Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija

U Gabreku su nam dali recept za svoju slavnu juhu od 15 vrsta gljiva i otkrili najvažniji trik kod pripreme

Sandra Šimunović/Pixsell
03.09.2022.
u 07:00

Mirko Šintić iz krčme "Gabreku 1929", u gljivama je više od 30 godina, a bere više od 80 vrsta. Za potrebe restorana dodatno otkupljuju gljive, na godišnjoj razini i po tonu i pol. Nema što ne rade s gljivama – blanširaju ih, suše, smrzavaju... Poznata je njihova juha od 15-20 vrsta gljiva, a od sušenih crnih truba rade i prah kojim gosti mogu posipati razna jela.

Najbitnije je gljive, kad se radi juha, izrezati nepravilno, tako da su one prve kategorije u najvećim komadima, otkrio nam je Mirko Šintić iz legendarne krčme "Gabreku 1929". Darujemo vam recept za njihovu slavnu juhu od gljiva – odvažite se na pripremu i oduševite ukućane i goste.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Juha od 15 vrsta gljiva

Sastojci:

mrkva

korijen peršina

korabica

celer

luk

češnjak

krumpir

razne gljive (vrganj, lisičarka, prosenjak, crna truba, dedeki, panjevčice, aromatične sušene gljive, šampinjoni, bukovače, šitake...)

majčina dušica

origano

listići peršina

sol, papar

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Napravite temeljac za juhu tako da naribate korjenasto povrće po želji, kod Gabreka obično stavljaju mrkvu, korijen peršina, korabicu, celer, luk te češnjak – sve naribano na najsitnije rupice. Pirjajte na ulju dok malo ne uvene i dodajte krumpir narezan na sitne kockice. Kad se krumpir dezintegrira, ubacite vodu i pustite da krčka barem sat vremena. Gljive narežite na nepravilne komade, tako da su one najvrednije, prve kategorije, u najvećim komadima. Ubacite gljive po veličini u juhu 15-20 minuta prije kraja, najveći komadi ubacuju se prvi jer se najdulje kuhaju, a potom ubacite one manje. Pravilo je da u juhu ide deset posto uzgojenih gljiva, a kad omekšaju, ubacuje se kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, količine po ukusu. Od začina možete koristiti majčinu dušicu, origano, sol, papar i peršin. Uz ovu juhu u Gabreku nude i mljevene bučine koštice i sušene crne trubače za posipavanje.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Ključne riječi

Komentara 1

IN
inot
08:59 03.09.2022.

vrhnje za kuhanje....gabrek daj se skoncentriraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije