Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ni jednom mjesečno

Pržena hrana može povećati rizik od raka prostate za 37 posto

jaja, kobasice, pržena hrana (1)
Jon Enoch/NI Syndication/PIXSELL
04.02.2013.
u 10:30

Muškarci koji jedu krafne, prženu piletinu, prženu ribu i pomfrit barem jednom tjedno - češće pate od raka prostate, pokazalo je najnovije istraživanje

Pržene namirnice povezuju se s različitim vrstama raka uključujući rak dojke, jednjaka, vrata, pluća ili gušterače. Svi znamo da je pržena hrana "tihi ubojica" za zdravlje, no najnovije istraživanje pokazalo je koliko može naštetiti muškom zdravlju. Naime, muškarci koji su jeli prženu hranu samo jednom tjedno imali su 40 posto veći rizik za agresivni oblik raka prostate.

U istraživanju je sudjelovalo 1549 muškaraca kojima je dijagnosticiran rak prostate i jednako toliko zdravih muškaraca u kontrolnoj skupini u dobi od 35 i 74 godine. Upitnik o životnim navikama pokazao je da muškarci koji su jeli krafne, prženu piletinu, prženu ribu i pomfrit barem jednom tjedno češće su obolijevali od raka prostate za razliku od muškaraca koji su tvrdili da prženo jedu manje od jednom na mjesec. 

Istraživači su zaključili da ulje zagrijano na pravoj temperaturi za duboko prženje hrane stvara kancerogene tvari kao što su aldehid, spoj pronađen u parfemima i akrolein, kemijsku tvar pronađenu u herbicidima. Duboko pržena hrana također sadrži visoku razine glikozilacijskih produkata koji su povezani s kroničnim upalama i oksidativnim stresom, prenosi MedicalDaily.

Rak prostate je najčešći oblik raka kod muškaraca nakon raka kože. American Cancer Society izvijestio je da u Americi zahvaća preko 238.000 muškaraca svake godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije