Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pijete jabučni ocat za zdravlje? Ovo biste trebali znati

Ispijanje jabučnog octa prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje.
19. prosinca 2018. u 14:18 5 komentara 27277 prikaza
Jabučni ocat
Foto: Thinkstock

Ako ste se razmišljali o tome biste li trebali početi piti jabučni ocat svaki dan, ovo će vas uvjeriti. Usporava proces starenja, pomaže u mršavljenju, detoksikaciji jetre i ostalih organa, održava zdravlje srcožilnog sustava, snižava krvni tlak, regulira razinu šećera u krvi, eliminira loš zadah, olakšava probavne tegobe, preventira osteoporozu...

Bol narodna medicina Trikovi naših baka: Je li ovo najbolji lijek protiv bolnog uha?

Brojne su blagodati ispijanja jabučnog octa po naše zdravlje, sadrži 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor, vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.

Ispijanje jabučnog octa prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje. Snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2. Octena kiselina u jabučnom octu sprečava odlazak hidroklorne kiseline iz želuca te se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev. Istraživanja dokazuju da jabučni ocat uravnotežuje apetit, pojačava osjećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom. Odličan je saveznik pri mršavljenju jer daje energiju i čisti organizam.

Pogledajte i galeriju Ovo su namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Jabučni ocat
1 / 7
U užurbanoj svakodnevici i nedostatku vremena, mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili su pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati...Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Neke namirnice mogu umanjiti blagotvorno djelovanje, stoga pričekajte 20 minuta prije konzumacije jela i imajte na umu da ga je najbolje piti ujutro, na prazan želudac. No, ono što biste svakako trebali izbjegavati je ispijanje "čistog" jabučnog octa. 

Jabučni ocat trebate razrijediti jer može oštetiti zubnu caklinu, ali i uzrokovati probleme s jednjakom i želucem. 

Da biste iskoristili sve njegove prednosti, koristite sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat, koji sadrži žive tvari i enzime.

Ariana Omipi neželjeni kilogrami Smršavjela je čak 58 kilograma. Drugi put! I ovako sada izgleda....

Uvijek ga promućkajte prije upotrebe.

Video - Neobični božićni običaji

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • forst:

    Redovito krivo delkiniraju imenicu 'kći'. Jučer 'eruptira', danas 'preventira '. I ne znam zašto skroz podižu 'ljestvicu' umjesto letvicu. A moja struka je daleko od pravopisa i književnosti

  • Mesko:

    Pijte jabučni ocat na tašte a potom tablete protiv žgaravice. Nemojte jesi slano, pijte mlijeko od monsantove soje, a ne kravsko, ne jedite meso nego drače i slušajte savjete novokomonavanih nutricista . Nemojte jesti špek da vam bude tekući ....

  • CroVictoria:

    I možete nakon nekog vremena u rudnik po željezo. Ocat se koristi u tim mjerama da nakvasite salatu.