Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnost ili rasizam?

Pogledajte fotografiju zbog koje se Abramovičeva supruga našla u središtu skandala!

'Chelsea owner Roman Abramovich and girlfriend Daria Zhukova, in the stands prior to kick off. Photo: Press Association/Pixsell'
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
21.01.2014.
u 14:55

Stolac pop-art umjetnika prikazuje crnkinju s nogama podignutima uvis, a na fotografiji na ruskom portalu na njoj sjedi supruga ruskog oligarha

Modni je svijet oduvijek bio poznat po provokaciji.

No, čini se da je Miroslava Duma, izdavačica online-portala Buro247.ru, otišla korak predaleko objavom fotografije na kojoj supruga ruskog oligarha Romana Abramoviča sjedi na "crnkinji".

Stolac je umjetničko djelo britanskog pop-art umjetnika Allena Jonesa, a napravljena je u obliku žene koja leži na leđima nogu podignutih uvis. Postoji inačica s bjelkinjom i Afroamerikankom, no na ruskom je lifestyle-portalu za ilustraciju intervjua s Dašom Žukovom odabran stolac s crnkinjom.

Američka javnost prva se podigla na noge jer je intervju sa Žukovom, koja je osim po braku s Abramovičem u svijetu mode poznata kao urednica magazina Garage, objavljen na dan kada se u SAD-u sjećaju borbe Martina Luthera Kinga i njegove borbe za ljudska prava.

– Jasna je poruka ove fotografije. Bijela dominacija i superiornost jasno su artikulirane kroz naizgled miran prizor koji jasno evocira poniženje – napisala je urednica portala Fashion Bomb Daily  Claire Sulmers.

Nakon hajke u medijima i na društvenim mrežama Mira Duma na svom je Instagram-profilu objavila priopćenje u kojem se ispričava uime svog tima uz jasan naglasak da nikoga nisu htjeli povrijediti ni uvrijediti.

– Mi smo apsolutno protiv svakog rasizma i nejednakosti spolova. Volimo, poštujemo i ugledamo se u ljude bez obzira na njihov spol, boju kože ili socijalni status. Stolac je stavljen kao umjetničko djelo te nam ni na koji način nije bila namjera potaknuti rasnu diskriminaciju – napisala je Duma, no prema komentarima na priopćenje, čitatelji ovaj potez neće tako brzo zaboraviti.

>>Roman Abramovič plovio kraj Dubrovnika

>>Retro ženske lutke u izlogu kojima vire stidne dlake provociraju prolaznike

Komentara 13

SL
slyvia
16:19 21.01.2014.

Interesantno da nitko ne napada umjetnika koji je osmislio, izradio i prodao takvu nakaradnu stolicu. Neki ljudi u svemu vide rasizam ali u ovom slucaju je nesto neukusno i degutantno proslo kao umjetnost sve dok se bijela osoba nije sjela na "crnkinju " i slikala za portal kada je to postalo "rasizam".

MA
mangup
15:49 21.01.2014.

intellegens jesi ti uopće pročitao članak? postoji inačica stolca i s bjelkinjom...

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
16:14 21.01.2014.

Svi vi koji "ne vidite u čemu je problem" ne možete ni vidjeti jer je problem u vašim nesretnim glavama kao i u glavi nesretnika koji se naziva umjetnikom i koji je ovo ruglo izradio. A da vam možda dođee do glave probajte zamisliti da je umjesto crnkinje na dnu ovog "umjetničkog djela" figura vaše majke ili vaše kćeri koja služi kao podložak nečijoj guzici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije