nepca.

Ukoliko ste ljubitelj okusa naranče u desertima, ovaj biskvit će vas osvojiti. Jednostavan je za pripremu, a vrlo ukusan i sočan.

  • 3 naranče
  • 80 g smeđeg šećera
  • 3 komada zvjezdastog anisa
  • 10 g cimeta

Na samom početku obavezno operite naranče, odrežite krajeve te ih pažljivo izrežite na jednake polovice. U standardni pleh koji koristite za pečenje kruha posložite polovice naranči, pospite šećerom i cimetom te lagano dodajte anis. Pleh umotajte u aluminijsku foliju i naranče pod folijom ostavite peći punih 45 minuta na 170 stupnjeva. Nakon što završite s pečenjem, potrebno je uz pomoć ručnog blendera napraviti kašu od naranče.

  • 3 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g bademovog brašna
  • 0,5 dl maslinovog ulja

Obavezno odvojite jaja dok ćete bjelanjke miješati mikserom u snijeg s polovicom šećera. Žumanjke ne zaboravite miksati s preostalom polovicom šećera dok ne udvostruče volumen te postanu sjajna i svijetla. U posudi srednje veličine pomiješajte kašu od pečenih naranči, bademovo brašno, maslinovo ulje te dodajte žumanjke. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka te čitavu smjesu dobro promiješajte. Biskvit obavezno pecite 30 minuta na 160 stupnjeva. Pazite na vrijeme jer vrlo je bitno da ga ne
prepečete!

Foto: Esplanade

Krema od vanilije:

  • 300 ml mlijeka
  • 10 žumanjka
  • 40 g kukuruznog škroba
  • 120 g šećera
  • mahuna vanilije
  • 2 dl slatkog vrhnja

Žumanjke, šećer i kukuruzni škrob pomiješajte s malo mlijeka, dok ostatak mlijeka kuhajte s mahunom vanilije koju ste prepolovili na pola i ostrugali sjemenke. Čekajte dok mlijeko zakipi, pa dodajete pripremljenu smjesu i sve zajedno kuhajte uz lagano petominutno miješanje. Kremu obavezno ohladite i tek kada je potpuno hladna dodajte istučeno slatko vrhnje.

Krema od naranče:

  • 3 naranče
  • 50 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 95 g glukoze
  • Timijan

Proces dobivanja kreme od naranče je vrlo kratak i jednostavan. Operite naranče hladnom vodom, obavezno odrežite krajeve te ih narežite na tri deblje ploške. Prije svega dobro ugrijte grill tavu, odložite ploške naranči, pospite šećerom i dodajte grančicu timijana. Svaku plošku pecite oko dvije minute. Pečene naranče dobro sameljite u blenderu, dodajte prstohvat soli i glukozu. Tako pripremljenu smjesu odložite u zamrzivač.

Aromatizirani bademi:

  • 100 g badema
  • 30 g smeđeg šećera
  • 15 g cimeta
  • Žličica papra
  • 1 bjelanjak

Bademe obavezno operite te svakako posušite prije upotrebe. Sve sastojke pomiješajte zajedno u zdjeli kako bi se sjedinili te ostavite peći u pećnicu 15-ak minuta na 170 stupnjeva. Po potrebi možete malo promiješati tokom pečenja, dok ohlađene bademe nasjeckajte nožem. Serviranje: Biskvit lagano odrežite na manje komade po obliku koji sami želite, dok kremu od vanilije stavite u vrećicu za ukrašavanje te iscijedite četiri puslice srednje veličine na tanjur. Dobar tek!

Komentar chefice Ane Grgić: I najobičniji biskvit može biti potpuno očaravajući ako je u njemu barem mali djelić sočne naranče! Ovo je slastica koju mogu pripremiti i oni s vrlo malo iskustva, a gotovo uvijek je preporučujemo za vruće ljetne dane. Ova lako probavljiva slastica odličan je osvježavajući izbor za one koji ne konzumiraju gluten, ali i za sve ljubitelje naranče. Gotovo je u tren oka, a idealno pristaje uz kavu, čaj, ali i pjenušac!

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije