Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gubitak kose

Proćelavost se ne može spriječiti

ćelavost
Foto: Thinkstock
03.02.2015.
u 08:57

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Imam 18 godina. Moj je otac proćelav. Primjećujem da mi se pojavljuju zalisci i sporo povećavaju. Vidim da se na tim područjima (rubovi čela) kosa prorjeđuje i sve je tanja. Puno sam proučavao preko interneta i moj je zaključak da se genetski gubitak kose ne može spriječiti, ali se može odgoditi i smanjiti. Je li pametno probati s otopinom minoksidila 5% (Pilfud ili Alomax), šampon za kosu Nanogen te regeneratorom za kosu Nanogen?

Problem je jedino što su ti preparati dosta skupi, a ja nisam siguran da trebam početi s tim. Ima li koje bolje rješenje?

Odgovara: Jelena Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Šlaj – Anić

Proćelavost se ne može spriječiti, ali se može uspješno odgoditi upotrebom preparata koji sadrže minoksidil, bilo da je riječ o losionu od 2% ili 5%. Važna je disciplina i upornost pri korištenju takvih preparata jer se prvi rezultati vide tek nakon tri mjeseca redovite upotrebe, a proces ispadanja vlasi usporava se samo dok se koriste. Nanogen fibre („kolekciji“ pripadaju i šampon i regenerator), kamuflaža su, odnosno trik kojim se vizualno dobiva dojam bujnije kose.

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

>>'Nema brige ni šanse da ste trudni'

>>'Nakon poroda imam krvarenje dvaput mjesečno'

Komentara 5

VZ
Vex_zg
15:16 03.02.2015.

Minoksidil može imati nuspojave u vidu poremećaja rada srca... pa treba odvagnuti. Meni je imao pozitivan efekt kratkoročno, no efekt je nestao vrlo brzo, a možda je čak i imao kontraefekt u konačnici. Dobro proučiti što je minoksidil prije korištenja.

DU
Deleted user
15:23 03.02.2015.

Najbolji lijek protiv ćelavosti je prihvatiti ju kao neizbježnu pojavu. Iz vlastitog iskustva znam da je svaka druga mogućnost nepotrebno trošenje vremena, enegije i novca.

ZA
zato
12:40 04.02.2015.

Koji paradoks U istim današnjim novinama postoji sredstvo koje garantira 100% pomoć protiv čelavosti (Drevni kineski lijek staje na kraj ćelavljenju). Tko je tu lud ili pametan? Ili se samo piše da prođe vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije