Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno je

Perete li i jezik tijekom pranja zuba? Evo zašto to ne smijete preskakati

Shutterstock
24.05.2023.
u 11:30

Čišćenje jezika jednako je važno kao i pranje zuba

Od djetinjstva su nam govorili da zube, želimo li da budu zdravi i sjajni, trebamo prati dvaput dnevno. Svi znamo da bismo dobili karijes da ne peremo zube i da je preskakanje pranja loša rutina za zdravlje zuba. Ali jeste li ikada pomislili što bi se dogodilo da svaki dan ne perete, odnosno ne čistite jezik?

Čišćenje jezika važna je higijenska praksa koja pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, bakterija, toksina, gljivica i ostataka hrane s površine jezika. Većina bakterija koja prouzročuje smrad ostaje na vašem jeziku. Čišćenje jezika može nam pomoći kod raznih zdravstvenih problema jer utječe na jačanje imunološkog sustava, pomažuće pri probavi i poboljšavajući zdravlje zuba. Naprotiv, ako ne čistite jezik svaki dan, to može imati neke negativne posljedice, piše Times of India.

VEZANI ČLANCI:

 

Halitoza (Loš zadah): Prva stvar koja se dogodi kada ne čistite jezik svaki dan je halitoza, poznata i kao loš zadah. Ako se jezik ne čisti svaki dan, bakterije se počinju nakupljati na vašem jeziku i nakon nekog vremena počinje se stvarati neugodan miris.

Bolest desni: Izbjegavanje čišćenja jezika ne samo da može dovesti do problema povezanih s jezikom već i utjecati na pojavu bolesti desni. Ponekad, kada perete zube, oni obilno krvare. Zbog gingivitisa desni mogu biti crvene, natečene i krvariti.

Gubitak zuba: Izbjegavanje četkanja jezika može učiniti vaše desni slabima i osjetljivima na napad bakterija. To dugoročno može utjecati na vaše zube i možete ih polako početi gubiti. Ako ne želite da se to dogodi, redovito čistite jezik. Također, predugo pranje zubi može ih oštetiti. Dakle, izbjegavajte to raditi.

VEZANI ČLANCI:

Slabi okusni pupoljci: Jeste li se ikada suočili sa situacijom u kojoj niste osjetili okus onoga što ste jeli? Možda ste izgubili osjet okusa zbog bakterija, ostataka hrane i mrtve kože koja prekriva vaš jezik. Ishod toga jest da nećete imati dobar osjet okusa.

Gljivična infekcija u ustima: Kada se nakupe gljivice u ustima, uočit ćete bijele mrlje na vašem jeziku. Lijekovi protiv gljivica mogu pomoći u liječenju ovih gljivičnih infekcija.

Parodontalna bolest: Bakterije s vašeg jezika mogu se prenijeti na zube, što može dovesti do parodontne bolesti. Ako se desni ne liječe pravilno, ova upala može prerasti u parodontozu koja je prilično zastrašujuća. Može prouzročiti povlačenje desni, infekcije, kronične upale, pa čak i uzrokovati ispadanje zuba. Osim toga, parodontna bolest povezana je s većim rizikom od pobačaja, moždanog i srčanog udara.

Stomatolog otkrio: Ova pića trebate izbjegavati prije i nakon dolaska na pregled!

 

Ključne riječi

Komentara 1

MI
Mikis
13:36 24.05.2023.

tako je, jos nam trebaju upute da nanosimo flour na jezik. o alergije svevišnje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije