Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Stvari koje radimo u restoranu, a konobari ih ne mogu smisliti

Iako doma jedete u trenirci, u krevetu i bez previše obaziranja na to kako izgledate, u restoranu biste se, ipak, trebali držati nekih pravila.
23. veljače 2020. u 07:00 6 komentara 44566 prikaza
Foto: shutterstock

Često radimo neku od ovih stvari kada posjetimo restoran, a da toga nismo ni svjesni. Ponekad smo preotvoreni, miješamo se konobaru u posao, pametujemo i krivo slažemo pribor za jelo. Ako se pronađete u nekoj od navedenih točki, dobro razmislite o tome prije idućeg odlaska u restoran.

Novinarke Večernjeg lista isprobale su razne burgere:

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Sramite se pitati da vam zapakiraju ostatke
Ako vam ostane netaknute hrane i voljeli biste se njome počastiti još malo kada dođete kući, bez ustručavanja zamolite konobara da vam donese posudu za hranu da ju zapakirate za doma.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Počinjete jesti prije nego što su ostali dobili svoju hranu
Ako ste u većoj grupi ljudi, pristojno je pričekati da svi dobiju svoju hranu. Također, nemojte jesti prebrzo kako biste pratili druge i sljedove jela.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Ostavljate loše komentare o restoranu na internetu 
Kada dođete kući nezadovoljni uslugom koju ste dobili u restoranu, brže bolje jurite na internet ostaviti svoju recenziju. Takvi komentari su korisni, ali neće promijeniti način poslovanja tog restorana. Umjesto toga radije napišite konstruktivan savjet.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Tražite od kuhinje da vam pripreme jelo koje nije na meniju
Ovaj zahtjev nepraktičan je iz više razloga. Prvi je cijena, a drugi osoblje koje je educirano da priprema jela s menija, pa biste mogli ostati razočarani ako u kuhinji ne bude glavnog kuhara.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Pomažete konobaru u čišćenju stola
Iako mislimo da na taj način skraćujemo posao konobaru i olakšavamo mu situaciju, zapravo mu možete prouzročiti više štete nego korisiti s obzirom na to da svaki konobar ima svoj način sakupljanja posuđa. 

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Ne poštujete pravila vilice i noža 
Postoje pravila kako se odlažu vilica i nož i svako ima svoje značenje, stoga biste to trebali proučiti prije nego li odete u restoran, barem iz pristojnosti prema osoblju i kuharu, ako ne zbog vlastite kulture.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Ne uzimate u obzir različite kulture i kuhinje
Ako ćete posjetiti restoran u drugoj državi, bilo bi dobro da proučite pravila ponašanja za stolom barem iz poštovanja prema domaćinu. Poneki imaju određen dress code, u nekima je strogo zabranjeno glasno pričati ili zapaliti cigaretu nakon jela. Kako biste izbjegli neugodnosti, uputite sami sebe u pravila prije nego kročite u restoran.

Mljac! Burger iz poznatog hrvatskog restorana našao se na ljestvici 50 najboljih u Europi! Žele zabaviti ljude Ovaj restoran uz hranu naplaćuje postavljanje glupih pitanja! Stvarno bizarno Mislila je da joj je dečko mrtav sve dok ga nekoliko godina kasnije nije srela u restoranu!
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Ivan grozni:

  Više od polovice gostiju po restoranima se nekulturno ponaša . Početak : sjeda za stol i razgovara na mob , doziva konobara “ej dečec” , nezna naručiti sve odjednom ( naknadno bi salatu , pa bi onda majonezu ....) , ... prikaži još!, sjedi “ko kauboj” ....kad dobro “izmaltretira” konobara , nagradi ga napojnicom od 0 kuna !

 • Avatar Amasonka
  Amasonka:

  A i zato me zaboli! Sad triba pazit i na to di ću stavit pinjur?! Aj nemojte biti smiješni! Glasno razgovaranje, neodgojena djeca, glasno podrigivanje, škripanje bešteka po pijatu i gnjavatorsko izvoljevanje su stvari koje se ne rade! A najbolje ... prikaži još! da polažemo "vozački" i ukočimo se u restoranu da ne bi naljutili konobare!!!

 • Avatar jadmin
  jadmin:

  Ne znam što su po profesiji oni koji spadaju u kategoriju nedoličnog ponašanja u restoranu - ali imam jednu predpostavku!