Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neugodno

Osjetit ćete kada netko neugodno zaudara, ali nećete i sami sebe...I to zbog ovoga...

Neugodni miris, znoj
Foto: Getty Images
22.12.2018.
u 09:23

Pamela Dalton, psihologinja iz Monell Chemical Senses Centra u SAD-u, pojasnila je da filtriramo stare i poznate mirise, ne osjećamo ih više, kako bismo napravili mjesta za nove, nepoznate.

Ako niste prehlađeni, bez problema ćete osjetiti miris toplog kruha, kolača, ruža, ali i neugodni miris znoja vaših kolega ili onih koji se naslanjaju na vas u javnom prijevozu. 

No ono što ćete zaista rijetko osjetiti jest neugodni miris vašeg tijela. I postoji odličan razlog za to, tvrde znanstvenici. Pojašnjavaju kako postanemo "otporni" na poznate mirise pa ih više ne osjećamo ako smo im često izloženi. To je jedan od razloga zašto omiljeni parfem koji nanosimo prije izlaska, gotovo da i ne osjetimo nakon nekog vremena.

Pogledajte i galeriju Kakva godina očekuje Bikove u 2019.

Neugodni miris, znoj
1/1

Pamela Dalton, psihologinja iz Monell Chemical Senses Centra u SAD-u, pojasnila je da filtriramo stare i poznate mirise, ne osjećamo ih više, kako bismo napravili mjesta za nove, nepoznate. Mirisi su često znak upozorenja da se radi o nekoj opasnosti, pojašnjava. Tako ćemo lako detektirati i prepoznati miris kada nešto gori, primjerice.

Kada osjetimo miris, recepteri u našem nosu detektiraju kemijske komponente mirisa i šalju signale u naš mozak kako bismo prepoznali radi li se o nekoj opasnosti od koje bismo se morali udaljiti ili nečem ugodnom i privlačnom, kako bismo se tome približili. 

Pogledajte i video Dječak dobio najbolji poklon za Božić

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije