Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srdela, odnosno sardina

Nutricionisti kažu da i hrana iz konzerve može biti zdrava; evo koja je najzdravija

Shuttershock
12.03.2021.
u 10:30

Konzervirana srdela obično ima i manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kad vam svježa nije dostupna, kaže nutricionistkinja

Uskoro će proći godina dana od kad su mnogi počeli doma 'skladištiti' zalihe ​​sredstva za dezinfekciju, toaletnog papira i konzervirane hrane koja ih je trebala prehraniti za vrijeme karantene, ako se trgovine nekim čudom isprazne. I premda se sad već ta pomama stišala, mnogi će u svojim smočnicama uvijek imati barem par konzervi gotovih jela,

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

- Rezultat je, na žalost, značajan gubitak nutrijenata, no jednom kad se konzervira voće ili povrće tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama - objašnjava nutricionistkinja dr. Jess Cording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.

Majstor kuhinje upozorava: 'Ako ovo vidite na meniju, odmah napustite restoran'

1/4

To su sigurno, kaže, srdele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje. Dodavanje konzervirane ribe u prehranu ima brojne zdravstvene prednosti.

- Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna - rekla je Cording.

Foto: Shuttershock

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mono nezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti srdele

Zdravstvene smjernice tjedno preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive, a Cording preporučuje da ju se pomiješa sa tjesteninom, sirom ili krekerima za međuobrok.

- Osobno ih najviše volim izgnječiti vilicom i jednostavno ubaciti u salatu -  rekla je Cording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ukomponira u prehranu.

Procvjetalo je jedno od najljepših stabala u Zagrebu: Magnolija na Tomislavcu najavila je proljeće!

Komentara 4

K0
Konjina2.0
20:33 12.03.2021.

zašto ne bi bila zdrava iz konzerve? koja debilana

VL
vlaser
20:16 12.03.2021.

sto se tice konzerva i sardini. NIJE mi jasno KOJI idiot je UKINUO konzerve BEZ MASLINOVOG ULJA. mojoj macki sam 8 godina davao sardine u maslinovom ulju i to jednu na dan. SAMO njih je jela. sad NEMA maslinovog uljaa vec nekih BEZVRIJEDNIG ulja koje macka vec 2 godine ni taknuti nece. inace i sam sam ih 2x thedno jeo ali takodjer vise NE - jer JEBES ulje od trave ili BILJA to je SOK ane .ebeno ulje.

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
18:22 12.03.2021.

Konzerve i konzervativci su budućnost. Sve drugo je kvarljiva roba 😆

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije