Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počnite paziti

Promijenite prehrambene navike i proljepšajte se

hrana kuhanje kuhinja obrok povrće
Photos.com
08.05.2012.
u 20:45

Prestanite koristiti hrpu kozmetičkih proizvoda i nadati se da će vam se ten proljepšati. Vrijeme je za promjenu u kuhinji

Čist i ujednačen ten, lijepa i sjajna kosa te elastična koža nedosanjani su vam san? Koristite hrpu krema, gelova i idete na kozmetičke tretmane, ali koža vam je neprestano suha? Vrijeme je da napokon promijenite svoje prehrambene navike, a što god jeli, svakako je bitno paziti da su sastojci svježi. Najbolje je da hranu pripremite sami kako biste bili sigurni što jedete.

Ako imate problema s tankom kosom, vjerojatno ne uzimate dovoljno željeza i proteina. Željezo možete naći u crvenom mesu, zelenom lisnatom povrću te sušenim marelicama. Kosa jesu proteini pa, ako vam ih manjka, počnite jesti više mesa, ribe i jaja. 

Trebali biste izbjegavati nagle gubitke težine, odnosno rigorozne dijete jer nagli pad unosa kalorija u tijelo može uzrokovati ispadanje kose.

PRVA POMOĆ: Špageti bolognese.

Iznimno suha koža vjerojatno je rezultat manjka osnovnih masti u organizmu, odnosno omega 3 i omega 6 masnih kiselina. One se nazivaju osnovnim mastima jer ih naše tijelo ne može proizvesti samo. Jedite više ribe, klica i orašastih plodova. Vjerojatno vam nedostaje i cinka pa pokušajte jesti više crvenog mesa, morskih plodova, cjelovitih žitarica, špinata te bučinih koštica. 

Prestanite jesti brzu hranu jer vam koža možda reagira na brojne aditive koji se koriste u njezinoj pripremi. 

PRVA POMOĆ: Kuhani losos s bademima i špinatom.

Poslijepodne vam padne tlak i uhvati vas umor? Ne jedete dovoljno proteina, koji vam daju energiju i reguliraju količinu šećera u krvi. Jedite više nemasnog mesa i mliječnih proizvoda. Ako vam se često dogodi da gubite energiju, vjerojatno ne jedete dovoljno – uopće. Nemojte preskakati obroke i jedite više manjih obroka.

Pokušajte jesti nešto svaka tri sata – primjerice jogurt ili šaku badema za užinu. Idite ranije spavati i probajte piti manje kave, pogotovo poslijepodne. 

PRVA POMOĆ: Maslac od kikirikija na tostu. 

Ako se ne možete riješiti velikih tamnih krugova oko očiju, vjerojatno ne unosite dovoljno antioksidansa u organizam, odnosno vitamina C i E te betakarotena. Počnite jesti više lisnatog zelenog povrća, voća i orašastih plodova. Vjerojatno vam isto tako nedostaje i željeza.

Smanjite unos soli jer ona zadržava vodu u organizmu. Od toga ćete biti nateknuti i imati podbuhle oči. Probajte jesti manje gotovih jela.

PRVA POMOĆ: Govedina s pečenom crvenom paprikom i smeđom rižom

Ako imate problema s aknama i prištićima, poboljšajte unos vitamina B. Najviše ih ima u cjelovitim žitaricama, brokuli i špinatu. Pijte puno vode kako bi vam tijelo i koža uvijek bili dovoljno hidratizirani, a smanjite unos alkohola. Liječnici tvrde da su prištići često reakcija jetre koja je pretrpana toksinima.

PRVA POMOĆ: Juha od poriluka i borovnice za desert

Komentara 1

DA
danebi
07:43 09.05.2012.

e sad cemo svi postati foto-modeli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije