Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etikete nose lik težaka, oporbenjaka, narodnjaka, po starodalmatinskom – puntara

Vinarija Puntar: Kupaže iz skeletoidna tla Pijanih brda

23.07.2023.
u 07:00

S više od 50.000 posađenih loza, od koji je dio stariji više od 70 godina, vinarija iz Neuma predvodnik je smjera kupažiranih vina u BiH. Od šest premium etiketa u ponudi, četiri su rezultat brojnih proba i kombinacija.

Vinska karta hercegovine dobro je poznata ljubiteljima vina. Žilavka, blatina i trnjak, kao autohtone vrste, zahvaljujući velikom broju sunčanih sati pod kojim dozrijeva vinova loza, položajem te Mediteranskoj klimi, spadaju među najkvalitetnija vina svijeta. Na Pijanim brdima kraj Čapljine, jednom od najboljih vinogradarskih položaja Hercegovine, na 13 hektara svoju vinsku priču 2018. godine započela je nagrađivana obiteljska boutique Vinarija Puntar iz Neuma, vođena entuzijazmom dvojice zaljubljenika u vino, Marija Obradovića i Kristiana Raguža.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

Već nekoliko godina kasnije doživljava poslovni uzlet dolaskom Marina Babića, mag. ing., na mjesto izvršnog direktora. Bivši rukometaš, još uvijek aktualni pomorac, nadograđuje čvrste temelje vinarije te donosi neki novi smjer i viziju pa rezultati postaju vidljivi nakon malo vremena. Po završetku magisterija odlazi na brod, gdje se tijekom godina putovanja upoznaje s vinskom kartom svijeta i pronalazi način kako spojiti svoje dvije ljubavi, vino i menadžment. S vizijom kako treba izgledati moderna vinarija preuzima kormilo vinarije Puntar.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

Posao vodi bivši rukometaš

'Kako je u tom trenutnu bilo nezamislivo da sportaš ode u pomorce, tako je i odluka da preuzmem voditi vinariju Puntar, koja je u vlasništvu mojih prijatelja Marija i Kristiana, također bila iznenađujuća za širu publiku i poznavaoce vinske scene u Bosni i Hercegovini. Da je odluka bila dobra, najbolje govore rezultati, pozitivni dojmovi naših vjernih kupaca, kooperanata te nagrade s renomiranih svjetskih natjecanja', ponosno će Babić.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

Srebrne medalje na AWC Vienna 2022 za vina Žilavku Selekciju 2021. te crnu kupažu Sinner 2020. bile su samo početak. Na nedavno završenom Decanteru, najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju, vinarija se ponovo okitila s dvije srebrne medalje, ovog puta za vina Žilavka Selekcija 2022. te za bijelu kupažu Saint 2022. Ono što ovu vinariju čini zanimljivom je to što imaju zasađenu široku lepezu domaćih i internacionalnih sorti u vinogradu koje su ponudile nešto drugačiji proizvod, upravo zbog kombinacija od kojih se rade, što je rijetkost na jugu.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

S više od 50.000 posađenih loza, od koji je dio stariji više od 70 godina te proizvodnim kapacitetom od 80.000 butelja vina godišnje, vinarija Puntar postala je ozbiljan igrač na vinskoj sceni BiH te predvodnik smjera kupažiranih vina. Od šest premium etiketa koliko vinarija ima u ponudi, četiri su rađene u kupažama. Jedina jednosortna vina su od autohtone Žilavka Selekcija te Blatina Reserva koje krase specifičan miris, zaobljenost i snaga karakteristična za južna vina. Koja je tajna idealnog spoja u njihovim kupažama, pojašnjava nam enolog, ujedno i suvlasnik vinarije Puntar Kristijan Raguž.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

'Spoj okusa vina i hrane daju uvijek bolji doživljaj nego kada se oboje konzumira zasebno. Tako, primjerice, uz Puntarovo vino Žilavka Selekcija volim pripremiti pileći file u korici bundevinih sjemenki s lisnatim krumpirom i umakom od kapara. Vino Saint ide dobro uz pljukance s tunom, hobotnicom i škampima, 69 s fileom jelena, štruklom od raštike i rakitskog sira ili raviolom od zeca, a rose paše uz rižoto od škampi', rekao je chef Saša Stanivuković, o jelima koja sljubljuje s Puntarovim vinima. 

Položaj je bitan

'Sorte koje smo spojili u kupažama smatramo najpotentnijim i uvjereni smo da im položaj Pijanih brda itekako odgovara. Proces samog odabira zahtijeva vrijeme u kojem se brojnim probama i kombinacijama dolazi do željenog okusa', kaže Raguž. Jednom kupažom odlučili su naglasiti i koliko je položaj važan.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

'Za proizvodnju svakog vina koje ima izniman potencijal najbitnija stvar je odabir vinogradarskog položaja. Od položaja sve počinje, a naš se odlikuje jedinstvenim aromatskim profilom i izraženom mineralnošću koju duboko korijenje crpi iz škrtog tla. Naime, Pijana brda nalaze se na 250 metara nadmorske visine na skeletoidnom tlu. Ograničeni prinosi omogućuju iznimnu koncentraciju kvalitetnih sa- stojaka u grožđu, što je glavna pretpostavka za proizvodnju vrhunskog vina. S obzirom na to da u ponudi imamo vina Saint (Svetac) i Sinner (Grešnik), nekako se naziv vina 69 (Položaj je bitan) sam nametnuo. Trnjak i vranac, dvije sorte izuzetno moćnog južnjačkog karaktera ukrotili smo i obuzdali u 69 kupažu koja, osim snage, posjeduje određenu eleganciju i profinjenost', objašnjava Babić.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

Planovi za budućnost

Osim zanimljivih kupaža, boce vina i svojevrstan brend postale su i njihove neobične etikete. 'Naše etikete nose lik Puntara, težaka kojeg je za potrebe vinarije nacrtala hrvatska akademska grafičarka Ivana Bajcer. Puntar je inače starodalmatinska riječ za težaka, oporbenjaka, narodnjaka. Obrada škrtog hercegovačkog krša oduvijek je bila težak posao. Borba za svaki pedalj plodne zemlje od kamena bio je velik uspjeh koji je jedna generacija ostavljala drugoj u nasljeđe. I upravo u spomen na taj mukotrpni težački posao kultiviranja krša ova vinarija nosi naziv Puntar', objasnio je Babić te dodao da rade i na postupnom povećavanju proizvodnje te širenju tržišta.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

Istovremeno, trude se zadržati i povećati kvalitetu vina, ali ipak ostati u okvirima boutique vinarije. Polako se probijaju i na hrvatsko tržište... 'Osim u BiH, u Hrvatskoj se Puntar vina mogu naći u mnogobrojnim uglednim restoranima te hotelima, a dostupna je i opcija naručivanja putem web-shopa vinoljubac.hr', govori Babić i dodaje da se njihova vina poslužuju i u nizu restorana s obje strane granice, poput Amoreta u Dubrovniku ili Bezdana 21 iz Gruda, u kojem chef Saša Stanivuković priprema jela baš kako bi ih sljubio uz određenu vrstu Puntarovih vina. Jedno je sigurno – nastavljaju putem koji su krenuli, a nadaju se i blistavoj budućnosti te da će uskoro postati jedna od najrenominiranijih vinarija s prostora Bosne i Hercegovine.

Foto: Petar Bačić, Privatni arhiv

JESTE LI ZNALI:

  • Da je vinova loza jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu?
  • Kultura vinove loze potječe od prije 9000 godina. Danas u svijetu postoji oko 8000 vrsta grožđa.
  • Budući da se kušanje vina uvelike sastoji od mirisanja, žene su bolji kušači zbog razvijenijeg čula mirisa.
  • Morate popiti sedam čaša soka od naranče ili 20 čaša soka od jabuke da biste dobili istu količinu antioksidansa kao u jednoj čaši vina.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije