Mnogima je jutro nezamislivo bez šalice kave. Kava nas često "pokreće" nakon noćnog sna, pruža energiju i pojačava koncentraciju. Za mnoge, prva šalica kave ujutro simbolizira početak dana, a miris svježe skuhane kave može biti i pravi ritual koji donosi osjećaj udobnosti i opuštanja. U posljednjih mjesec dana pretraživanja pojma "najbolje doba dana za ispijanje kave" skočila su za 200 posto, stoga je stručnjakinja podijelila najučinkovitije načine za uživanje u omiljenom napitku, piše Express.
Postoji idealno vrijeme za ispijanje kave nakon buđenja, a moglo bi vas iznenaditi. Nedavna otkrića pokazuju da bi oni koji ispijaju jutarnju kavu mogli imati najviše zdravstvenih koristi, ali ne ako je popiju što je prije moguće nakon buđenja. "Odmah nakon buđenja vaše tijelo otpušta kortizol, hormon povezan s budnošću. Pijenje kave tijekom ovog skoka može se činiti suvišnim", rekla je nutricionistica Zara Hiridgee.
Umjesto toga, savjetovala je pričekati 30-90 minuta da bi kortizol najprije djelovao: "Uvođenjem kofeina nakon ovog razdoblja nadopunjujete svoj prirodni ritam, umjesto da se natječete s njim, što pruža glatkiji i primjetniji porast energije", objasnila je. Ukratko, ispijanje kave odmah nakon buđenja može uzrokovati nagli skok energije praćen popodnevnim slomom, dok "odgađanje" kave može pomoći u održavanju stabilne razine energije tijekom dana.
Dnevno se u svijetu popije više od 2,25 milijardi šalica kave što kavu čini najpopularnijim napitkom na svijetu. Međutim, dobrobiti ispijanja kave mogu biti onemogućene pretjeranom konzumacijom. Da bi pomogla ljudima, Hiridgee je preporučila idealnu količinu kave za uživanje. "Kratak odgovor je da ne postoji broj koji bi odgovarao svima. Bez obzira na to, većina istraživanja ukazuje na oko tri do četiri šalice dnevno ili otprilike 300 - 400 miligrama kofeina, kao razumnu gornju granicu za mnoge zdrave odrasle osobe", rekla je nutricionistica.
Koristi tih količina uključuju povećanu budnost te potencijalne kognitivne i metaboličke prednosti. "Ako ustanovite da vam je koncentracija zapravo lošija ili da ste poslijepodne umorni, to bi mogao biti znak da prelazite svoju granicu tolerancije. Još jedna stvar na koju treba paziti je ovisnost. Ako trebate više šalica samo da biste se osjećali funkcionalno, to bi mogao biti signal da smanjite količinu ili napravite kratku stanku s kofeinom da biste resetirali svoju osjetljivost.
Jedan od pristupa koji je predložila je ciklično mijenjanje unosa kave i razmatranje "strateških pauza" jer bi pauza od uzimanja kofeina na dan ili dva mogla pojačati njezine učinke sljedeći put kad je popijete. Ova pauza pomaže pri resetiranju osjetljivosti. Osim toga, čak i zamjena jedne šalice obične kave za kavu bez kofeina može djelomično odmoriti vaše receptore. Hiridgee je također predložila namirnice i pića koja mogu pojačati učinke kofeina, a koja se mogu konzumirati u vrijeme jutarnjeg napitka.
Kava je dobra za zdravlje, a evo koliko šalica dnevno smijete popiti bez imalo grižnje savjesti
"Zeleni čaj, koji sadrži spoj L-teanin, djeluje sinergistički s kofeinom da bi poboljšao fokus te pomaže stvoriti smireno, ali budno mentalno stanje, idealno za produktivnost", podijelila je. Dodavanje malo punomasnog mlijeka ili miješanje kave s neslanim maslacem također ima svoje prednosti. "Zdrave masti mogu usporiti apsorpciju kofeina te pružiti stabilniji porast energije, umjesto brzog skoka", rekla je nutricionistica. Složeni ugljikohidrati i bogati proteini mogu pomoći u održavanju razine energije i stabilizirati šećer u krvi, za što je dodala da je "korisno u sprječavanju pada kavopija".
Ako se ikada nađete u situaciji da ste popili previše kave ili samo želite brže neutralizirati njezine učinke, voda je ključna. "Kofein je blagi diuretik, pa pijenje vode tijekom dana, osobito uz kavu, može spriječiti dehidraciju i osjećaj omamljenosti koji može uslijediti. Hrana bogata magnezijem može pomoći u opuštanju živčanog sustava i spriječiti prekomjerni unos kofeina. Banane, bademi, špinat i tamna čokolada izvrsni su izvori, a biljni čajevi poput kamilice mogu pomoći u neutraliziranju bilo kakve pretjerane stimulacije kasnije tijekom dana"; zaključila je Hiridgee.