Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana za dušu

Tajni sastojak dobrog bolognesa uopće nije tajna, a daje jelu onaj jedinstveni okus zbog kojeg ga obožavamo

Tatjana Miletić/MyTastyPot
25.03.2023.
u 06:46

Oko pripreme bolognesa puno je filozofije, od toga koje meso koristiti jer neki tvrde da je zbog sočnosti bolja kombinacija svinjskog i junećeg mesa, a drugi kažu da mora biti samo junetina do toga koliko sati ga treba kuhati. Profesionalni chefovi obavezno ga kuhaju satima dok je nekoj domaćici bolognese pojam brzog jela gotovog u pola sata.

Mi vam donosimo recept koji se čini kao jako dobar kompromis za kućnu upotrebu jer se ne kuha satima, a ipak sadrži puno krasnih aroma zbog kojjih ovo jelo i obožavamo. A tajni sastojak dobrog bolognesa su svježe namirnice, kaže Tatjana Miletić, s njima ćete dobiti onaj jedinstveni okus koji podsjeća na original. 

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Špageti bolognese

Sastojci:

  • 4 žlice maslinova ulja
  • 250 g mljevenog svinjskog mesa
  • 250 g mljevenog junećeg mesa, još bolje ako nađete govedinu, biftek će biti idealan
  • 1 srednji crveni luk
  • komadić celera, oko 30 g
  • 2 manje mrkve
  • 150 ml crnog vina
  • 4-5 žlica pirea od rajčice
  • 200 ml goveđeg temeljca
  • grančica ružmarina
  • 4-5 listova lovora
  • sol
  • papar
  • 1 pakiranje špageta ili još bolje – domaće tagliatelle uz koje će se umak lijepo primiti
  • parmezan za posipavanje

Priprema:

U zagrijano maslinovo ulje dodajte meso i dobro ga razrahlite (zamolite mesara da vam meso samelje 2 puta) i pržite desetak minuta, odnosno dok sva voda iz njega ne ispari. Dodajte vino. Kažu profesionalni kuhari da za kuhanje treba koristiti dobro vino, baš ono koje biste i popili uz to jelo. Potom dodajte luk, mrkvu i celer. Ukoliko volite osjetiti komadiće povrća sitno ih nasjeckajte ili krupno naribajte. Ako se povrće ne smije osjetiti u jelu (ima i takvih zahtjeva u obitelji) onda ga jednostavno propasirajte. Sjedinite ga s mesom, posolite, popaprite i krčkajte oko 5 minuta. Zatim dodajte ružmarin, lovor i pasiranu rajčicu, promiješajte i opet sve zajedno krčkajte 5 minuta. Dodajte temeljac. Ukoliko nemate svježe napravljeni temeljac, možet se poslužiti kockom za juhu, ali zapamtite što smo gore napisali o savršenim okusima i aromama. Kuhajte sve zajedno minimalno sat vremena na tihoj vatri, kako bi se svi okusi i mirisi što bolje sjedinili. Pred kraj kuhanja ragua, u širokoj i dubokoj posudi zagrijte vodu s malo soli i kad prokuha dodajte tjesteninu. Skuhajte ju al dente. Kuhanu tjesteninu samo ubacite u gotov ragu, dobro promiješajte, prebacite na tanjur i pospite svježe ribanim parmezanom.

Komentara 4

NO
Nostromo
10:46 25.03.2023.

Bolonese se priprema ne sa Tagliatelama već s špagetima. 1 kg špageta -5 litara vode i 4 male žličice pune s vrhom soli. Kada su skuhane ocjedite vodu i pretresite ih u zdjelu i preko njih prelijte umak Bolonjese, ii promješajte. Servirajte vruće i svatko sebi dodaje ribani Parmezan.

NO
Nostromo
10:24 25.03.2023.

Na znanje autoru. Pravi Bolonjeze ne pravi se na brzinu. Izrada traje 3 i pol sata, sve kraće, jedite si. Zatim u Bolonjese idu i blendane masline na 1/2 kg mesa 7 kom, Kapari 7 kom. zatim Blendani listić Bosiljkaa i malo malo mljevenog suhog Ružmarina. i na samom kraju dodaje se mlijeko. Da mlijeko, jer ono učini kremoznost. To je iz pravog talijanskog recepta, iz Bolognje.

PE
Pericabad2
09:39 25.03.2023.

Govedji biftek samljeti u bolonjez? Mogli bi dodati i tartufe i listice zlata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije