Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diva bira Divu godine

Tko vas nadahnjuje, čija vas je priča dirnula, zbog koga ste se pokrenuli?

Diva bira Divu godine
Foto: Shutterestock
27.08.2018.
u 16:21

Divine čitateljice dobit će priliku odabrati svoje Dive u pet kategorija!

Svaka predrasuda koju ste imali o lošem položaju žena u Hrvatskoj*, nažalost - istinita je.

Ukratko, žene su obrazovanije, ali istovremeno i slabije plaćene, ima ih više među nezaposlenima, znatno manje participiraju u svim oblicima vlasti, neusporedivo više u odnosu na muškarce žrtve su obiteljskog i spolnog nasilja. Žene prednjače u odnosu na muškarce sa 60 posto u fakultetskim diplomama, 63 posto u magisteriju i 57 posto u segmentu završenog doktorskog studija.

Na Zavodu za zapošljavanje, bez obzira na sve, evidentirano je 54 posto žena. One koje rade, pak, u prosjeku su plaćene 12 posto manje od svojih muških kolega, a razlika najviše dolazi do izražaja u financijskom sektoru (najbrojnija djelatnost u Hrvatskoj, što posebno zabrinjava), gdje su plaćene čak 24 posto manje od muškaraca. U državnoj upravi, među zastupnicima i ministrima je 15 posto žena, a među dužnosnicima 33 posto žena. Kod posebno mučne teme spolnog zlostavljanja i spolnog zlostavljanja djeteta, u 90 posto slučajeva žrtve su ženske osobe (ukupno je bilo 884 slučaja), a u 84 posto slučajeva osuđenih za zlostavljanje u obitelji, zlostavljači su muškarci.

Slika doista nije dobra i upravo zato Diva pokreće projekt "Diva godine", u sklopu kojega ćete upravo vi, dragi čitatelji, odabrati dive godine u pet kategorija - novi početak, mama heroj, žena u muškom svijetu, sreću sam pronašla u Hrvatskoj, volonterka godine. 

Organizirat ćemo i nekoliko tribina na kojima ćemo raditi na podizanju svijesti o položaju žena u Hrvatskoj. Detalje ćemo donositi u Večernjem listu, magazinu Diva te na portalu diva.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije