Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Turistička ruta kroz Istru i Pohorje: inovativan baštinski projekt s ciljem proširenja ponude

Turistička ruta kroz Istru i Pohorje
01.02.2019.
u 13:00

Sadržaj će biti prilagođen različitim ciljnim skupinama pa će tako svatko od posjetitelja vrstu doživljaja i aktivnosti moći prilagoditi vlastitim potrebama i interesima

Maribor-Pohorje i Istra već su dobro istražene turističke destinacije koje većinu gostiju privuku u poznata središta. Projektom „Živa coprnija – živa štrigarija“ želi se  obraditi njihova područja u zaleđu, Bistričko Pohorje i Središnju Istru, koja ostaju u njihovoj sjeni, a postoji velik potencijal da posjetitelje koji već dolaze privuku inovativnim sadržajima čime bi omogućili također raspršivanje posjeta na cjelokupno područje i rasterećenje najposjećenijih destinacija.

Oba područja su bogata prirodnom i kulturnom baštinom, a posebno ih povezuje jedinstvena bajoslovna baština s brojnim pričama o ljudima, prirodi i povijesti područja, na temelju kojih se može sadržajno obogatiti ponuda šireg područja Pohorja i Istre. Glavni cilj projekta je osigurati aktivno očuvanje bajoslovne tradicije Pohorja i Istre u svrhu povećanja prepoznatljivosti zapostavljenih dijelova područja te stvaranja prilika za razvoj.

Sadržaj će biti prilagođen različitim ciljnim skupinama pa će tako svatko od posjetitelja vrstu doživljaja i aktivnosti moći prilagoditi vlastitim potrebama i interesima. Turistički proizvod kulturne rute uključivati će deset lokacija u obje regije. Posjetitelji će moći istražiti lokalitete na Pohorju: Bistriški vintgar; Ančnikovo gradišče; crkva svetog Urha; Trije kralji; Crno jezero; Šmartno na Pohorju; Šetorov mlin; Hudičevo korito; Tinje i Kebelj, a u Istri Pazin i Pazinsku jamu; Lindar; Sveti Juraj; Gračišće; Pićan; slap Sopot; Tupljak; Sveto more, Žminj i Katun Lindarski.

Dvadeset priča vezanih uz lokalitete turističke rute opisano je i u knjizi pod nazivom „Živa štrigarija. Izleti putevima narodne predaje.“, a nudi mnoštvo korisnih informacija o popratnim sadržajima i dostupnim uslugama koje posjetitelji mogu istraživati uz rutu, te će time služiti i kao turistički vodič. Priče i predaje literarno je obradio Dušan Šarotar, a ilustracije izvela Tina Dobrajc.

Kako je jedan od ciljeva i samoodrživost programa po završetku projekta, u sve aktivnosti provedbe biti će uključene i lokalne zajednice koje če po isteku projekta nastaviti sudjelovati u provedbi svih kreiranih programa.   Za očuvanje nematerijalne baštine ključni su ljudi koji ju njeguju, čuvaju i prenose na nova pokoljenja. Turistički proizvod će stoga nastati kroz suradnju svih dionika područja koji će biti povezani u platformu  Živa štrigarija, te će nakon završetka projekta također brinuti za njegovo aktivno očuvanje. Živa štrigarija će povezivati ponuđače i destinacije područja i obogatiti ponudu šireg područja. U zaleđe Pohorja i Istre privući će nove posjetitelje i tako stvoriti stimulativnu sredinu za razvoj te stvaranje novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo prekograničnog područja.

Sredstva za provedbu projekta osigurana su u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. U projektu sudjeluje ukupno šest partnerskih organizacija, slovenske partnere čine Razvojno informacijski centar Slovenska Bistrica kao vodeći partner, izdavač Beletrina, Znanstvenoistraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, a hrvatske Etnografski muzej Istre, Udruga Val kulture i Općina Pićan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije