Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLJEDOVI SU POMNO PRIPREMLJENI I KUŠANI UNAPRIJED

Pomiriši, doživi, kušaj: Prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina

Daniel Lončar, Aleksandar Gospić
24.08.2023.
u 07:00

Hvarski vrt Fjori Fôra u Gdinju bio je domaćin prve hrvatske radionice sljubljivanja autohtonog bilja i vina Duboković. Posluženi su zalogaji začinjeni mirisnim biljem iz vrta obitelji Ćurin.

U svijetu hrane i vina bezbroj je lijepih i nezaboravnih trenutaka za uživanje, posebice kada se to dvoje odlično spoji. Da bismo doista otkrili i spoznali ono najbolje u vinu, važno je spariti ga s pravim zalogajima i u pravom trenutku. Upravo to se dogodilo na prvoj hrvatskoj radionici sljubljivanja autohtonog bilja i vina koju sam osmislila u suradnji s vlasnicima vrta “Fjori fôra garden”, obitelji Ćurin iz hvarskoga sela Gdinj.

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Gdinj je slikovito staro selo u istočnome dijelu Hvara, pripada općini Jelsa. Neke njegove stanovnike upoznala sam u projektu “Jelsa Wine Olive & Heritage” festivalu koji se odvija u predsezoni, potkraj svibnja. Taj je festival odlična ideja direktorice Turističke zajednice općine Jelsa, Marije Marjan, s ciljem upoznavanja malih obiteljskih hvarskih proizvođača i OPG-ova u dnevnim izletima. Važnu ulogu na festivalu imaju i vinari: u suradnji s udrugom “Hvarski vinari” i predsjednicom Ivanom Krstulović Carić, vinari predstavljaju svoja vina u večernjem dijelu programa u glavnom jelšanskom parku.

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Festival traje tri dana, dva dana su rezervirana za izlete i kušanje domaćih proizvoda, a večeri za vina. Tijekom jednoga dnevnog izleta na programu su nam bili obiteljski proizvođači sela Zastražišće i Gdinj, ondje smo kušali maslinova ulja, domaće sireve, likere, kupili eterična ulja, kremice – uživali u mirisima i okusima te – dodirima Hvara. Vrt mediteranskoga bilja “Fjori Fôra Garden” (Fjori Fôra – cvjetovi Hvara, na otočkom dijalektu) obitelji Ćurin posebno me se dojmio već pri prvom susretu. Imali smo sreće stići onamo upravo na dan “otvorenja” sezone te nas je, uz mnoštvo bilja i mirisa, zabavljao i DJ Zupy.

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Prije glazbenog dijela s vlasnikom Stjepkom Ćurinom obišli smo vrt od 2500 kvadrata, s više od 80 različitih biljnih vrsta, koji svjedoči, kako kažu vlasnici, “bioraznolikosti otoka Hvara te tradicionalnoj marljivosti otočana i njihovu suživotu s prirodom”. Kao i drugi vrtovi na otoku, i ovaj je plod dugotrajnog, dobro planiranog rada: prostor nekadašnjeg vinograda te polja lavande i ružmarina, obrastao raslinjem, pažljivo je raskrčen, a stari suhozidi ručno su presloženi kako bi se parcela pravilno podijelila na šest manjih polja. U gredice je potom posađeno sjemenje te su prenesene reznice i odrasle samonikle biljke skupljene na različitim područjima otoka Hvara. Svako od šest polja posvećeno je posebnoj skupini biljaka koje su otočani stoljećima koristili u svakodnevnom životu: jestivih biljaka, biljaka za izradu kozmetičkih i ljekovitih preparata, biljaka za izradu i bojenje tekstila…

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Kroz polja vodi kružna staza, sve do odmorišta – mjesta za prezentaciju i degustaciju autentičnih otočnih proizvoda, pomno odabranih za brend Fjori Fôra. Uzgojem lavande bave se od 1955. godine. Posjetitelji mogu uživati u ugodnoj samostalnoj šetnji vrtom i razgledavanju biljnih bazena, fotografirati se u odijelu pčelara ili vozača cvjetnog oldtimera te posjetiti trgovinu s jedinstvenim suvenirima. Uz to, očekuju ih i organizirani edukativni programi sa stručnim vodstvom: na primjer, degustacijska tura vrtom u kojoj mogu upoznati biljni svijet Hvara putem svih osjetila ili tura posvećena aromaterapiji koja će im predstaviti ciklus proizvodnje eteričnih ulja.

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Brand Fjori Fôra slavi esenciju načina života na otoku Hvaru, oličenu u obitelji Ćurin koja se bavi uzgojem lavande od 1955. godine. Biljne nasade i samoniklo bilje obrađuju i beru kao nekad, ručno, bez uporabe mehanizacije, a iz njih dobivaju potpuno prirodne proizvode na bazi eteričnih ulja te začine. Vrt Fjori Fôra otvorio je vrata posjetiteljima prošloga ljeta, a ovoga ljeta nudi dodatni zanimljiv program, razgledavanje i istraživanje biljaka te različite radionice. U tom se kontekstu našla i biljno-vinska radionica koju smo pripremili s vinima poznatoga hvarskog vinara prof. Ive Dubokovića.

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Radionicu smo pomno pripremali i nekoliko puta kušali kombinacije koje sam zamislila te, u odnosu na prvu ideju, dodavali i oduzimali neke elemente. Prema najavljenom sloganu “Pomiriši, doživi, kušaj!” – uživala su sva osjetila posjetitelja. Na samom ulazu u vrt dočekali su nas domaćini, Željka i Stjepko Ćurin, te mag. ing. hortikulture i dizajnerica vrtova Kristina Lazaneo, po čijem je konceptu i rasporedu biljaka vrt osmišljen. Ona je nazočne povela u šetnju vrtom, s naglaskom na biljke koje su bile u začinima za kasnije sljubljivanje s vinima, a to su  lavanda, ružmarin, komorač, lovor, bosiljak, origano, smokva. Korak po korak, gosti su se našli kod masline i loze. 

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Obje su tradicija Mediterana i ponos Hvara. Uz čašu ružičastog aperitiva – Roséa 2020, od drnekuše i plavca malog, vinar Ivo Duboković ispričao je priču o sortama i vinima Hvara, naglasivši bogatstvo izvornih sorti – bogdanuše, prča (parča), mekuje – bijelih, te drnekuše i plavca malog (crne sorte). Iz ljubavi i zahvali gdinjskoj zemlji. Radionica je počela na starim kamenim stolovima, gdje sam posjetiteljima objasnila koncepte uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima, spomenuvši 
englesku, francusku, talijansku školu, ali uparivanje te večeri bilo je obgrljeno doživljajem osebujnog hvarskog trenutka – spoja mirisa i okusa i ozračja. 

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Naše se hvarsko sljubljivanje moglo uvrstiti u kategoriju tradicijskog pristupa sparivanja hrane i vina. Sljedovi su pomno pripremljeni i kušani unaprijed. Svako vino poslužio je sam vinar, Ivo Duboković i opisao ga gostima. Nakon kušanja vina, posluženi su zalogaji, začinjeni biljem iz vrta o kojemu su govorili domaćini. Tada su gosti spojili vino i hranu i ispričali nam svoje doživljaje. Prvo vino bila je Moja M 2020 (bijela sorta maraština), spojena s pogačicama s ružmarinom. Odličan spoj, uz malo maslinova ulja Fjori Fôra.

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Slijedilo je vino Laganini 2020 (crna drnekuša), za sve one koji vole vina nježnija od plavca, veoma pitko i lagano. Sljubljen mu je sir s komoračem i bosiljkom. Treće je vino bio plavac mali. Pod imenom “Prije 6009 godina” iz 2018., ovaj plavac nastaje od grožđa na području Vrisnika, s bijeloga pijeska. Odležan u francuskom i američkom hrastu, razvija zanimljive okuse, a nazivom podsjeća na hvarsku povijest, kada je, prije 6009 godina, u Grapčevoj špilji naslikana lađa, a to je jedno od najozbiljnijih svjedočanstava najranije dalmatinske i mediteranske civilizacije. Pratio ga je domaći kozji sir s origanom, lokalnoga gdinjskog OPG-a Dijane Ježić. Savršen spoj! 

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Slijedio je još jedan plavac pod imenom Medvjedica. On ima posebnu priču i posvećen je mediteranskoj medvjedici koja je nekada obitavala u spilji, na južnoj strani Hvara, iznad koje su padine s vinogradima. Vino Medvjedica iz 2017. profinjeni je plavac, koji se sjajno spojio s kozjim sirom i mješavinom mediteranskih začina. A za kraj poljubac – Prvi poljubac, prošek od maraštine, p(a)rča, kuča i bogan( j)uše! I nije bio dosta jedan jer su gosti poželjeli 2-3 poljupca za kraj! Prošek je imao dva pratitelja – slatkog: roladu od smokve, badema i lavande, te slanoga – bio je to odležani kozji sir iz ulja obiteljske farme “Kod Kućera” s domaćim medom iz Sućurja OPG-a Slavić.

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

Maestralan završetak večeri, uz povjetarac, neponovljiv zalazak sunca i poljubac prošeka koji je osvojio srca svih nazočnih te usadio nezaboravna sjećanja. Uz ushićenje gostiju, najljepše dojmove izrekli su sami domaćini, Željka i Stjepko Ćurin: “Bilo je to za nas vrlo poučno i izazovno iskustvo. Hrana i piće, koliko god nas okružuju na dnevnoj razini, još uvijek su neistraženi. Čini nam se da je ovaj naizgled spoj nespojivog bio više nego zanimljiv. Presretni smo što je naše bilje dobilo dodatnu vrijednost i povezalo se s hvarskom lozom. Ideja našeg vrta prvenstveno je izniknula iz ljubavi i zahvali gdinjskoj zemlji, težacima i njihovu radu i trudu. Želja nam je vrt Fjori Fôra i mirise Hvara, za koje smatramo da su posebno intenzivni u ovom ruralnom dijelu otoka, približiti svima. Pozvati ih da kroz razne edukacije, radionice, kao i slobodnu šetnju, uživaju i osjete dio tih čari. Na otoku je bilje posebno, statistike broje više od 1100 vrsta. A  Dubokovićeva vina posebno su došla do izražaja u ovom otočkom, pomalo zaboravljenom dijelu Hvara, podsjetila su nas na vina naših starih. Vino našega dide i miris hvarskih konoba i podruma nekad.”

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

I vinar Ivo Duboković nije skrivao zadovoljstvo održanim događajem: “Ovaj koncept maksimizira komparativne prednosti otoka Hvara (mirise, prirodu...), jako je zanimljiv i čini se održivim. Svi dionici događaja bili  su iznimno zadovoljni, što je preduvjet za uspješan nastavak. Mislim da su moja vina pasala uz jela – i da mogu biti dobro sljubljena uz pripremu, koju smo zajednički razradili – i na kraju i uspješno realizirali. Vina su se lijepo uklopila jer s njima u potpunosti nastojimo transformirati energiju prirode otoka i njezina grožđa u čašu kako bi krajnji korisnik u čaši imao čisti Hvar, sa svom svojom savršenom nesavršenosti.” Ako nas vrijeme posluži,  planiramo događaj ponoviti u rujnu... 

Foto: Daniel Lončar, Aleksandar Gospić

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije