Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bijela napast

Sol oslabljuje naš imunosni sustav... Evo kako...

sol, kuhanje, začini, soljenje, soljenka (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
11.03.2013.
u 15:00

Sol se povezuje s junk foodom, a u organizmu podiže broj stanica koje pomažu cijeljenje rana. U slučaju autoimunih bolesti napadaju zdrave stanice...

Izvlači kalcij iz tijela i oslabljuje kosti, zadržava vodu u organizmu i povisuje krvi tlak, a najnovije istraživanje otkrilo je i da utječe na povećanu proizvodnju stanica imunološkog sistema koje imaju \"prste\" u autoimunim bolestima, primjerice razvoju multipleskleroze, piše BBC.

Američki znanstvenici sa Harvarda i Yalea utvrdili su kako je kod miševa koji su genetski modificirani tako da obolijevaju od multipleskelroze, bolest poprimala teži oblik ako su se hranili hranom bogatom solju, mnogo više nego kad su ovaj začin i konzervans umjereno konzumirali.

Ideja o utjecaju soli na razvoj autoimunih bolesti razvila se iz prijašnjeg istraživanja, u kojem je otkriveno da ljudi koji više od jednom tjedno jedu u restoranima brze prehrane imaju značajno povišenu razinu imunoloških stanica TH17 koje izazivaju korisnu upalu kod ozljeda i rana. Poznato je i da kod autoimunih bolesti ove stanice napadaju zdravo tkivo i uzrokuju bolesti.

Sada se otkrilo da bi kod genetski predispniranih pojedinaca sol i njena pretjerana konzumacija preko prerađene hrane mogla igrati ulogu ključnog okidača za autoimune bolesti.

Komentara 1

NO
noname33
21:15 11.03.2013.

Mislim da je ključna vrsta namirnice, tj. nije isto posoliti juhu s morskom soli ili pojesti neku industrijski proizvedenu hranu (junk food kao što je navedeno) koja sadrži još brojne aditive i pojačivače okusa. Morska sol sama po sebi uu pretjeranim količinama nije zdrava, ali za ove štetne posljedice koje se navode, sigurno ne može biti uzrok ako ju se koristi u domaćoj hrani. No, glavno da je naslov senzacionalni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije