Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muškaraca, ali i žena

Nova studija pokazala: Samo jedno alkoholno piće dnevno značajno utječe na plodnost

Shutterstock
26.10.2022.
u 07:00

Parovi koji se bore protiv neplodnosti trebaju biti svjesni da neki čimbenici životnog stila, kao što je pijenje alkohola, utječu na liječenje i da ga je u tom vremenu najbolje uopće ne konzumirati, kaže dr. Li.

Ispitujući uzroke neplodnosti, kineski su znanstvenici u Šangaju proveli studiju unutar koje su proučavali 27.000 odraslih muškaraca  koji su bili podvrgnuti liječenju neplodnosti. Otkrili su tako da se muškarcima koji su tjedno pili sedam alkoholnih pića ili 84 g alkohola šansa za devet posto.

Prema studiji, alkohol na plodnost muškaraca utječe tako da im smanjuje broj i mijenjaju veličinu, oblik i pokretljivost spermija.

Muškarci, kakvi ste ljubavnici otkrit će vaš horoskopski znak

1/15

Istu su studiju proveli i sa ženama podvrgnutim liječenju neplodnosti, a rezultati su pokazali da se s istom količinom alkohola njihove šanse za trudnoću smanjuju za sedam posto.

- Parovi koji se bore protiv neplodnosti trebaju biti svjesni da neki promjenjivi čimbenici životnog stila, kao što je pijenje alkohola, mogu utjecati na liječenje - rekao je autor studije dr. Yufeng Li.

"Neke tvari koje nastaju u procesu metabolizma alkohola mogu povećati oksidativni stres za koji se smatra da pridonosi endometriozi, sindromu policističnih jajnika, neobjašnjivoj neplodnosti, spontanom pobačaju gubitku trudnoće', objasnio je Li dodavši kako to djelomično pokazuje i zašto je konzumacija alkohola povezana s negativnim ishodom IVF oplodnje.

Ova se studija inače nadovezuje na brojne postojeće dokaze o lošem utjecaju alkohola na plodnost muškaraca i žena.

Tako je na primjer jedna studija iz 2020. otkrila vezu između konzumacije alkohola i urođenih srčanih bolesti kod djece, a dr. Li kaže da je, za ljude koji prolaze kroz tretmane neplodnosti, jedina 'sigurna' doza alkohola; nula.

Majka (32) ima 12-ero djece: 'Bila sam trudna četiri godine za redom'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije