Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preparati bogati ureom

Suha koža može biti prvi znak dijabetesa. Posvetite joj dovoljno pažnje uz ovih nekoliko savjeta

Eucerin
17.11.2023.
u 11:22

Dijabetes utječe na cjelokupni organizam uključujući promjene na koži koje su često prvi znak ove bolesti te alarm da je vrijeme za posjet liječniku.

Koža je najveći ljudski organ te prvi stup obrane našeg organizma pa je važno da dovoljno pažnje posvetimo svim promjenama koje primijetimo kako bi na vrijeme mogli reagirati, jer promjene na koži često mogu biti znak da nešto događa ispod površine.

Zbog dijabetesa tijelo može izgubiti previše tekućine mokrenjem i isparavanjem kroz kožu što može dovesti do dehidracije koje ne uzrokuje samo žeđ već i suhu kožu, a rezultat vidljive promjene poput: žutih, smeđih i crvenih mrlja na koži, tamnijih područja na koži koji su na dodir baršunasti, tvrde i zadebljane kože na prstima ruku i nogu, žuljeva, kožnih infekcija, otvorenih rana i suhe kože.

Česte su i promjene na malim krvnim žilama koje dovode do smanjene opskrbe kože kisikom zbog čega dolazi do istanjenosti kože, otežanog cijeljenja rana i distrofije noktiju te često do suhoće kože stopala što također može uzrokovati neuropatiju odnosno oštećenje živaca na nogama i stopalima, a kao posljedica može doći do gubitka osjeta u tim područjima.

Foto: Eucerin

Također, posljedica dijabetesa može biti i svrbež tabana te promjene na koži stopala koja je sklona pucanju i ljuštenju zbog manjka izlučivanja masnoće i vlažnosti pa su česta pojava žuljevi koji se mogu pretvoriti i u otvorene rane, što može dovesti do gangrene.

Izuzetno je važno posvetiti koži dovoljno pažnje i njege, a evo nekoliko ključnih savjeta.

Redovito pregledavajte kožu i nemojte se tuširati vrućom vodom

Važno je da izbjegavate vruće kupke i tuširanje u vrućoj vodi uz korištenje losiona i mlijeka za tijelo, posebno u hladnije doba godine te nakon tuširanja pregledajte kožu kako biste na vrijeme uočili moguće promjene.

Nosite udobnu obuću

Teška zimske obuća može dovesti do žuljeva na nogama pa je važno odabrati udobnu obuću, naročito ako ćete je nositi duže vrijeme. Provjerite stopala kako biste bili sigurni da nema sitnih rana, posjekotina i žuljeva te se pobrinite da vam čarape uvijek budu suhe i čiste.

Održavajte kožu vlažnom

Redovito koristite kremu, losion ili mast na rukama, licu i tijelu, osobito kada osjećate svrbež. Obratite pozornost na ruke, jer ih često pranje i korištenje sredstva za dezinfekciju mogu isušiti, te uvijek uz sebe nosite balzam za usne.

Održavajte higijenu kože

Održavajte kožu čistom i suhom, posebno na problematičnim područjima kao što su pazusi, između nožnih prstiju i oko prepona.

Foto: Eucerin

Koristite preparate bogate ureom

Uz odgovarajuću njegu možete spriječiti oštećenja kože koja dolaze kao posljedica dijabetesa. Eucerin UreaRepair PLUS linija za njegu suhe kože klinički dokazano dubinski hidrira suhu kožu, a ako se redovito koristi, može značajno smanjiti rizik od infekcija. Stabilna funkcija prirodne barijere kože štiti nas od vanjskih nadražujućih čimbenika i održava optimalnu razinu hidratacije, a kada je ravnoteža narušena, dolazi do gubitka vlage i suhoće te svrbeža i crvenila.

Urea poboljšava sposobnost vezanja vode za kožu i povećava količinu hidratacije, a ova linija proizvoda uključuje sredstvo za čišćenje, losione za tijelo, kreme – zajedno s proizvodima za njegu ruku i nogu te intenzivnu kremu za lokalnu primjenu na problematičnim područjima izrazito suhe kože – a dostupna je s različitim koncentracijama ureje, ovisno o stanju suhoće kože.

Također, proizvodi su prikladni i za osobe koje boluju od psorijaze i keratosis pilarisa kako bi im pružili intenzivnu, regenerirajuću njegu.

Sadržaj nastao u suradnji s Eucerinom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije