Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Obitelj baci kruha u vrijednosti jedne rate kredita za automobil

Dok se rješavamo kruha koji nam je ostao od prethodnog dana i nije više svjež, ne pada nam na pamet koliko ćemo "novca baciti u smeće".
11. kolovoza 2010. u 08:00 7 komentara 8 prikaza
kruh
Foto: Arhiva VL

Četveročlana zagrebačka obitelj Marije P. dnevno u prosjeku kupi jedan i pol kruh. Za to dnevno izdvoje 12 kuna. Godišnje će tako na kruh potrošiti oko 4300 kuna.
Obitelj Ivane L. koja ima dva sina u godinama razvoja kupuje iz navike pak redovno dva kruha dnevno. Jednostavnom računicom, kupujući kruh od sedam kuna oni će godišnje potrošiti 5100 kuna.

Ipak, kako je kruh namirnica s relativno kratkim rokom trajanja, dio će kruha na kraju završiti - u smeću.

Kuna po kuna

Prema rezultatima istraživanja GfK Hrvatska čak 14 posto kućanstava baca kruh koji više nije svjež.
Ovisno o dnevnom meniju, obitelj s dva tinejdžera baci i pola kruha, od dva kupljena. Pretpostavivši da godišnje bace tako oko 20 posto kupljenog kruha, dobit ćete poveliku svotu od 1000 bačenih kuna godišnje.

Niti bačeni trošak obitelji Marije P. nije zanemariv. Neplaniranim kupovanjem kruha "bacit će" godišnje i do petstotinjak kuna.
"Sitne" kune potrošene na kruh, koje često zanemarujemo, možemo pretvoriti tako i u one koje nam uvijek zvuče važnije, pa tako dolazimo do brojke da svaka četrnaesta obitelj u Hrvatskoj godišnje baci jednu ratu kredita za automobil. Postavljena ovako, brojka zvuči sasvim drukčije.

Loša navika?

Tek 39 posto kućanstava u Hrvatskoj pojede sav kupljeni kruh, dok njih 47 posto kruh koji više nije svjež "reciklira" u krušne mrvice ili slično.

Neiskorišteni kruh mogao bi biti tek rezultat navike kupovanja jednake količine kruha, bez obzira na ono što se kuha za ručak. Iako ne možete točno procijeniti koliko ćete ga taj dan pojesti, pokušajte ga barem iskoristiti, umjesto baciti. Idući put, pak, kad pomislite baciti ostatke od prethodnog dana, pomislite na podatak iz naslova i sigurno ćete se predomisliti...

Kako iskoristiti stari kruh? Pohani kr

Kako iskoristiti stari kruh?

Pohani kruh prava je poslastica za doručak, a stari kruh savršeno će poslužiti za to
Kriške kruha prepecite i izmrvite u krušne mrvice; prepečene kockice poslužit će kao prilog juhi
Okruglice od kruha lako je napraviti, a pravi su specijalitet čak i u restoranima

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Morkin:

  Bacati kruh...pod bilo kojim izgovorom...ne znam što uopće reći na to...ne pada mi na pamet niti jedna dovoljno jaka psovka, kletva ili uvreda za izreći na račun toga... A okolo svaki dan - po cesti, u novinama, na radiju, TV-u ... prikaži još!u - UPRAVO SMO ZAPLJUSNUTI I ZATRPANI DERNJAVOM TIPA:\"NEMAMO ZA KRUH!\" \"Obitelj s dva tinejdžera\" iz članka VL-a koja baca kruh trebala bi provesti ljetovanje na Golom Otoku na KRUHU i vodi. I podnevnom suncu 48°C tucajući kamen. Okruženi stražarima s olovnim cijevima u rukama. Pa zar ga ne mogu kupiti svaki drugi dan? A kruh od jučer podgrijati u mikrovalnoj? Imat će okus kao da je sad iz pekarnice izašao.

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  Kad kupim kruh u Mlinaru, Klari ili nekom pekaru sa dugom tradicijom kruh nikad ne bacam jer je jestiv i drugi dan. no kad kupim kruh kod poduzetnika pekara Albanca, kruh je za baciti isti dan nakon par sati. zašto? ... prikaži još! naprosto zato jer se ukiseli, usmrdi i postane ne jestiv! I svi mi znamo za ove recepte o pohanom kruhu ujutro, no kruh šiptara pekara drugo jutro neće jesti ni svinje. A da ne govorimo o težini na želudac poslije takvog kruha. No njih nitko ne kontrolira, ni poreznici, ni državni inspektorat, ni sanitarna ni policija. I sve dok bude tako, kruh će se bacati. Usput to uopće nije kruh, nego neka mješavina brašna, vode, germe i aditiva....

 • rus4:

  Ma šta je to s usporedbom svih ovih pronevjera i krađa u HR?Zar bi mi morali i govna jesti da bi ovi kreteni upropaštavali Hrvatsku.....Neš, ti bacanje kriške kruha....mi ostatak ostavimo da si nose oni koji imaju pajceke....