Trudnoća je posebno osjetljivo razdoblje u životu svake žene, tijekom kojeg prehrana igra ključnu ulogu za zdravlje i majke i djeteta. Postoje određene namirnice koje bi trudnice trebale izbjegavati da bi smanjile rizik od komplikacija, ali postoje i one koje se posebno preporučuju jer donose važne hranjive tvari potrebne za pravilan razvoj bebe.
Nova istraživanja pokazala su da trudnice koje uživaju u jednom voću bogatom mastima mogu svojim bebama pružiti prednost u prevenciji alergija na hranu. Finska studija koja je analizirala podatke više od dvije tisuća majki i djece otkrila je da su djeca čije su majke tijekom trudnoće konzumirale avokado imala 44 posto manju vjerojatnost da će razviti alergije na hranu do svoje prve godine života, u usporedbi s djecom majki koje nisu konzumirale avokado, piše New York Post.
Rezultati, objavljeni u časopisu Pediatric Research, temelje se na procjeni prehrane majki putem upitnika tijekom prvog i trećeg tromjesečja trudnoće. Alergijski ishodi kod dojenčadi procjenjivani su u dobi od 12 mjeseci, s posebnim naglaskom na stanja poput alergija na hranu, ekcema i šuštanja u plućima, odnosno piskanja.
Iako je veza između konzumacije avokada i smanjenog rizika od alergija na hranu bila značajna, za ostala stanja nisu pronađene značajne povezanosti. Majke koje su konzumirale avokado obično su bile starije, nisu pušile, imale su bolje ocjene kvalitete prehrane, niži indeks tjelesne mase te su duže dojile tijekom prvog tromjesečja.
Avokado je bogat hranjivim tvarima korisnim za razvoj fetusa, uključujući vlakna, folat, lutein i zdrave mononezasićene masti. Vjeruje se da ove komponente podržavaju razvoj imunološkog sustava, potencijalno smanjujući vjerojatnost alergijskih reakcija u dojenačkoj dobi.