Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreni zdravo

Što je sloboda u prehrani i zašto je morate ostvariti?

Hrana
Thinkstock
26.03.2019.
u 08:20

Nerijetko su dijete zamaskirane u “zdrav životni stil” – da biste vodili “zdrav životni stil”, morate se odreći nekoliko skupina hrane, u protivnom ste beznadan slučaj.

Mnoge žene ni ne znaju da imaju problem. Ponekad se čini kao da su dijete, izgladnjivanje i svakodnevno vaganje samo normalan dio ženskog života.

Ništa neobično – gdje god se okrenemo, vidimo slike žena koje jedu salatu s osmijehom na licu (iako svi znamo da im se zapravo plače); magazini i portali bez bezbrojnih članaka kako skinuti 10 kila do ljeta, kako uspješno izbjegavati ugljikohidrate/masti/kalorije ili kako postići idealnu figuru u samo 3 tjedna ne postoje.

Kao žene, lako padamo u zamku određivanja naše vrijednosti (i zdravlja) s obzirom na broj na vagi, broj kalorija koji jedemo, broj centimetara oko trbuha, BMI, postotak masnog tkiva i slično. Uspjeh je često povezan s izgledom – što ne čudi – koliko puta ste dobile komplimente na račun “izgubljenih kilograma” i pozitivne povratne informacije kada ste se uspješno izgladnjivale?

“Kad konačno izgubim kilograme, moći ću biti sretna.”

“Kad konačno “otopim salo”, voljet ću svoj odraz u ogledalu.”

“Kad konačno budem izgledala poput glumice s naslovnica časopisa, bit ću zadovoljna sobom.”

Najgore od svega – kad dijeta “propadne”, a najvjerojatnije hoće jer dijete dugoročno ne funkcioniraju, osjećat ćete se još gore, vjerojatno ćete misliti da ste vi krivi i da, eto, ni dijetu ne možete obaviti kako treba. Sve ovo će potvrditi vaš podsvjesni strah da niste dovoljno dobri.

Kao što si vjerojatno možete predočiti, ovo stvara začarani krug uzaludnih pokušaja dijeta, pa prejedanja, pa novih dijeta – i kroz čitav taj proces se provlače osjećaji krivice, sramote i osjećaj da niste dovoljno dobri.

Više o ovoj temi pročitajte naportalu Kreni zdravo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije