Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

'U pravu je Sanja Musić Milanović, crni kruh bolje je rezati tanko'

Dr. Sanja Musić Milanović dala je dobar savjet koji bi prošao nezapažen da joj muž nije premijer
30. listopada 2014. u 10:00 116 komentara 33745 prikaza
Musić Milanović i kruh
Foto: Pixsell/Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Ako zanemarimo komponentu, na neki način možda i financijskog ulaganja u zdravlje, crni kruh možete izrezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije – izjavila je dr. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za prevenciju debljine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u HRT-ovoj emisiji, zbog čega je postala vijest dana.

Mediji u regiji prenose tu rečenicu, prozvana je i Marijom Antoanetom, na Facebooku se natječe u kompilacijama te izjave, komentari su neizbrojivi (neki i neubrojivi), ali istina je da bi ovaj savjet ostao nezapažen da ga nije izrekla dr. Musić Milanović – supruga premijera.

I to premijera zemlje u dubokoj materijalnoj i gospodarskoj krizi, a možemo nažalost reći – i svakoj drugoj krizi. Na stranu treba li i premijerova supruga kordon raznoraznih stručnjaka za “peglanje” svoje pojave u javnosti, njezina je izjava za kolege joj iz struke – na mjestu.

– Tanja šnita crnog kruha znači da ćete ga pojesti manje jer će vas on brže zasititi zato što ima niži glikemijski indeks. To znači da ćete ga konzumirati znatno manje nego bijelog kruha i peciva, a pritom ćete brže i dulje biti siti. To su dvije prednosti i razlozi zbog kojih se uvijek pri korekciji tjelesne mase predlaže da osoba uzima nerafinirane proizvode. To nije dojam, to je mjerljivo u znanosti i uistinu nam treba – komentira i objašnjava Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica, upozoravajući da nas pecivo u konačnici košta više od teletine ili škampa jer za četiri do osam kuna, koliko stoji pecivo, dobijemo samo 50 grama kruha.

šnita kruha | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

– Pa vi sad izračunajte koliko vas zapravo košta kilogram peciva, a Hrvati žive na pecivima – poručuje nutricionistica Martinić napominjući da Hrvati nemaju naviku gledati težinu kruha niti im je taj podatak poznat pri njegovoj kupnji. Tako kad kupujemo standardnu štrucu bijelog kruha, zapravo kupujemo samo pola kilograma kruha, ističe nutricionistica Martinić. A štruca crnog kruha, dakle iste veličine, znatno je teža.

– Nije moguće napraviti crni kruh od pola kilograma jer bio bi premalen – dodaje.

Centar za promicanje

Dokaz je tomu i činjenica da je šnita crnog kruha znatno teža od šnite bijelog kruha, pa stoga i zasitnija. Konkretne brojke, kako ih tumači znanost, objasnio nam je nutricionist Goran Purić.

– Jedna porcija kruha kriška je debljine jedan centimetar, a naravno da postoje razlike u kategoriji kruha. Takva šnita polubijelog kruha teška je 20 grama, crnog 30, a kukuruznog 35 grama. Što je kruh cjelovitiji, to je kriška teža i, u principu, što je kruh teži, to je zdraviji – kaže ovaj nutricionist.

Tanja šnita crnog kruha znači da ćete ga pojesti manje jer će vas on brže zasititi i to je dobra preporuka

Olja Martinović

Druga su tema dosjetke i eventualne manipulacije sastavom pojedinog kruha kako bi se činio zdravijim, no svaki kruh ima dostupnu deklaraciju sa sastavom i potrošač se može informirati što jede. A to je već navika koju većina nema i u Hrvatskoj se godinama upozorava na debljinu te njezine posljedice kao veliki javnozdravstveni problem.

Na tu je temu na HRT-u gostovala i dr. Sanja Musić Milanović, voditeljica odjela u glavnoj javnozdravstvenoj ustanovi, koja se bavi upravo debljinom. Iza nje je niz znanstvenih radova, uostalom na internetu je dostupna njezina doktorska disertacija o karakteristikama debljine odraslih u Hrvatskoj, posao joj je i promocija zdrave prehrane, ali sve je to postalo nevažno nakon izjave o prednostima crnog kruha. Iza te izjave ostala je i činjenica da upravo ovaj odjel HZJZ-a stoji iza projekta Centra za promicanje zdravlja gdje svi mogu, bez ikakve uputnice i besplatno, dobiti savjete o pravilnoj prehrani djece, starijih, trudnica, o suplementima koje volimo gutati, dobiti plan prehrane ako želimo skinuti višak kilograma, dobiti savjet liječnika za, primjerice, pravilnu prehranu djeteta u razvoju, sportaša...

Isto su tako u zraku su ostali i podaci da je u Hrvatskoj više od 20 posto odraslih žena i muškaraca debelo. Kardiovaskularni problemi posljedica su viška kilograma, a oni su glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Epidemiološka je to slika zemlje zbog koje je, uostalom HZJZ, i propisao konkretne ciljeve. A oni kažu da se indeks nepravilne prehrane mora smanjiti jer se nepravilno hrani 14 posto muškaraca i devet posto odraslih žena u Hrvatskoj.

Tjelesno je neaktivno oko 30 posto stanovnika, neovisno o spolu, i taj se postotak mora smanjiti za barem deset posto. Ciljevi su to zacrtani za realizaciju do iduće godine, što znači da se učinak poduzetih mjera već zbraja. Teško da će nam ga nakon posljednjeg javnog nastupa predstaviti dr. Musić Milanović. Njezinim kolegama odmah je, kaže, bilo jasno što želi poručiti i kako čini ono što joj je i posao – promovira zdravlje, pravilnu prehranu i važnost tjelesne aktivnosti. Ipak, svi odreda dodaju i da nikad “afera tankih šnita” ne bi ni postojala da dr. Musić Milanović nema premijera za muža. Ta je pozicija, smatraju, u njezinoj karijeri uteg jer se banalizira njezino obrazovanje i stručnost koju svi smatraju neupitnom.

Postoje razlike u kategoriji kruha. Šnita polubijelog kruha teška je 20 grama, crnog čak 30 grama

Goran Purić

– Ona će vam 50 puta nešto provjeriti, uspoređivat će jedan podatak na sve moguće načine. I ono kako je ona govorila u emisiji način je na koji ona i inače govori, kako razgovara s nama, s bratom i svima – kaže jedan od njih neslužbeno.

Genijalno za zdravstvo

Nedostupna za komentar vjerojatno će jedno vrijeme ostati i dr. Musić Milanović s kojom smo neuspješno pokušali kontaktirati. Je li to njezin izbor, može se nagađati, a dotad se projekt prevencije debljine nastavlja. Stoga nije naodmet ponoviti savjete kojih bi se mnogi Hrvati morali pridržavati žele li očuvati zdravlje:

– Pravilna prehrana temelji se na tri osnovna makronutrijenta, ugljikohidrati čine polovicu, a masnoće i bjelančevine drugu polovicu prehrane. Tajna je u ravnoteži prehrane, stoga u konzumaciji žitarica treba paziti da polovica žitarica budu cjelovite, npr. žitne kaše, a druga polovica proizvodi poput kruha, peciva i tjestenina. Probajte u prehranu uključiti žitne kaše, zobenu, pirovu ili palentu – savjetuje nutricionist Purić.

I najzad, kako o “aferi crni kruh” zaključuje Olja Martinić, to je zapravo genijalno za javno zdravstvo jer tko bi inače čitao o kruhu.

>>Kosor o crnim šnitama: Ako vam je pun kufer pametnih savjeta, režite žile!

>>'Širina šnita kruha nije uzrok neimaštine. U banani smo zbog nesposobnosti političara!

Zbog supruga joj riječi izvlače iz konteksta

Opterećenost informacijama – tko je čiji, uz koga i iz koje struje dolazi – toliko je u zamahu da ljudi uopće više ne slušaju što se govori, nego tko govori. Sadržaj je postao manje važan, a svaka se riječ važe i tumači onako kako to odgovara slušaču, a da se pritom posve zanemaruje vrijednost i težina izrečenoga. Malicioznost je toliko u zamahu da se u usta stavljaju riječi koje nisu izrečene. Sanja Musić Milanović govorila je o zdravoj prehrani s pozicije svoje struke kojom se ozbiljno bavi i iznosila činjenice koje su opće potvrđene, a to je da je crni kruh nutritivno bolji izbor. Isto bi savjetovao bilo koji njezin kolega da govori o toj temi. Štoviše, Sanja Musić Milanović izrekla je u svom nastupu i nešto što je prošlo posve nezapaženo, jer je izvlačenje iz konteksta “tanke kriške” odvelo priču na politički kolosijek, a to je činjenica da je savjetovala da je kruh nutritivno idući dan još kvalitetniji. Time je ne samo dala savjet o prehrani već i savjet kako uštedjeti te upozorila na činjenicu da se previše hrane baca. Samo rezanje tanje kriške kruha zapravo je sjajan trik kako jesti manje, iz usta žene koja je, ne zaboravimo, govorila o problemu pretilosti. Zbog činjenice da je premijerova supruga, Sanja Musić Milanović u svakom od svojih, inače vrlo rijetkih, nastupa pod povećalom je javnosti i važe joj se svaka riječ.

Neda Janovski,  stručnjakinja za komunikaciju

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar MrKonfucije
  MrKonfucije:

  Kod naslova bi još trebalolo dodati "Ovo je plaćeni oglas" :-)

 • Avatar nathanael.opet
  nathanael.opet:

  Ok. Hahahah. Koji apologeti života i djela gospođe musić-milanović.... kako umanjiti štetu???... presmiješno... ali dobro... a sad mali test za "stručnjake" i objektivne "novinare".... zamislite da je to izjavila gđa. Željka Markić ili još sočnije recimo gđa. Kolinda G.K. .... ... prikaži još! danima bi se povlačilo po medijima, i nikome ne bi palo na pamet pisati ovakve nisko-inteligentne pamflete. ... što bi tek zabrinuti josipović izjavljivao... hehehe

 • stefj:

  He, he, danas se stvarno svatko naziva stručnjakom i dolazi u novine... Ne znam čemu konfabuliranje i prepravljanje izjave gđe. Musić-Milanović? Nije izjavila kao što je napisano, nego onako kako je snimljeno. Ima na youtube-u... Nije tako mislila, ali je ... prikaži još! definitivno zabrljala i krivo izjavila. Normalno je da će je prozvati Hrvatska Maria Antoaneta...