Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJECANJA Na Sljemenu održano 2. međunarodno prvenstvo spasilačkih pasa

Spasitelju negativni bodovi

vrt-04-txt.jpg
Foto: import
23.11.2005.
u 15:56

Ana Viller i Mirela Bosnar s graničarskim kolijima Monom i Gunnom i Tanja Janeš s hrvatskom ovčarkom Miškom iz Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb pobjednički su tim 2. međunarodnog prvenstva spasilačkih pasa koje je proteklog vikenda održano na Sljemenu. Ni dva centimetra snježnog pokrivača, koji je tog jutra iznenadio i najoptimističnije, ni -5 stupnjeva Celzijevih, četveronošcima nisu smetali u potrazi za unesrećenima u šumi i ruševinama.

Njuhom izoštrenim do savršenstva u kratkom su roku pronašli svih devet markiranata, koji su za potrebe natjecanja strpljivo, čak tri i pol sata volonterski proležali u snijegu i podrumima nekad nadaleko poznatog sljemenskog lječilišta Brestovca. I sve to za igru s vlasnicima, dok se za glavne nagrade vreće pseće hrane i pehare pobrinula Eukanuba, glavni sponzor natjecanja i pobjedničkog tima KOSSP-a.

Drugo mjesto osvojili su Slovenci, tim ERP 2 Jasna Šporar, Bilka Tomažin i Robert Jančić pojačani australskim ovčarom Blumom, mješankom Beom i ravnodlakom retriverkom Ajkom a treće ekipa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa (HUOPP).

Ma sve je super. Psi su veseli i rado tragaju po snijegu. Sve im je draže od vrućina kazala je Jasna, objašnjavajući kako se najviše boje "lažnjaka" sakrivenih umjesto markiranata, čiji točan broj nisu znali.

Pravi spasilački pas lajat će samo pronađe li čovjeka. No natjecanje je "začinjeno" mnogim izazovima kojima su se simulirale stvarne situacije u kojima se vodiči i njihovi spasilački psi, koji doslovce spašavaju ljudske živote, mogu naći. Na nekoliko su ih mjesta tako čekale ukusne hrenovke, čijom su degustacijom kolebljivi gubili dragocjene minute, a nestrpljiviji su lajali i na običnu odjeću razbacanu uokolo po šumi, donoseći ekipi negativne bodove. No ni to nije bilo dovoljno, pa su psi u traganju ometani i trubama, motornim pilama, a našla se i jedna maca u kavezu.

Ne brinite, nije zlostavljana. Ona i u stvarnom životu živi s tri psa u kući jedne naše kolegice objašnjavala je Božena Skoko, glavna koordinatorica natjecanja, što su ga organizirali KOSSP i Civilna zaštita grada Zagreba.

Premda su se i tom međunarodnom natjecanju odazvali samo Slovenci najavljeni Mađari izostali su zbog proceduralnih teškoća Božena kaže kako se u KOSSP-u nadaju da će natjecanje idućih godina ući i u kalendar međunarodnih natjecanja u Europi.

To je, naime, posve realno očekivati. Pogotovu zna li se da su Hrvati na nedavnu Svjetskom prvenstvu spasilačkih pasa u Francuskoj bili najbolji spasilački tim na svijetu, a osvojili su i prvo i treće mjesto u pojedinačnom natjecanju, iako su u konkurenciji iskusnijih, pa i profesionalnih ekipa gorskih službi, vatrogasaca i slično, bili obični amateri. Ali najbolji!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije