Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Sinbiotici kod uzimanja antibiotika

Postoji zlatno pravilo kod uzimanja antibiotika: Uzeti sinbiotik uz svaki antibiotik!
18. veljače 2021. u 10:55 65 prikaza
OMNi-BiOTiC®
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

Dobrobit unosa korisnih bakterija u naš organizam dokazana je brojnim znanstvenim istraživanjima. Od koristi za sam probavni sustav, metaboličke funkcije, hormonalnu aktivnost, imunosni sustav, istraživanja su dovela i do koristi probiotika za naše mentalno zdravlje. Nažalost, danas vrlo često i one unesene dobre bakterije uništimo uslijed upotrebe raznih lijekova, stresa, neuravnotežene prehrane, sjedilačkog, ukratko - modernog načina života.

Utjecaj antibiotika na crijevnu floru

Jedan od važnijih čimbenika koji stvaraju neravnotežu (disbiozu) u našim crijevima, tj. prevlast štetnih mikroorganizama nad korisnima, je upotreba lijekova, posebice antibiotika. Česta nuspojava njihova uzimanja je proljev. Proljev povezan uz primjenu antibiotika (eng. antibiotic-associated diarrhea – AAD) pojavljuje se u čak 40% pacijenata.

U posljednjem desetljeću primijećen je trend smanjenja uporabe antibiotika, premda je Hrvatska u prosjeku u sredini po potrošnji u Europi. Postoji zlatno pravilo kod uzimanja antibiotika: Uzeti sinbiotik uz svaki antibiotik!

OMNi-BiOTiC® | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

Zašto sinbiotik, a ne samo probiotik?

Bakterije prisutne u našim crijevima su živa inteligentna bića. Da bi se mogle razmnožavati i preživjeti u probavnom sustavu te tako obavljati svoju zadaću, trebaju se hraniti svojom omiljenom hranom, tzv. prebiotikom. Danas kad govorimo o probioticima kao probiotičkim pripravcima, najbolje bi bilo popeti se stepenicu više i koristiti sinbiotike. Sinbiotik je pripravak koji sadrži probiotik (dobre bakterije) i prebiotik (hranu za dobre bakterije).

Prednost sinbiotika and probiotikom, preporučuje sama Svjetska zdravstvena organizacija, koja je propisala i ostale kriterije kvalitete probiotičkih pripravaka, što može pomoći kod odabira pri njihovoj kupnji:

1. Najbitniji kriterij: probiotik, tj. sinbiotik čija je djelotvornost dokazana kliničkim studijama.

2. Vrlo je važno da probiotički pripravak sadrži humane bakterijske sojeve – one koji su i inače dio ljudskog probavnog sustava, naspram životinjskih.

3. Pripaziti da pripravak sadrži najmanje 5 milijardi bakterija po dozi.

4. Valja dati prednost probiotičkim pripavcima koji su u obliku praha, a ne kapsula jer se dobre bakterije prije prolaska kroz probavni sustav, bogat agresivnim sokovima, moraju aktivirati u tekućini kako bi se “razbudile” i osnažile za borbu sa želučanom kiselinom.

OMNi-BiOTiC® 10 AAD je dodatak prehrani koji sadrži 10 posebno odabranih, znanstveno potvrđenih bakterijskih sojeva ljudskog podrijetla koji nastanjuju čitava crijeva, uz popratnu hranjivu matricu – omiljenu hranu za dobre bakterije, što ga čini sinbiotikom. Sadrži 5 milijardi dobrih bakterija u 1 dozi, a slijedi i sve druge kriterije kvalitete. Idealan je saveznik u obnovi Vaše crijevne flore pri uzimanju antibiotika, čija je učinkovitost dokazana kliničkim studijama.

Kod sinbiotika je važno napomenuti da se njihove recepture danas rade za točno određenu namjenu, pa ćemo tako jedan sinbiotik koristiti kod upotrebe antibiotika, dok ćemo drugi koristiti dok smo preopterećeni i pod stresom, npr. OMNi-BiOTiC® STRESS.

OMNi-BiOTiC® | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

OMNi-BiOTiC® sinbiotici slijede sve kriterije i smjernice kvalitete preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog gastroenterološkog društva i Austrijskog društva za probiotičku medicinu.

Više o proizvodima Instituta Allergosan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati