Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP grupa i zajednica

Projekti usmjereni na rast kvalitete života te razvoj znanja i vještina

Predsjednik Uprave HEP-a mr. sc. Perica Jukić
30.09.2016.
u 15:39

Kad tvrtka ima tako velik utjecaj na društvo kao što ima Hrvatska elektroprivreda, brojna su područja u kojima ona može potpomagati projekte usmjerene na rast kvalitete života te razvoj znanja i vještina.

HEP stoga od 2010. godine objavljuje svoj godišnji natječaj za dodjelu donacija pod imenom “Svjetlo na zajedničkom putu“, na koji svake godine pristigne više od tisuću prijava. Odluka o dodjeli donacijskih sredstava donosi se na temelju prosudbe kvalitete i izvornosti projekta, stupnja korisnosti za lokalnu ili širu društvenu zajednicu te učinkovitog i odgovornog gospodarenja sredstvima.

Posebno značajan program, unutar kojeg je tvrtka u razdoblju od 1998. do 2014. uložila i donirala više od 75 milijuna kuna, jest program humanitarnog razminiranja minski zagađenih površina zaostalih iz Domovinskog rata diljem Republike Hrvatske.

Već dvadeset godina HEP prepoznaje i nagrađuje osnovnoškolce i srednjoškolce koji su ostvarili uspjehe na prirodoslovnim natjecanjima putem nagrade „Imam žicu!“. Nagrada za matematiku i fiziku ustanovljena je 1995. godine u sklopu obilježavanja Stoljeća Hrvatske elektroprivrede, a od 2005. godine nagradu dobivaju i najbolji mladi elektrotehničari. Od osnutka nagrade 1995. godine do danas, ukupno 681 učenik dobio je HEP-ovu nagradu “Imam žicu“.

Kako bi potaknuo stjecanje znanja o zaštiti okoliša već od najranije mladosti, HEP je od 1998. godine uključen u projekt Eko škole koji provodi Europska zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš utemeljena pri Vijeću Europe i to kao kum-donator eko–školama.

Također, s namjerom osiguravanja boljih uvjeta informatičkog obrazovanja za što više učenika te senzibiliziranje javnost o stanju informatičke opreme u hrvatskim školama Hrvatska elektroprivreda je u suradnji s Narodnim radijem 2015. godine pokrenula nacionalnu akciju „Za naše male genijalce“. HEP je do sada u tri ciklusa donacija donirao ukupno 100 novih računala za 27 osnovnih škola diljem Hrvatske.

I u visokoškolskom obrazovanju ima mjesta za doprinos HEP-a. Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku HEP pomaže u nabavi stručnih časopisa te financiranju godišnjih članarina u Međunarodnoj strukovnoj udruzi inženjera elektrotehnike i elektronike, a pomaže i u poticanju i nagrađivanju izvrsnosti kod studenata. Sličnu suradnju HEP ostvaruje i s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, i to putem potpore dodjeli godišnje nagrade „Josip Lončar“.

Napominjemo kako je HEP još 2012. potpisao sporazum o suradnji na znanstvenoistraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Također, potičući izvrsnost, u posljednjih desetak godina Hrvatska elektroprivreda stipendirala je više od stotinu redovnih studenata hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola, pri čemu su svi stipendisti redovno završili studij i zasnovali radni odnos u jednoj od članica HEP grupe.

HEP-Opskrba posebnu pažnju pridaje razvoju obnovljivih izvora energije; sredstva prikupljena prodajom proizvoda ZelEn, certificirane električne energije dobivene isključivo iz obnovljivih izvora, tvrtka je namijenila ulaganju u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije integriranih u građevine koji će ostvariti mjerljive učinke smanjenja emisija stakleničkih plinova. Tako je, nakon natječaja provedenog u suradnji s HEP-ESCO-om za 2014. godinu donijela odluku o dodjeli prve donacije Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana za projekt energetske učinkovitosti.

HEP u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, već 16 godina dodjeljuje nagradu „Velebitska degenija“, jedinu novinarsku nagradu koja se dodjeljuje za područje zaštite okoliša.

Izuzev poslovnih aktivnosti usmjerenih na što skoriju normalizaciju opskrbe električnom energijom, HEP je donacijama pomogao stanovništvu na području istočne Slavonije, odnosno županjske Posavine pogođene katastrofalnom poplavom 17. svibnja 2014. Hrvatskom crvenom križu uplaćena je donacija od milijun kuna za pomoć stanovništvu poplavljenih područja, dok je donaciju vrijednu milijun kuna HEP-ODS darovao općinama Gunja, Drenovci i Vrbanja kako bi se financirali sanacijski radovi na električnim instalacijama u poplavljenim stambenim objektima na područjima tih općina.

Namjenskom donacijom kupcima električne energije kategorije kućanstvo podmireni su troškovi za električnu energiju u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a dodatnom donacijom HEP je podmirio i troškove električne energije u kontejnerskim naseljima koja su poslužila za smještaj stanovnika stradalih u poplavi u iznosu od oko milijun kuna. HEP je također financijski pomogao uređenje dječjeg igrališta u Gunji.

Hrvatska elektroprivreda među prvima se odazvala akciji za pomoć Klinici za pedijatriju u Osijeku u otklanjanju šteta od nevremena. HEP je početkom ove godine sudjelovao i u kupnji uređaja za kirurško liječenje na Odjelu dječje kirurgije KBC-a u Osijeku. Takvu pomoć u skrbi za najmlađe, za našu djecu, vidimo kao brigu za našu budućnost, budućnost Hrvatske.

Uz projekt Ordinacija iz bajke, HEP i Večernji list su uspješno surađivali i na projektu Čigrin let koji ima cilj opremiti prostorije kluba sa profesionalnim i adekvatnim spravama za vježbu, te na taj način utjecati na razvoj opće motorike, koordinacije pokreta i ravnoteže, te gipkost kralježnice i udova kod djeci koju karakterizira određeni fizički ili psihofizički hendikep.

Također, HEP zajedno s Večernjim listom sudjeluje i na projektu „Darujmo djeci Radost“.  Radi se o humanitarno edukativnoj akciji kojom bi se učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, iz ugroženijih i siromašnijih dijelova Hrvatske, omogućilo 100 godišnjih pretplata na časopis „Radost“ u školskoj godini 2016./2017. Cilj projekta je svakom djetetu, bez obzira na kulturno, društveno i obiteljsko okruženje, omogućiti pristup visoko vrijednim i relevantnim proizvodima koji svojom inovativnošću mijenjaju i oplemenjuju odgojno-obrazovni proces od prvih dana učenja i usvajanja novih znanja.

Hrvatska elektoprivreda se uključila i u promociju zdravlja za sve, a tome svjedoči i činjenica da je HEP generalni sponzor nacionalnog, sportsko – edukativnog projekta ‘’Aktivna Hrvatska’’. Riječ je o projektu koji promovira kretanje, naviku zdrave prehrane te poziva na zdraviji život. Vježbanje se u sklopu projekta odvija u Dubrovniku, Puli, Vukovaru, Zadru i Zagrebu promičući tako diljem Hrvatske kvalitetan i zdrav način života.

Kao tvrtka s bogatom tradicijom koja cijeni nacionalne vrijednosti, HEP već dugi niz godina financijski pomaže Hrvatska narodna kazališta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Rijeci, direktno sudjelujući u stvaranju kulturnih sadržaja od iznimne nacionalne vrijednosti. HEP je izuzetno ponosan što već godinama pruža potporu Dubrovačkim ljetnim igrama i Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu te Sinjskoj alki i na taj način doprinosi očuvanju tradicije i kulturne baštine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije