Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ovako kažnjavate dijete za nestašluke i neposluh? Zakonom je zabranjeno

Istraživanje je pokazalo da se roditelji u odgoju djece najviše oslanjaju na vlastito iskustvo i intuiciju, a kao oblik discipliniranja djece 72 posto roditelja koristi zabrane i ograničenja korištenja uređaja ili druženja.
30. travnja 2018. u 12:53 2 komentara 1400 prikaza
Zlostavljanje djece
Foto: Thinkstock

Roditeljsko discipliniranje djece promijenilo se u zadnjih deset godina, djecu se rjeđe tjelesno kažnjava, no mnogi i dalje smatraju da je tjelesno kažnjavanje opravdano u nekim situacijama i nisu svjesni da je ono zakonski zabranjeno u Hrvatskoj, pokazuju rezultati istraživanja koje je, u povodu Međunarodnog dana odgoja bez batina objavila udruga Hrabri telefon.

SMJERNICE VIJEĆA EUROPE U Hrvatskoj oko 6500 djece živi bez roditelja jer su završili u zatvoru

Anketa provedena online tijekom kolovoza 2017. na reprezentativnom uzorku od 500 sudionika iz cijele Hrvatske pokazala je da čak 41 posto ispitanika ne zna da je tjelesno kažnjavanje u Hrvatskoj zakonom zabranjeno, a 49 posto ih smatra da se djecu rjeđe kažnjava na taj način nego prije deset godina. 

Svaki treći ispitanik smatra da tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo biti zabranjeno roditeljima u odgoju djece, a svaki drugi da je ono opravdano u određenim situacijama. Tek nešto manje od dvije petine sudionika ankete (39 posto) prepoznaje štetnost takvog roditeljskog ponašanja.

No, gotovo svi sudionici ankete (93 posto) su za zakonsku zabranu tjelesnog kažnjavanja u jaslicama i dječjim vrtićima.

Istraživanje je pokazalo da se roditelji u odgoju djece najviše oslanjaju na vlastito iskustvo i intuiciju, a kao oblik discipliniranja djece 72 posto roditelja koristi zabrane i ograničenja korištenja uređaja ili druženja.

Kada je riječ o tjelesnom kažnjavanju djece, većini je prihvatljivo udaranje po stražnjici, dok im je neprihvatljivo šamaranje, udaranje remenom, kao i potezanje za uši i kosu.

Zanimljivo je i da više majki nego očeva navodi umor i osjećaj bespomoćnosti kao razlog zbog kojega udaraju svoju djecu (20 posto majki, 9 posto očeva), te da svaki peti roditelj ne zna je li njegovo dijete ikada bilo na taj način kažnjeno u jaslicama ili dječjem vrtiću.

Hrabri telefon na temelju dobivenih rezultata radi na osnaživanju stručnjaka predškolskih ustanova kako bi roditeljima informacije o tjelesnom kažnjavanju bile što dostupnije i kako bi pomogli promjeni slike o tom obliku kažnjavanja djece u hrvatskom društvu.

Istraživanje je provedeno u sklopu dvogodišnjeg projekta "Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece" na području Hrvatske, Latvije i Poljske.

dijete jede Stručnjaci upozoravaju Hranite li i vi djecu s ovim 'zdravim' namirnicama? Evo što radite krivo Žene i grudi istraživanje Žene s većim grudima imaju veći IQ umirovljenici istraživanje Otkriveno što se događa starijim osobama kojima premine bračni partner
Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Vl jedi govna:

    Zato su djeca svakom generacijom sve veće budale i idioti. Evo klinac iznad mene, 15 godina, ulovili ga starci da se naduvava travom i sprašili ga u kaznu, nema van na neodređeno... i šta se dalje dešava? Mali otvori prozor ... prikaži još! u sobi, zamota si džoint, popljuga na prozoru, baci ga meni na terasu, usput ishraka bar 20 hrakova meni na pločice i to je to, on je kažnjen! Umjesto da ga prebiju ko vola željeznom palicom da mu više nikad ne padne na pamet lizat rizle, on kažnjen i ne da sad ne puši travu vani nego je puši doma u sobi. Bem ti hrabri telefon i kaznena djela

  • Didi10:

    Uvođenjem tih zabrana i raznoraznih telefona, klinci su se razbahatili i postali jako neposlušni i agresivni. A kažu da batine potiču agresiju. Ma baš.😎