Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleja glagoljaša

U najmanjem gradu kušajte bisku i opustite se, zalutati ne možete

Hum
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
1/6
16.11.2020.
u 14:19

Kreće se podno Roča i šetnjom od sedam kilometara dolazi se do humskih vrata

Pozdrav iz najmanjeg gradića na svijetu! Pisalo je tako na razglednici iz 1902. godine, koja je postala jedna od glavnih premisa prilikom revitalizacije Huma, koji i danas zovemo – najmanji grad na svijetu, kaže nam Aleksandar Merlak, humski župan. Tradicionalna je to titula, a zanimljivost je što se župan bira svake godine.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Laganom šetnjom, bez zastajkivanja, Hum se obiđe za pet minuta. Domaći će vam odmah kroz smijeh reći – kod nas ne možete zalutati. U obiteljskoj suvenirnici Colmo može se pak degustirati i biska. Zašto je to bitno? Jer Hum nosi i titulu grada biske, rakije od domaće komovice, bijele imele i četiriju vrsta trava koja se priprema prema receptu starom dvije tisuće godina. Kad se vozite cestom do samog ulaska u Hum, kod drvene kućice morate stati i platiti parkiranje, no tijekom zimskih mjeseci naplate nema. Na glavnim gradskim vratima izrađenima od bakra nalaze se i dva glagoljaška zapisa koja označavaju dobrodošlicu u Hum, a kad kroz njih zakoračite, tamo će vas pak dočekati poredani dječji bicikli, role, lopte...

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Naime, u Humu živi 28 stanovnika, većinom mladih obitelji, a od toga je šestero djece. Zapravo, još jedno je na putu, tako da će ih uskoro biti sedmero. Hum je uz obližnji Roč poznat i kao središte glagoljaštva, pa je jedna od atrakcija i Aleja glagoljaša koja počinje podno Roča. Obilazi se 11 spomenika, a ukupna je duljina aleje sedam kilometara s posljednjim spomenikom – vratima u Humu. Grad je idealna početna lokacija za rekreaciju, a odlučite li prenoćiti, smještaja ima. Tada posebnu pažnju obratite ujutro, jer se u dolini ispod samog grada mogu vidjeti srne kako bezbrižno šeću.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

– Imamo ove godine jako puno posjetitelja, posebice preko vikenda – kaže nam Dores, koja uz suvenirnicu ima i tri apartmana te dvije sobe za iznajmljivanje. Uz njene, postoji još nekoliko smještaja na izbor. Dvojbe nema ni oko hrane jer u Humu postoji samo jedno mjesto za pojesti, a to je “Humska konoba”, čiji je vlasnik upravo župan Merlak. Tijekom zime otvorena je samo vikendima, a u ponudi su lokalni specijaliteti, maneštra s kukuruzom, fuži s goveđim gulašem ili tartufima, ombolo (čisti svinjski kotlet bez kosti mariniran u vinu, češnjaku i lovoru), kobasice i kiselo zelje, a za desert su nezaobilazne kroštule. S obzirom na povećan broj posjetitelja tijekom vikenda, potrebno je rezervirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije