Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pijete vodu na sobnoj temperaturi? Evo zašto biste trebali piti hladnu

Bez obzira koliko je pijete na dan, znanstvenici su postavili pitanje je li je bolje piti na sobnoj temperaturi ili hladnu?
16. siječnja 2016. u 08:50 10 komentara 36833 prikaza
Pijenje vode
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Bez vode nema života, a najbolji je napitak za utažiti žeđ. 

Bez obzira koliko je pijete na dan, znanstvenici su postavili pitanje je li je bolje piti  na sobnoj temperaturi ili hladnu?

I pronašli su odgovor. 

Tijekom vježbanja naša tjelesna temperatura je povišena. Dolazi do znojenja i naš organizam na taj način pokušava sniziti temperaturu i "ohladiti" tijelo. Pritom gubimo dosta tekućine iz organizma, ali i potrebnih elektrolita koje je potrebno nadoknaditi. U tu svrhu znanstvenici preporučuju piti hladnu vodu kako bi se tijelo brže ohladilo na osnovnu tjelesnu temperaturu, a možete u nju i dodati malo soli kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite. Rezultati studije kojoj je bio cilj otkriti kada jepotrebno piti hladnu, a kada toplu vodu, objavljeni su u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition. 

Ispijanje hladne vode dobro je i kada imate povišenu temperaturu, navodi se. Osjetit ćete olakšanje zbog djelovanja hladne vode, a nije loše niti u vodu iscijediti i malo limuna i staviti prstohvat soli,preporučuju znanstvenici. 

Ako se borite s viškom kilograma, imate još jedan razlog za piti hladnu vodu. Istraživanja su pokazala da ćete na ovaj način potaknuti metabolizam i potrošiti dodatnih 70 kalorija na dan, koliko otprilike potroši odrasla osoba tijekom 15 minuta šetnje. 

Jeste li za šetnju ili biste radije popili čašu hladne vode?

>>Najviše masnoća izgubit ćete ako vježbate prije ili poslije jela? Evo odgovora...

Elipso

 • balance:

  Znanstveno vam mamicu!! Ja se upravo naviknuo da pijem toplu vodu.

 • antidogmatik:

  Koja smijurija je "postavljanje" ovakvih "znanstvenih" teorija koje i običan laik s lakoćom može pobiti. Znaju li ti "znanstvenici" kakve unutarnje temperaturne šokove proživljava organizam kad na fizički zagrijano tijelo unosi hladnu tekućinu, naglo i osobito u većim količinama. Znaju ... prikaži još! li da hladna tvar suzuje i grči krvne žile, stoga i oslabljuje cirkulaciju, osobito kapilarnu zbog povečane gustoće krvi. Među inim, posljedično mišićno i drugo tkivo postaje kruće te slabije savitljivo... Znaju li da to uzrokuje, uz stres, pojavu i jačanje gastritisa (upalu, katar sluzokože). Znaju li da toplom vodom olakšavamo i pospješujemo eliminaciju otpadnih tvari iz kompletnog organizma. Znaju li da hladna tekućina može povećati ionako previsoku temperaturu organizma. Istina, hladno u malim količinama može biti od pomoći kod jakih upala grla i sl.

 • Avatar pepi.zhoopum
  pepi.zhoopum:

  Ovo je fenomenalno istraživanje i znanstvenom timu doniram 1000000 kn.