Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Jednostavno, volimo ih!

Pivac Dalmatinski pršut – tradicija koju volimo

Priča o Mesnoj industriji Braća Pivac, iz koje je izrasla današnja Grupa Pivac, počinje u gradiću Vrgorcu u Dalmatinskoj zagori, sada već davne 1952. godine
31. listopada 2019. u 09:00 159 prikaza
Pivac Dalmatinski pršut – tradicija koju volimo
Foto: Promo

Jeste li znali da Grupa Pivac proizvodi više od polovice ukupne proizvodnje Dalmatinskog pršuta, tradicionalne delikatese zaštićene oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU, koja kupcima jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla proizvodnje? Višestruko nagrađivan šampionskim i zlatnim medaljama, Pivac Dalmatinski pršut iz godine u godinu opravdava poziciju tržišnog lidera u ovoj kategoriji proizvoda.

Brand zasnovan na tradiciji
Priča o Mesnoj industriji Braća Pivac, iz koje je izrasla današnja Grupa Pivac, počinje u gradiću Vrgorcu u Dalmatinskoj zagori, sada već davne 1952. godine. Kompanija koja danas broji tri mesno-prerađivačke tvrtke i više od 2.000 zaposlenika nastala je iz malog, obiteljskog obrta zasnovanog na tradiciji obrade i sušenja mesa. Čuvajući tradicionalnu recepturu i kvalitetu, osluškujući potrebe tržišta i koristeći nove tehnologije, s godinama je izrasla u jednu od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj. S godišnjom proizvodnjom koja premašuje 150.000 komada pršuta, brand Pivac danas je vodeći na hrvatskom tržištu i sinonim za vrhunske suhomesnate delicije – Dalmatinski pršut koji je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla te dalmatinsku pancetu i pečenicu koje su u procesu zaštite naziva, kao i buđolu i mnoge druge.

Najveća pršutana u Hrvatskoj
Grupa Pivac upravo završava izradnju nove pršutane u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca, čije se otvorenje očekuje na proljeće iduće godine. Bit će to najveća pršutana u cijeloj jugoistočnoj Europi, a moći će proizvesti više od 300.000 komada pršuta i preko 2.500 tona pancete, pečenice i buđole. Nova pršutana omogućit će najmodernija tehnološka rješenja, ali uz zadržavanje tradicijskih uvjeta proizvodnje - maksimalno korištenje bure za sušenje, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje proizvoda u uvjetima kakvi su bili u starim konobama. S površinom 10.500 m² i ukupnim kapacitetom većim od 4.500 tona, ovaj objekt dat će novi zamah i dodatno proširiti proizvodni kapacitet pršuta i ostalih tradicionalnih proizvoda dalmatinskog podneblja.

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?