zlatni izvana, a mekani iznutra

RECEPT DANA Hrskavi krumpiri iz pećnice: Znate li za ovaj trik s gustinom koji mijenja sve?

shutterstock
14.06.2025.
u 09:00

Isprobajte ovaj recept i otkrijte kako krumpir iz pećnice može biti jednako zavodljiv kao onaj prženi – ali s puno manje grižnje savjesti.

Ako ste ikad poželjeli pripremiti savršeno hrskave krumpire iz pećnice – zlatne izvana, a mekane iznutra – onda je ovo recept koji morate isprobati. Tajna nije u količini ulja ni temperaturi pečenja, već u jednostavnoj, ali genijalnoj pripremi: kuhanju u hladnoj vodi i posipanju s malo gustina. Donosimo vam detaljan recept i korake koji garantiraju rezultat koji se gotovo može mjeriti s prženim krumpirima, ali bez viška masnoće.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
  • 3–4 žlice maslinova ili suncokretova ulja
  • Sol i papar po želji
  • Suhi začini po izboru (češnjak u prahu, dimljena paprika, origano, ružmarin...)

Priprema: Ogulite krumpire i narežite ih na deblje štapiće ili ploške, ovisno o željenom obliku. Bitno je da svi komadi budu približno iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekli. Stavite krumpire u veliku posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite ih da se namaču 20–30 minuta. Ovaj korak pomaže izvući višak škroba i čini krumpire još hrskavijima. Nakon namakanja, procijedite krumpire, isperite ih pod mlazom vode, zatim ih vratite u lonac i ponovno prelijte svježom hladnom vodom.

Stavite lonac na štednjak i zakuhajte vodu. Kad voda zakipi, kuhajte krumpire 5–7 minuta, tek toliko da omekšaju izvana, ali ostanu čvrsti u sredini. Pažljivo ih ocijedite i ostavite da se osuše par minuta u cjedilu ili ih kratko protresite kako biste ih dodatno "ohrapavili" – to će pomoći stvaranju hrskave korice. Prebacite krumpire u zdjelu, pospite ih gustinom i nježno promiješajte da se svaki komad ravnomjerno obloži. Gustin je ključni sastojak za savršenu zlatnu koricu.

Dodajte ulje i začine po želji – neka to budu sol, papar, dimljena paprika, češnjak u prahu, ružmarin ili što već volite. Ponovno lagano promiješajte. Rasporedite krumpire u jednom sloju na lim za pečenje obložen papirom. Pazite da se ne preklapaju – ako je potrebno, koristite dva lima. Pecite u zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 35–45 minuta. Na pola pečenja ih okrenite kako bi ravnomjerno porumenjeli. Za dodatni "crunch", zadnjih 5 minuta možete uključiti opciju ventilatora na maksimum ili kratko prepeći pod grillom. Poslužite ih uz domaći umak, ketchup ili kao prilog uz meso, ribu ili povrće s grilla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije