Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kate Spade

Poznata dizajnerica se ubila jer se suprug iselio iz stana i zatražio razvod?

Kate Spade
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
06.06.2018.
u 15:30

Dizajnerica torbi u utorak ujutro pronađena je mrtva u stanu na Park Aveniji u New Yorku

Smatram da su boje optimistične i vesele i baš zato ih obožavam – izjavila je Kate Spade, 55-godišnja američka modna dizajnerica, proslavljena po torbama živih boja, čiji je barem jedan primjerak svaka Amerikanka – ako imalo drži do sebe - morala imati u svojoj kolekciji.

Nažalost, dizajnerici koja je tvrtku pokrenula sa samo 35.000 dolara još 1993. zajedno sa srednjoškolskom ljubavi i suprugom Andyjem Spadeom (bratom glumca i komičara Davida Spadea), kao da život nije bio ispunjen vibrantnim bojama, nego tamom: u utorak ujutro pronađena je mrtva u stanu na Park Aveniji u New Yorku.

Pronašla ju je domaćica obješenu o crveni šal u spavaćoj sobi, a hitna služba i policija su po dolasku mogli utvrditi samo trenutačnu smrt. Za sobom je ostavila oproštajno pismo, adresirano na 13-godišnju kćerku Frances Beatrix Spade, a razlog njezina samoubojstva još nije utvrđen. Prema neslužbenim izvorima, Kate Spade koju su svi voljeli zbog vedrine, nasmijanosti i duhovitosti, navodno se godinama borila s depresijom.

U oproštajnom pismu navodno je napisala "Bea, uvijek sam te voljela, ovo nije tvoja krivnja. Pitaj tatu", piše Daily Mail, a njezina sestra tvrdi kako se nije znala nositi s bipolarnim poremećajem od kojeg je patila te da se ubila jer ju je suprug napustio.

Naime, nakon 24 godine braka, Andy je iselio iz njihovog zajedničkog doma te zatražio razvod.

Kate Spade
1/6

 
Kate Spade je imala neprocjenjiv dar da previdi što žene žele nositi – rekla je u priopćenju Anna Wintour, urednica američkog Voguea i umjetnička direktorica Condé Nasta.

Ime Kate Spade, naime, postalo je sinonim za kvalitetne i praktične torbe, s ponekim duhovitim detaljem, koje su podjednako obožavale zrele poslovne žene i mlade djevojke. Mnogima su bile i statusni simboli, poput Chelsee Clinton, koja je na Twitteru otkrila da joj je 'baka darovala prvu Kate Spade torbu još dok sam bila na collegeu'.
 
– Odrasla sam na Srednjem zapadu, gdje se odjeća nosila zato što ti se sviđa, a ne zato što je nešto imalo statusnu vrijednost i pod svaku cijenu si to morao imati. Odjeća je ukras, a ne opsesija – priznala je Kate Spade, koja je svoje poslovno carstvo proširila na 140 dućana u Sjedinjenim Američkim Državama i još 175 diljem svijeta.

Rodila se kao Katherine Noel Brosnahan u Kansas Cityju, u obitelji s petoro braće i sestara, koje je odgajala majka, dok je otac radio u građevini. Kao dijete obožavala se igrati maminim nakitom, no maštala je postati televizijski producent. Diplomirala je novinarstvo na Sveučilistu u Arizoni, a za džeparac je zarađivala kao konobarica u baru za motoriste i prodavačica u butiku muške odjeće, gdje je upoznala i zaljubila se u Andyja Spadea.

Nakon diplome 1985. par se preselio u New York, gdje se Kate zaposlila kao asistentica modnog urednika u magazine Mademoiselle, a tijekom pet godina napredovala je do urednice modnih detalja. I tu je počela njezina modna priča, kada je nezadovoljna ponudom odlučila kreirati 'funkcionalnu i kvalitetnu torbu, lijepog dizajna i da se može kombinirati uz razne stilove': 1993. sa suprugom i prijateljicom Elyce Arons nastaje tvrtka Kate Spade.

– Čak je i moja majka, koja mi je oduvijek davala potpunu slobodu u odijevanju i izborima, mislila da sam poludjela i zašto sam dala otkaz na dobrom poslu s plaćenim zdrastvenim osiguranjem – ispričala je dizajnerica u intervjuu časopisu Forbes, nakon što je u niti pet godina osvojila modno tržište.

Uoči prve revije  Kate Spade odlučila je etiketu s imenom umjesto u unutrašnjost torbe zašiti na vanjski dio, a taj potez joj je priskrbio objave u Vogueu i zarađenih 27 milijuna dolara 1998., samo pet godina od utemeljenja tvrtke. Prvi butik otvorila je u Sohou u New Yorku, a osvojila je nagradu za nadolazećeg modnog talenta od Koncila modnih dizajnera u Americi i ACE priznanje za najboljeg dizajnera modnih detalja.

Svoje je poslovno carstvo proširila i na odjeću, nakit, cipele, naočale, posteljinu, posuđe, lampe i pisaći pribor. Dizajnerica je, pak, obožavala pisati i dobivati pisma, čak je mailove printala i slala ih dragim ljudima u kuverti. Iako je 56 posto udjela u tvrtki prodala još 1999. Neiman Marcusu, lani je u poslovnom svijetu odjeknulo poput bombe da je njezin brend prodan Coachu za 2,4 milijarde dolara. Sama se dizajnerica više posvetila obitelji i dobrotvornom radu, a 2016.je pokrenula novi brend za torbe i dodatke pod nazivom Frances Valentine.

– Nadam se da će me pamtiti ne samo kao poslovnu ženu, nego kao dobrog prijatelja i nekog vrlo zabavnog i smiješnog – izjavila je u jednom intervjuu Kate Spade, čije ime ce osim na torbama i modnim detaljima ostati zapisano i u srcima mnogih Njujorčanki, koje su prve torbe imale upravo s njezinim potpisom.

 

Komentara 1

Avatar tituš
tituš
15:44 06.06.2018.

sad se može u miru vratiti u stan, a nizašto nije kriv niti sumnjiv ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije