Ako ste ikad poželjeli pripremiti savršeno hrskave krumpire iz pećnice – zlatne izvana, a mekane iznutra – onda je ovo recept koji morate isprobati. Tajna nije u količini ulja ni temperaturi pečenja, već u jednostavnoj, ali genijalnoj pripremi: kuhanju u hladnoj vodi i posipanju s malo gustina. Donosimo vam detaljan recept i korake koji garantiraju rezultat koji se gotovo može mjeriti s prženim krumpirima, ali bez viška masnoće.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
- 3–4 žlice maslinova ili suncokretova ulja
- Sol i papar po želji
- Suhi začini po izboru (češnjak u prahu, dimljena paprika, origano, ružmarin...)
Priprema: Ogulite krumpire i narežite ih na deblje štapiće ili ploške, ovisno o željenom obliku. Bitno je da svi komadi budu približno iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekli. Stavite krumpire u veliku posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite ih da se namaču 20–30 minuta. Ovaj korak pomaže izvući višak škroba i čini krumpire još hrskavijima. Nakon namakanja, procijedite krumpire, isperite ih pod mlazom vode, zatim ih vratite u lonac i ponovno prelijte svježom hladnom vodom.
Stavite lonac na štednjak i zakuhajte vodu. Kad voda zakipi, kuhajte krumpire 5–7 minuta, tek toliko da omekšaju izvana, ali ostanu čvrsti u sredini. Pažljivo ih ocijedite i ostavite da se osuše par minuta u cjedilu ili ih kratko protresite kako biste ih dodatno "ohrapavili" – to će pomoći stvaranju hrskave korice. Prebacite krumpire u zdjelu, pospite ih gustinom i nježno promiješajte da se svaki komad ravnomjerno obloži. Gustin je ključni sastojak za savršenu zlatnu koricu.
Dodajte ulje i začine po želji – neka to budu sol, papar, dimljena paprika, češnjak u prahu, ružmarin ili što već volite. Ponovno lagano promiješajte. Rasporedite krumpire u jednom sloju na lim za pečenje obložen papirom. Pazite da se ne preklapaju – ako je potrebno, koristite dva lima. Pecite u zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 35–45 minuta. Na pola pečenja ih okrenite kako bi ravnomjerno porumenjeli. Za dodatni "crunch", zadnjih 5 minuta možete uključiti opciju ventilatora na maksimum ili kratko prepeći pod grillom. Poslužite ih uz domaći umak, ketchup ili kao prilog uz meso, ribu ili povrće s grilla.