Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasni zaslađivač

Evo što će se dogoditi za samo 8 dana ako izbacite šećer koji se nalazi u većini hrane i pića

slatka pića
Foto: Thinkstock
1/3
11.08.2017.
u 09:11

Visoko fruktozni kukuruzni sirup šećer je koji je puno jeftiniji, 20 posto slađi i nalazi se u 75 posto hrane i pića koja kupujemo

Visoko fruktozni kukuruzni sirup šećer je koji se nalazi u čak 75 posto hrane i pića koja kupujemo. On se koristi kao zamjena za obični šećer jer je puno jeftiniji i čak 20 puta slađi, no on je i jedan od glavnih krivaca za pretilost, masnu jetru i dijabetes

Profesori sa Sveučilišta Touro u Kaliforniji proveli su istraživanje nad 40 djece koja su pretila te su došli do zadivljujućih rezultata. 

Iz prehrane su im potpuno izbacili opasni šećer i vidjeli kako je njihovu metabolizmu trebalo samo osam dana da se ubrza. Naime, u samo tjedan dana djeci je smanjen kolesterol, krvni tlak i razina masnoće

Profesor Jean-Marc Schwarz, jedan od voditelja istraživanja, kaže kako izbacivanje šećera iz prehrane može spriječiti pretilost, bolest masne jetre i dijabetes bez upotrebe ikakvih lijekova. 

Za razliku od glukoze, koja se metabolizira 20 posto u jetri, a 80 posto u ostatku tijela, fruktozni kukuruzni sirup metabolizira se 90 posto u jetri. Fruktoza se, osim toga, 18,9 puta brže pretvara u masnoću od glukoze. 

Komentara 1

KU
kupatilo
11:25 11.08.2017.

zato svinje i hrane kukuruzom da budu debele i masne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije