Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prelazak u srednju

Obitelj je djeci glavni oslonac

Škola
03.09.2013.
u 12:00


Nakon što upišu srednju školu, đacima pada koncentracija jer im se čini da su postigli cilj. No, cilj nije upisati, nego uspješno završiti srednju školu

Prelazak iz osnovne u srednju školu važna je promjena u životu djeteta i obitelji. Mnogo je tu uskovitlanih osjećaja, pa se kod novih srednjoškolaca s ponosom što su jedan dio školovanja priveli kraju i upisali srednju školu miješa i tuga zbog rastanka od dosadašnjih prijatelja te neizvjesnost od onoga što ih u novoj školi čeka. A uza sve to, u najosjetljivijem su razdoblju života, u adolescenciji, na pragu odraslog doba kada traže sami sebe i svoje mjesto u društvu.

Uskovitlani osjećaji

Stoga je prelazak u srednju školu pomalo traumatičan, a neki učenici pod tim pritiskom popuste u učenju, upadaju u loše društvo i stvaraju probleme sebi i roditeljima.

Zamolili smo Gordanu Asju Galetić, psihoterapeutkinju i socijalnu pedagoginju u školi i voditeljicu Centra za osobni i profesionalni razvoj “Sreća” u Rijeci (www.facebook.com/CentarSreca) za korisne savjete kako što bezbolnije prebroditi taj prelazak.

– Nova situacija i nova očekivanja kod mnoge djece stvaraju osjećaj zabrinutosti i nesigurnosti.

Stoga je važno da djetetova okolina, osobito obitelj, iskaže povjerenje u dijete i svojim pozitivnim pristupom omogući mu da to novo razdoblje u svom životu doživi kao uzbuđenje i priliku za nove radosti i uspjehe. Ako si budući srednjoškolac, mogao bi porazgovarati sa znancima koji već pohađaju tvoju novu školu, raspitati se i na taj se način pripremiti za ono što je pred tobom. Korisno je i otići do škole, pa ako se može i ući te upoznati zgradu te svjesno razvijati opuštenost i uživanje u novoj budućnosti – kaže Gordana Asja Galetić.

Vrijeme polaska u srednju školu razdoblje je kada djeca žele biti samostalnija, odraslija, a ujedno im je i dalje potrebna podrška roditelja.

Faza “pusti me na miru”

– Ta normalna razvojna i sasvim legitimna potreba, koju volim zvati “sve mogu sam” i “pusti me na miru”, lako dovede do toga da mladoj osobi riječi roditelja zvuče patronizirajuće i dosadno pa teško dopiru do djeteta. Stoga je to trenutak kada kao roditelj možete s ljubavlju i mudrošću upotrijebiti poznavanje osobina i navika svog djeteta te mu pružiti podršku na način koji će najbolje doprijeti do vašeg djeteta – dodaje Gordana Asja Galetić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije