Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko od bobice do bočice

Sve je to zbog ...dobrog vina!

slano&slatko
18.08.2016.
u 16:00

Znanstvenici drže da se djelovanjem antioksidansa može objasniti 'francuski paradoks' jer Francuzi, veliki potrošaći maslaca, imaju manje srčanožilnih bolesti od zapadnjačkog prosjeka. Svi dokazi upućuju da je to zaslužno grožđe i crveno vino

Sunce, uza sve planete koji se okreću oko njega i ovise o njemu, sudjeluje i u sazrijevanju grožđa, kao da nema ništa drugo raditi u svemiru. Izrekao je to talijanski renesansni genij Galileo Galilei, jedan od najvećih fizičara i astronoma svih vremena, kojega je inkvizicija osudila zbog “heretičkog naučavanja” da se Zemlja giba oko Sunca i da je ono središte svijeta. Zbog toga je završio u progonstvu i kućnom pritvoru (na sreću, ne i na lomači kao njegov suvremenik, filozof Giordano Bruno). Legendarna je rečenica koju je Galileo (misleći na putanju Zemlje oko Sunca) navodno izrekao nakon presude: “Eppur si muove!” Ipak se kreće!
S obzirom na to da je Galileo Talijan koji je živio u 16. i 17. stoljeću, kada su se mnoga tamošnja plemićka i crkvena imanja nalazila među vinogradima, a vino se preporučivalo kao lijek za gotovo svaku bolest, opravdana je pretpostavka da je volio dobru kapljicu, pa mu je i grožđe palo na pamet dok je promišljao o ulozi Sunca u svemiru. Možda je nakon inkvizicijske presude i ovako mislio: “Fućka mi se za inkviziciju, odustat ću ja od svojih znanstvenih proučavanja kad na vrbi rodi grožđe!”

Vodimo vas u Francusku i donosimo priču o vinariji, nevjerojatnoj modernoj bajci koju smo imali prilike doživjeti iz prve ruke, u srcu vinograda, u pitoresknom mjestu Martillac u francuskoj vinskoj regiji Bordeaux. Vlasnik vinarije nekadašnji je francuski skijaški šampion Daniel Cathiard, član slavnog francuskog olimpijskog tima iz 1965. godine. U Martillacu su kupili tri dvorca i nastavili stoljetnu tradiciju vinogradarstvom kombinirajući drevne metode i najmodernije tehnike dobivanja vina

Priču - od bobice do boćice potražite u subotu u magazinu Slano&Slatko, uz Večernji list za 7 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije