Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali za ovo?

Pregovarate s poslodavcem o plaći? Napravite ovaj kratki potez, savjetuju stručnjaci

Ilustracija
Ilustracija/Pixabay
22.07.2021.
u 15:27

Sjetite se ovoga prije nego odete kod šefa tražiti povišicu.

Novo istraživanje objavljeno u Journal of Applied Psychology kaže da tijekom pregovaranja o plaći može biti korisno napraviti kratku pauzu u govoru, od najmanje tri sekunde.

To je sa svojim kolegama otkrio profesor Studija rada i organizacije na Tehnološkom Institutu Massachusetts Jared Curhan koji kaže kako kratka šutnja može 'olakšati pomak do jasnijeg razmišljanja', što će zauzvrat dovesti do boljeg dogovora.

Lucija Lumoer otkrila svoje mjere, pratitelji joj poručili: 'Ma zgodnica i točka'

Ilustracija
1/11

U istraživanju su sudionici; studenti sa Tehnološkog Instituta; nasumce raspoređivani da budu ili kandidati za posao ili regrut, a zatim su morali pregovarati o zaposlenikovoj plaći.

Otkrili su da se često, kad tijekom pregovora nastupi tišina, događa onaj 'aha' momenat izvanrednih rješenja i otkrića.

- Isto tako, otkrili smo i da ja, da sugovorniku ne bi bilo neugodno, bitno i da ta šutnja ne traje ni prekratko ni predugo, a optimalno je između tri i devet sekundi - rekao je Curhan za HuffPost.

Naravno, kaže, smatra li netko šutnju neugodnom može biti i kulturološki određeno, pa je u jednoj sličnoj nizozemskoj studiji šutnja od četiri sekunde bila dovoljna da potakne negativne emocije i odbijanje, dok je studija provedena među američkim i japanskim bankarima pokazala da Japanci u prosjeku u minuti razgovora naprave čak pet sekundi namjerne pauze ili šutnje, dok Amerikanci u minuti šute manje od jedne sekunde.

Foto: shutterstock

Kako primijeniti šutnju u pregovorima o plaći

Zaposlenik može na pregovorima o plaći osjetiti pritisak da odmah odgovori na ponudu poslodavca, no Curhan savjetuje da se u takvim situacijama ne žuri.

- Ako vas u bilo kojem smislu iznenadi ono što vam ponudi poslodavac ili netko drugi u njegovo ime, najbolje je reći: 'O tome moram razmisliti, možemo li se još čuti', jer ćete obično kad prođe nešto vremena postići puno bolji dogovor nego u 'žaru trenutka' - rekao je.

On zato savjetuje da, ako ste tijekom pregovora uzbuđeni, napravite kratku pauzu u govoru - od tri do devet sekundi - kako biste razmislili o prednostima i nedostatcima ponuđenog...

Bratići iz Francuske Benjamin i Julien zaljubili su se u Hrvatsku i ovdje preselili: "Hrvati misle da lažemo, da smo špijuni ili da smo ludi..."

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije