Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVA GODINE

Ona je prva profesionalna zagrebačka vatrogaskinja, a svaki njezin korak posebno se pratio jer je - žena!

Jasmina Kadija
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/10
16.11.2018.
u 16:02

U kategoriji "Žena u muškom svijetu" nominirana je Jasmina Kadija, prva zagrebačka profesionalna vatrogaskinja

Jasmina Kadija prva je zagrebačka profesionalna vatrogaskinja, a za projekt Diva godine u kategoriji "Žena u muškom svijetu" prijavila ju je, kako su same rekle, njezina "mala ženska banda".

Osim Jasmine, čine je Tatjana Liktar Elez, Iva Lukinić, Jasmina Sadek i Gordana Gregurić Miočić. Znaju se još s arhitektonskog fakulteta, a kažu kako su svašta prošle zajedno, a Jasmininu karijeru prate već jako dugo. 

Foto: Privatni album/MailOnline

S LIJEVA NA DESNO: GORDANA GREGURIĆ MIOČIĆ, IVA LUKINIĆ, JASMINA KADIJA, JASMINA SADEK, TATJANA LIKTAR ELEZ

Kažu kako se Jasmina godinama borila s vjetrenjačama, a one ne poznaju ustrajniju osobu od nje:

Odlučila je ići za svojim snovima unatoč nevjerojatnim preprekama. Većina nas bi se pomirila sa sustavom i na taj način prihvatila tu rodnu diskriminaciju i odabrala lakši put. Definitivno je otvorila vrata ženama ne samo u toj profesiji već i u drugim tzv. muškim poslovima, ne samo u glavama pojedinaca nego je dala i snagu drugim ženama.

Kad im je Jasmina rekla da je postala profesionalni vatrogasac, bilo im je iznimno drago da je konačno uspjela, a s druge strane su mislile: "Kaj joj to treba, riskirati život i ići u požare, sada se još moramo i brinuti! Završila si dva fakulteta, nisi mogla manje opasan posao naći?"

Foto: Privatni album/MailOnline

JASMINA U SANTA MONICI

Ipak, kažu kako je razumiju i podržavaju jer je profesionalac koji se daje kako bi pomogla drugima. U tom trenutku nestaje svaka njezina nesebičnost, a da su u nekoj opasnosti, kažu kako bi nju prvu željeli uz sebe:

Znamo da u svoj posao unosi cijelu sebe i radi ga odlično. Nedavno je sa kolegama spašavala dijete kojem je noga zapela u liftu. Veli: 'dok radiš na adrenalinu si, kad smo spasili malenog uključio mi se gumb s emocijama'. U tom poslu nema odustajanja ni predaha i daješ se cijeli. Treba to izdržati, i fizički i psihički.

Jasmina kaže da je odlično kad radiš ono što voliš pa uopće ne doživljava kao posao, nego jednostavno ideš raditi ono što voliš. Kaže kako će mnogi reći da ima puno vremena jer radi smjene 12-24-12-48, ali nitko neće razmisliti o tome da nema ni blagdan, ni subotu, ni nedjelju ako je u toj smjeni njezin radni dan. Dodaje kako nitko ne razmišlja kako izgledaju te noćne i svi misle da spavaju na poslu:

To što mi u noći ne palimo sirene, kako bi građani mogli bezbrižno spavati ne znači da ne radimo. Zamislite da vas u tri ujutro netko preplaši, morate otrčati sprint do opreme, obući se i izaći na intervenciju u manje od 60 sekundi. Zamislite kako je u gluho doba noći vaditi stradale iz prometne nesreće. Kako je spašavati malo dijete kojem je dizalo prikliještilo nogu. Ili kada gasite požar na 8. katu i trebate razvući cijevi do tamo, a svaka cijev ima cca 5kg i 15m. Zamislite kako je godišnje otvoriti preko nekoliko stotina stanova na zahtjev policije, i pritom pronalaziti preminule osobe.

Posao je težak, kako fizički, tako i psihički, no nije tako svaki dan.Radni dan se sastoji od pregleda vozila i opreme, teorijske i praktične nastave, čišćenja opreme i vozila, te prostora i prostorijama u kojima su tokom dana, kao i dvorišta, tjelovježba koja je najčešće odbojka ili mali nogomet. Brzo prođe tih 12 sati. Uvijek imaju posla, i onda kad svi misle da nema posla - oni rade.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Pitali smo i Jasminu kako je raditi samo s muškarcima kao jedina žena:

Pa kako koji dan. Vjerojatno ni njima nije lako. Veliki dio ljudi je odgajan da su muškarci jači, a žene slabije, stoga je i velikom broju mojih kolega to usađeno, te mi vrlo često kažu "Mima, nemoj ti, to je teško! Što moram priznati nekada i smeta, makar vjerujem da ponekad to radi zaštitnički. Naravno da ima predrasuda, ponajviše zato jer sam školovana, pa neki misle da bih htjela biti šef, no nije to baš tako.

Foto: Privatni album/MailOnline

JASMINA U KANADI

Da bi postala profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Zagreba, trebalo joj je devet godina i taj je put bio iznimno težak. Kaže da je, kao žensko, uvijek bila na vidiku, odnosno svaki njezin korak se primijetio odmah pa se nekad trebalo potruditi više nego što su trebali muškarci.

Foto: Privatni album/MailOnline

JASMINA U GRAND CANYONU

Kad je postala vatrogaskinja, čula je različite priče iz treće ruke da joj se popuštalo, no kaže kako je njezina savjest čista jer zna da je sve napravila kako je trebalo. 

Postoje kolege koji su me odmah prihvatili, a ima onih koji nisu i nikada neće jer smatraju da žena tu nema što raditi. Ljude promijeniti ne možete ali ih možete prihvatiti takve kakvi jesu i raditi svoj posao najbolje što možete i znate. Bitno je da znate na koga se možete osloniti. S obzirom na to da sam već 20 godina i dobrovoljni vatrogasac, a bila sam i 11 godina zapovjednica dobrovoljnog vatrogasnog društva te sam od malena bila u muškom društvu, gdje sam bila najčešće jedina cura, tu i tamo bi se pojavile cure, ali ne bi se dugo zadržale s nama.

Dodala je da, koliko god se razlikujemo od muškaraca, lakše joj je raditi s njima, dok stvari zapravo ovise o tome kakva si osoba. Ono što smatra najbitnijim je da su na intervenciji svi jednaki, svatko svakome pomaže i tu nema ni vremena ni mjesta za razlike u spolu. 

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Osim što je vatrogaskinja, bila je suvozač na reliju, vozila ispite spretnosti, radila kao avanturistički vodič, bila u reprezentaciji ženskog rafting tima na EP u Sloveniji te je prva žena koja je završila obuku Spašavanja iz ruševina u Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba. Također ima položen ispit za voziti kamion A i C kategoriju motor i kamion.

Jasmina se također rekreacijski bavi trčanjem, što joj naravno pomaže održavati formu a dosada je istrčala je više polumaratona. 2018.g. je na utrci Boroša (od Trga do Sljemena) trčala zajedno s kolegom u punoj vatrogasnoj opremi.

Foto: Privatni album/MailOnline

JASMINA I TIHOMIR DUGI: UTRKA BOROŠA, DOLAZAK NA CILJ

Organizirala je biciklijadu za poginule kornatske vatrogasce i humanitarnu utrku stepenicama. Riječ je o Humanitarnoj vatrogasnoj utrci stepenicama u poslovnoj građevini VMD-a, koja će se održati 1. prosinca 2018.

Vatrogasci u punoj opremi sa izolacijskim aparatom na leđima natječu se tko će brže stići stubištem na vrh zgrade, pri čemu savladavaju sveukupno 31 etažu, odnosno 666 stepenica. Na taj način provjeravaju svoju spremnost za obavljanje svog vatrogasnog poziva, ali ujedno čine još jedno humanitarno djelo.

Foto: Privatni album/MailOnline

JASMINA NA VRHU NEBODERA NAKON UTRKE U NEW YORKU

Osim navedenog, od ove godine odlučili su uključiti i najmlađe vatrogasce, odnosno vatrogasnu djecu i mladež. Oni će se utrkivati samo četiri kata. Cijela humanitarna akcija, sve kotizacije i donacije prikupljaju se u svrhuUdruge Kolibrići, udruga roditelja vitalno ugrožene djece. Sama utrka nastala je po uzoru na Novozelandsku utrku u Aucklandu, Firefighter Sky Tower Stair Challenge koja se održava već 13 godina, po uzoru na utrku u Seattlu, SAD. Na navedenim utrkama sudjeluju vatrogasci iz cijeloga svijeta. 

Da bih vidjela kako oni to rade otišla sam u Novi Zeland trčati njihovu humanitarnu utrku te sam im zadnjih dana prije utrke pomagala u organizaciji, a jednako tako i na aerodromu skupljala za njih donacije. Bili su toliko oduševljeni što sam došla iz Hrvatske zbog toga da su čak o meni objavili članak. Naša utrka je također međunarodnog karaktera (u istoj sudjeluju od prve godine i kolege vatrogasci iz Slovenije), a svake godine na utrci natječe se sve više vatrogasaca, te je prošle godine istu istrčalo 161 vatrogasac, dok ih je prve godine sudjelovalo tek nešto više od 30.  

Svoj godišnji i ušteđevinu za 2018. također je utrošila za dvije humanitarne utrke, jednu u Seattleu, a onu, njoj malo dražu u New Yorku jer se trči u sjećanje za poginule vatrogasce na WTC tornjevima 9/11, a sve donacije idu za udrugu koja pomaže preživjelim vatrogascima u vidu liječenja za sve ono što zdravstveno osiguranje ne pokriva.

Foto: Privatni album/MailOnline

JASMINA NA UTRCI U AUCKLANDU

Ključne riječi

Komentara 3

ZO
zora83
18:07 16.11.2018.

Samo hradro i naprijed pokaži šta žene znaju

DU
Deleted user
19:01 16.11.2018.

Trebala je ići u bolje škole. Pilotkinje, psihologinje, astronomkinje, pedagoginje, kirurginje andragoginje i vojnikinje, imaju bolje plaće od vatrogaskinja.

VJ
vjeram
13:39 20.11.2018.

inspiracija za mnoge :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije