Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI PLAN

Polio će biti iskorijenjen do 2018.

polio
Foto: Christoph Schmidt/DPA/PIXSELL
19.01.2016.
u 23:00

Afganistan i Pakistan jedine su zemlje svijeta u kojima još kolaju divlji sojevi polio virusa koji uzrokuje cerebralnu paralizu

Nakon velikih boginja, polio virus koji uzrokuje cerebralnu paralizu bit će druga zarazna bolest koju je čovjek uspio iskorijeniti. Manji broj zaraženih u nikad manjem broju zemalja lanjska je slika, a također je prvi put više oboljelih zaraženo prijenosom iz cjepiva nego divljim oblikom virusa. U “hodogramu” globalnog plana eradikacije polio virusa pod kapom Svjetske zdravstvene organizacije to je značajan podatak.

Jedan soj nestao 1999.

Naime, jedan soj polio virusa, tip 2, iskorijenjen je još 1999. godine, ali se nalazi u živim cjepivima te se upravo on najčešće prenosi. Stoga je idući korak najavljen za 1. travnja, kada će 155 zemalja svijeta koordinirano tijekom dva tjedna prijeći na dvovalentno cjepivo, odnosno cjepivo bez tog tipa 2 virusa. Bit će to važna prekretnica u postizanju svijeta bez polio virusa, navode u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, te će se tako i spriječiti zaraze prijenosom iz cjepiva. Slučaj je to najčešće u siromašnim zemljama u kojima se koristi jeftinije živo cjepivo.

– Tih 155 zemalja zemlje su u kojima se koristi cjepivo sa živim virusom kojemu je osnovna svrha da istisne cirkulaciju divljeg soja virusa. Mi koristimo inaktivirano, umrtvljeno cjepivo i ono ostaje trovalentno. No, to će biti velika stvar iako je plan vrlo ambiciozan. Ako se bude cijepilo po Pakistanu i Afganistanu, moguće je da plan uspije i polio se potpuno eliminira. A to će biti velika vijest i onda će se moći prestati cijepiti, kao što se prestalo i cijepiti protiv velikih boginja – komentira prim. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Zemlje koje spominje dr. Kaić jedine su zemlje svijeta u kojima još cirkuliraju divlji sojevi polio virusa, uzročnika teških bolesti i stanja koji u nas nije izoliran još od 90-ih godina. Posljednji slučaj oboljelog zabilježen je, prema podacima Zavoda, 1989. godine.

Blaži i teži oblik bolesti

Prije Pakistana i Afganistana, Indija i Nigerija su, podsjetimo, bila područja epidemija, a u njima u posljednjih pet godina nije zabilježen nijedan novi slučaj. Podatak je to kojim svjetska zdravstvena vlast argumentira kako veliki plan za iskorjenjivanje polija ide prema cilju i totalnom uništavanju ovog uzročnika bolesti do 2018. godine. Bolest se može razviti u blažem i teškom obliku, kod kojeg je paraliza udova najteži primjer, a moguće je i zatajenje disanja te smrt.

>> Ukida se cijepljenje beba protiv tuberkuloze i nabavlja još doza cjepiva protiv HPV-a

>> Nakon što su primili cjepivo protiv gripe, u Italiji umrlo 13 ljudi

Ključne riječi

Komentara 2

BI
Black_Identity
23:19 19.01.2016.

hm, zanimljivo i sumnjivo...

TS
tatjana.stehlik
11:55 20.01.2016.

CEREBRALNU paralizu???? Polio virusi uzrokuju DJEČJU, a ne cerebralnu paralizu! A je svak može danas članke pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije