Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVA GODINE

"Kad ona uđe, ispuni cijelu prostoriju, a pokazala je da se u Hrvatskoj može uspjeti kao mlada osoba"

Barbara Grgić
Foto: Privatni album
1/4
24.10.2018.
u 14:23

U kategoriji "Novi početak" nominirana je Barbara Grgić koja stoji iza projekta "Beli Zagreb grad" te je uspješna studentica na trećoj godini fakulteta

Barbara Grgić ima 22 godine i rodom je iz Knina. U Zagreb je stigla prije tri godine radi studija, a danas je na trećoj godini latinskog jezika i kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Za projekt Diva godine nominirala ju je prijateljica Ivana Kovačević koja je Barbarin dolazak u Zagreb prepoznala kao priču za kategoriju "Novi početak". 

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Ona je svoje pravo znanje uspjela pronaći van okvira formalnog obrazovanja te je uspjela spojiti struku i strast u vlastiti projekt koji broje više od 12 tisuća zaljubljenika u zagrebačku povijest.

"Beli Zagreb Grad" čine crtice iz bogate zagrebačke kulturne i političke povijesti koje su zaživjele na društvenim mrežama, umjesto da trunu po arhivima:

To je moj način na koji se mogu odužiti gradu koji me tako lijepo prihvatio i pružio mi šansu da mu ponudim sva svoja umijeća.

No, krenimo ispočetka!

Barbara je nakon mature imala sasvim siguran i utaban put kojim je mogla krenuti - studirati u rodnom mjestu, okružena obitelji i prijateljima, raditi nekoliko manjih studentskih poslova za džeparac, vikende provoditi ispod dekice ili po zabavama, no njezin je izbor bio potpuno drugačiji. Ivana kaže: 

Odlučila je krenuti putem kojim se rjeđe ide. Upisala je nešto što je na prvi mah nije ni zanimalo, da bi ubrzo u hradu kojim nikad nije kročila i među ljudima čiju prošlost nije znala, pronašla samu sebe te otkrila talente i vještine za koje nije ni znala da postoje. Svoj život u Kninu zamijenila je studijem u Zagrebu.

Iskustvo je započela na portalu Studentski.hr, gdje je vše od godinu dana provela radeći kao lektor i community managerBarbara kaže kako je još kao djevojčica, prateći djelovanje Zaklade Ana Rukavina, shvatila koliko su mediji moćan alat za čovječanstvo i koliko dobrog mogu iznjeditri. Uskoro je kao novinarka portala Collage.hr počela pratiti i uspješne priče pojedinaca poput Tee Zavacki, Alis Marić, Marije Mažar, Mateje Šarić i ostalih poduzetnica koje su svoje snove pretvorile u stvarnost izlaskom iz komfor zone.

Foto: Privatni album/MailOnline

Barbara kaže:

Svaki dan nastojim napraviti nešto što nisam napravila jučer i vidjeti kako ću se u tome snaći jer je to jedini način da narastem.

Tako je nastao i njezin hvalevrijedan projekt. Trenutno radi kao community manager u Netokraciji, a jedna je i od 20 studenata koji su prošli Styrijin selekcijski proces u sklopu Styria: SCOOL Akademije.

Foto: Privatni album/MailOnline

Barbara kaže kako se puno toga dogodi kad se usudite izaći iz svog balončića udbonosti i sigurnosti:

Udaljiti se od svakodnevnice, malograđanštine, monotonije i mediokriteta bio je i više nego ispravan potez. Sada sam okružena ljudima koji su isto tako riskirali na svom putu prema uspjehu i otkrivanju sebe. Naravno, ne moraju svi izaći iz svoje zone komfora. Zašto i bi? Tamo je toplo, meko i nitko vas ne može povrijediti. Sve ovisi što je vaša definicija uspjeha. Ako vas mori to što će selo reći, onda mu barem dajte nešto o čemu će pričati. Kao malena djevojčica sam obožavala pjesmu Heroj ulice, ni ne sluteći da ću postati heroina svoje vlastite. Ali one u glavi. U njoj čuješ krikove kojima trebaš vjerovati.

Ivana Barbaru opisuje kao osobu koja jednostavno "ispuni" cijelu prostoriju. Kaže kako je osmijeh njezino tajno oružje kojim sve očara te dodaje da je osoba na koju se može osloniti. Dodaje da je i motivator u trenucima kad izgubite volju za studentskim obvezama:

Ukratko, ona je duša od osobe, puna je života i pravi optimist. Time što je realizirala svoje ideje, pokazala je da se u Hrvatskoj može uspjeti kao mlada osoba i dokazala da novi početak nije strašan.

Ivana je zaključila da se od Barbare može puno tog naučiti i zbog tog joj je drago što je ušla u njezin život i što su, od kolegica na fakultetu, postale prave prijateljice. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
13:50 07.11.2018.

latinski i kroatologija??? i onda se pitamo zašto nema posla i zašto ljudi bježe iz ove zemlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije