Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Pretili adolescenti imaju veliki rizik od zatajenja srca u odrasloj dobi

debljina
Foto: Shutterestock
1/3
29.05.2019.
u 07:00

Istraživači sa Sveučilišta u Gothenburgu konkretno su tražili uzrokuje li adolescentska pretilost zatajenje srca, te su našli potvrdne rezultate.

Prekomjerna težina kod adolescenata povećava rizik od zatajenja srca u kasnijoj životnoj dobi, kako otkrivaju švedski znanstvenici. Znanstvenici su pratili rezultate na uzorku od 1,6 milijuna muškaraca gotovo pet desetljeća kako bi ispitali povezanost prekomjerne težine u adolescenciji sa zdravljem u odrasloj dobi, piše Dailymail.

Otkrili su kako su oni koji su imali blago prekomjernu težinu s 18 godina, imaju veću vjerojatnost za razvoj zatajenja srca u kasnijem životu. Najvećem riziku su izloženi oni najdeblji tinejdžeri, a brojke pokazuju da ima 340 milijuna mladih koji su pretili. U Hrvatskoj danas ima 57 % odraslih prekomjerne težine, no ono što je još više zabrinjavajuće je i činjenica da je 35 % djece u Hrvatskoj danas pretilo. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), muškarci su značajnije deblji od žena, točnije njih 20,8 posto u odnosu na 16,8 posto žena.

Pretilost je poznat rizični faktor za više zdravstvenih problema, pa tako i srčanih. Analizirani su muškarci koji su se u razdoblju od 1969. do 2005. godine upisali u obvezni vojni rok, kada su imali 18 ili 19 godina. Istraživači su zabilježili podatke o njihovoj visini, težini i ukupnoj kondiciji.Također su koristili dvije druge nacionalne baze podataka koje prate uzroke svih smrtnih slučajeva i hospitalizaciju kako bi utvrdili je li neki od njih razvio srčanu bolest.

Muškarci koji su u dobi od 18 godina imali indeks tjelesne mase (BMI) ispod 20, imali su nizak rizik od razvoja srčanih bolesti, za razliku od onih koji su imali preko 35 i tako se našli u visoko rizičnoj skupini. Ostali čimbenici koji  doprinose debljini su cigarete, droga, visoki krvni tlak, kao i ispijanje previše alkohola. Pretili mladi ljudi imaju veliku vjerojatnost ostati pretili u odrasloj dobi, gdje dugoročni zdravstveni problemi uključuju i rak.

Pogledajte video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije