Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neuredan cirkadijalni ritam

Ponedjeljkom se dogodi najviše srčanih udara, a znanstvenici kažu da to nije slučajnost

srčani udar
pixabay
26.06.2023.
u 13:30

Iako su srčani udari češći ponedjeljkom nego drugim danima, zaštita zdravlja srca važna je svakog dana u tjednu.

Vjerojatno ste čuli za nedjeljnu tjeskobu; nervozu koju mnogi osjećaju prije nego počne još jedan radni tjedan, a čini se kako nakon nje slijedi 'opasni ponedjeljak'. Naime, prema novom istraživanju predstavljenom na konferenciji British Cardiovascular Society (BCS) u Manchesteru, najveća je vjerojatnost da će se ozbiljni srčani udari dogoditi ponedjeljkom. Samo slučajnost? Znanstvenici tako ne misle... U ovom su istraživanju analizirani zapise o hospitalizaciji 10,528 pacijenata koji su tijekom zadnjih pet godina pretrpjeli najteži tip srčanog udara; nakon čega su znanstvenici primijetili značajan porast u stopi srčanih udara na početku radnog tjedna, s povećanjem od 13 posto upravo ponedjeljkom.

"Uzrok je vjerojatno multifaktorski; no na temelju onoga što znamo iz prethodnih studija, razumno je pretpostaviti cirkadijalni element", rekao je kardiolog Jack Laffan iz Dublina u priopćenju za javnost, a prenosi MBG. "Kao što možda znate, spavanje je nužno za zdrav organizam; a loša kvaliteta i nedovoljna količina sna mogu utjecati na kardiovaskularno i metaboličko zdravlje", dodao je.

Odlasci na spavanje i buđenja uvijek u isto vrijeme ključni su za održavanje reguliranog cirkadijalnog ritma, a kad nam je raspored spavanja neuredan, naše tijelo ne zna kada treba proizvesti melatonin, hormon koji signalizira da je vrijeme odmora. Kao rezultat toga stradava cirkadijalni ritam, i to najviše nedjeljom navečer jer vikendom obično spavamo dulje ili kraće nego u tjednu, što posljedično utječe na zdravlje srca.

Što napraviti

Iako srčani udari mogu biti češći ponedjeljkom, zaštita zdravlja srca važna je svakog dana u tjednu, a kardiolozi ističu ove savjete:

  • Regulirajte svoj cirkadijalni ritam tako da pokušate uvesti vrijeme odlaska u krevet i buđenja kojeg ćete se držati. "U idealnom slučaju od buđenja do ustajanja ne bi trebalo proći više od sata (ili čak pola sata), čak i ako je vikend", kaže naturopatska liječnica za spavanje dr. Catherine Darley. "Ako vam je potreban dodatni poticaj da se navečer uspavate, pokušajte s uzimanjem melatonina kao dodatka prehrani".
  •  Jedite mnogo omega-3 masnih kiselina koje se primarno nalaze u ribi i ribljem ulju jer istraživanja pokazuju da su omege u osnovi sinonim za zdravlje srca i dugovječnost. Od podupiranja zdravih razina triglicerida do poboljšanja cirkulacije, te zdrave masti nose značajne kardiovaskularne benefite. Pronađite dodatak ribljem koji je testiran na čistoću i ima najmanje 500 miligrama (idealno, bliže 1000 do 1500 miligrama) EPA plus DHA masne kiseline.
  • Izgradite mišiće jer istraživanja pokazuju da redovita tjelovježba može pomoći u kontroli krvnog tlaka, a druga je nedavna studija otkrila i da mišićna masa kod žena može igrati veću ulogu u zdravlju srca nego njihova količina masnoća ili ukupna tjelesna težina. U svoju rutinu vježbanja pokušajte zato ubaciti i vježbe snage.

Koja je normalna temperatura tijela i kada treba potražiti liječničku pomoć?

Komentara 1

MC
MCA
21:45 11.12.2023.

preko vikenda pretjeraju sa icem i picem I eto srcnog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije