Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

'Nema brige ni šanse da ste trudni'

prestrašena žena
Foto: Thinkstock
27.01.2015.
u 16:41

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe...

Godinu i pol koristim Yaz, i u zadnjem tjednu kutije zaboravila sam uzeti pilulu. Nakon što sam ponovno pročitala upute, shvatila sam da na kutiji kupljenoj u Hrvatskoj piše da se djelovanje ne smanjuje unutar 12 sati, dok na onoj iz Slovenije piše 24 sata. Možete li potvrditi koje je točno?

Odgovara: Matilda Mladinić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Sunce, Split

Budući da ste bili na samom kraju kutije, i na kraju ciklusa, nemate razloga za brigu jer u ovom slučaju nema šanse da ćete ostati trudni zbog toga što ste baš tu tabletu zaboravili popiti.

Ako dobijete menstruaciju, onda niste trudni. No, trebali biste do kraja popiti sve tablete koje su ostale i tako završiti ovaj ciklus kontracepcije. Iduću kutiju počnite uzimati kao da ste pili tablete iz prethodne kako treba. Nikako kasnije. Formulacija koja vas je zbunila zapravo znači isto: izraz 12 sati najmanje ili 24 je drukčija formulacija, s istim smislom.

Ako se tableta popije sa zakašnjenjem većim od 12 sati, onda je nastavak ciklusa malo nesigurniji, pogotovo ako se radi o zaboravljenoj tableti u prvoj polovici ciklusa.

Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

>>'Nakon poroda imam krvarenje dvaput mjesečno'

>>Ima 24 godine i 3 godine boluje od teške depresije i anksioznosti

Komentara 3

PA
Paton
21:02 27.01.2015.

da to nije ona plava kraljica kaj je trudna sa nogometašem kakti slucajno

DU
Deleted user
00:15 28.01.2015.

ja ne bih kritizirao kao poštovani kolega prije mene.. ali, drage djevojke.. lijepo se seksati i biti komotan, ali ta oralna kontracepcija ne nosi baš puno dobroga.. danas - sutra kada ćete poželjeti dijete, ići će malo teže.. ne moraa tako biti, ali lako moguće... ne može se tijelo preko noći okrenuti s neplodnog u plodno... ne moraliziram, samo konstatiram... kupite prezervative... svi mi volimo djecu..

Avatar @promatrač
@promatrač
17:28 27.01.2015.

Oni koji uzimaju kontracepcijska sredstva prije svega čine sami sebi zlo. Tjelesno kao i psihičko, a posebno duševno. A vi koji propagirate to zlo ne da će te goriti u paklu nego već gorite, samo što je vatra lagana papa to ne primjećujete, na vašu žalost. Ne trebate imati straha od života. Samo vam treba malo vjere i nade i vidjeti ćete da tamo gdje je rasla jedna jabuka sad rastu dvije. I za ljubav neće biti više nikakve smetnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije